marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

10 filme de nota 10 in cei 10 ani de TIFF

Daca parcurgi din curiozitate arhiva cu titlurile proiectate in istoria festivalului de la Cluj constati ca publicul a fost de-a dreptul rasfatat, avand parte de un volum din ce in ce mai mare de titluri, din cele mai diverse si mai interesante.

10 filme de nota 10 in cei 10 ani de TIFF

Fiindca TIFF-ul aniverseaza o cifra rotunda, facem o recapitulare a catorva din cele mai tari titluri care au ajuns in festival de-a lungul anilor. Regulile jocului: nu avem voie sa alegem decat cate un singur titlu din fiecare an (2002-2011). Va spunem in ce sectiune a festivalului a fost proiectat fiecare si ce il face atat de special. Poate le-ati vazut si sunteti de aceeasi parere, poate va starnim curiozitatea sa incercati ceva nou.


 

   2002, TIFF 01
   
   Audition
(2002)
   
   Regia: Takashi Miike
   
   Sectiunea: Horror and Fantasy
   
   Probabil nu cel mai puternic Miike ever, dar cu siguranta un horror care a bagat groaza in spectatorii festivalului aflat la debut. Cruzime, razbunare si un  statement important al TIFF-ului: suntem aici si ca sa va socam. 


 

   2003, TIFF 02

   Lilya 4-ever
(2002)

   Regia: Lukas Moodysson

   Sectiunea: 3X3

   Povestea adolescentei din estul Europei care ajunge fara voia ei prosituata in vestul “civilizat” a fost facuta si rasfacuta. Dar nimeni n-a ajuns la intimitatea puternica si dureroasa a scandinavului Moodysson.

 

   2004, TIFF 03

   Aaltra
(2004)

    Regia: Gustave de Kervern, Benoît Delépine

   Sectiunea: in competitia oficiala 

   Road movie cu doi tipi rai, meschini, tembeli si incredibil de amuzanti. Se urasc de moarte in timp ce traveseaza Europa in scaunele lor cu rotile! Umor negru, o pelicula alb-negru si un premiu al publicului obtinut la Cluj. 

 

   2005, TIFF 04

   Mar Adentro
(2004)
   
   Regia: Alejandro Amenabar

   Sectiunea :3X3 + a inchis festivalul

   Cazul real al lui Ramon Sampedro (interpretat de Javier Bardem), tetraplegicul care s-a luptat zeci de ani in justitie pentru a dobandi dreptul de a-si pune capat singur zilelelor. Nu mai putin de 60 de premii castigate in festivalurile din lumea intreaga.


 

   2006, TIFF 05

   13 Tzameti
(2005)

   Regia: Géla Babluani

   Sectiunea: in comepetitia oficiala

   Un emigrant se arunca cu capul inainte si nimereste intr-o lume clandestina si degenerata. Nu mai are nicio scapare, jocul trebuie jucat pana la capat. Sursa de inspiratie pentru americani si  premiu pentru cea mai buna imagine la TIFF.

 

   2007, TIFF 06

   Black Book 
(2006)

   Regia: Paul Verhoeven

   Sectiunea: shooting stars

    Verhoeven revine la origini (dupa 23 de ani de film peste ocean) odata cu acest thriller de razboi care te tine cu sufletul la gura si ochii lipiti de ecran. O poveste din cel de-al doilea Raboi Mondial pe care Olanda trebuia sa o spuna.

 

 

   2008, TIFF 07

   Cargo 200
(2007)

   Regia: Aleksey Balabanov

   Sectiunea: Focus Rusia

   T-e-r-i-f-i-a-n-t. URSS, 1984. Intre filozofie si violenta, intre teologie si psihoza, intre ideologie si rau in stare pura. Si amintirea unei mase de oameni, iesita de la vizonare, redusa la o tacere tulburatoare de ceea ce a vizionat.


 

   2009, TIFF 08
   
   The Chaser
(2008)
   
   Regia: Na Hong-jin 

   Sectiunea: umbre

   Detectivul devenit pimp pierde fete pe mana unui serial killer pe care politia nu e capabila sa-l prinda.  Amestec de thriller intunecat, criminalul are o slabiciune pentru dalti si ciocane, cu comedie neagra, asa cum stiu coreeni din sud sa faca.


 

   2010, TIFF 09

    Baaria
(2009)

    Regia: Giuseppe Tornatore

    Sectiunea: proiectie open air, in Piata Unirii

    Tornatore revine cinematografic in Sicilia natala pentru inca un film al destinului. De data asta, intr-un crescendo amibitos,  el urmareste chiar destinul orasului vazut prin ochii a trei generatii de localnici si a vietilor traite de acestia. 
 

 

   2011, TIFF 10

   Incendies
(2010)

   Regia: Denis Villeneuve

   Sectiunea: supernova

    Festivalul nu s-a terminat inca, dar Incendies a fost un titlu impresionant. Calatoria gemenilor Jeanne si Simon ne face martorii unei povesti tulburatoare despre ura ce hraneste razboiul, salvarea prin dragoste si patimile adevarului.  

 



Modifică setările cookies