marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

12 Years a Slave a scris istorie la Premiile Oscar: Steve McQueen este primul regizor de culoare al carui film a fost recompensat cu statueta de aur

12 Years a Slave a scris istorie la Premiile Oscar 2014, devenind primul film regizat de un cineast de culoare recompensat cu acest trofeu. Steve McQueen a castigat Oscarul in calitate de producator, alaturi de Brad Pitt.

12 Years a Slave a scris istorie la Premiile Oscar: Steve McQueen este primul regizor de culoare al carui film a fost recompensat cu statueta de aur

Regizorul britanic de 44 de ani a avut un parcurs exceptional in ultimii 5 ani realizand filme apreciate si premiate ca Hunger, Shame si 12 Years a Slave, toate in colaborare cu actorul sau preferat, Michael Fassbender.

Duminica noapte, 12 Years a Slave, a triumfat, obtinand cel mai important trofeul al serii: Oscarul pentru cel mai bun film. Lupita Nyong'o a fost si recompensata pentru rol secundar feminin.

Insa, mai presus de toate, Steve McQueen a reusit o performanta uluitoare: este primul regizor de culoare al carui film este premiat cu Oscar. In istoria de 86 de ani a Oscaruilor, asta nu s-a mai intamplat, ceea ce ridica niste semne de intrebare.

 

 

 

Povestea reala a negrului liber transformat in sclav, care s-a intors acasa dupa 12 ani petrecuti pe plantatiile de bumbac din SUA, a starnit reactii puternice de la prima vizionare. Cinefilii l-au comparat cu Lista lui Schindler, ca impact emotional.

Aceasta ecranizare a unei drame despre sclavie, cu o actiune plasata inainte de Razboiul Civil american, regizata de cineastul britanic Steve McQueen, a castigat alte doua premii Oscar - cel pentru actrita in rol secundar (Lupita Nyong'o) si cel pentru scenariu adaptat (John Ridley).


"Fiecare merita nu doar sa supravietuiasca, ci sa traiasca. Aceasta este cea mai importanta mostenire lasata de Solomon Northup", a declarat Steve McQueen in discursul de acceptare a premiului.

 

 

 

 

"12 Years a Slave" s-a impus in fata thrillerului SF "Gravity", regizat de cineastul mexican Alfonso Cuaron, un film care a castigat cele mai multe premii Oscar - sapte - duminica seara, inclusiv premiul pentru cel mai bun regizor castigat de Cuaron, o premiera pentru un regizor din America Latina.

Acest film in care Sandra Bullock joaca rolul unei femei astronaut aflata in deriva in spatiu a castigat principalele categorii tehnice, impunandu-se inclusiv la categoriile "cele mai bune efecte speciale" si "cea mai buna imagine".

Intr-unul dintre cei mai puternici ani din punct de vedere cinematografic din istoria recenta de la Hollywood, cei peste 6.000 de membri cu drept de vot din Academia de film americana au impartit pretioasele statuete multor pelicule aflate in competitia din acest an.


A fost o seara reusita pentru filmul cu buget redus "Dallas Buyers Club", un film biografic care a avut nevoie de doua decenii pentru a fi realizat - despre un activist din anii de inceput ai epidemiei de SIDA - si care a castigat trei premii Oscar - ambele premii de interpretare masculina si cel pentru machiaj.

 


Matthew McConaughey, intr-un act de validare a unei remarcabile schimbari de directie in cariera sa, a castigat Oscarul pentru cel mai bun actor in rol principal pentru interpretarea stralucita a lui Ron Woodroof, un barbat homofob care devine un adevarat cruciat al tratamentului anti-SIDA. Pentru acest rol, starul american a slabit 23 de kilograme.

 

 

 

 

 


Galerie foto


Modifică setările cookies