marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

5 animatii tari pentru oameni mari

Nu poarta semnatura Disney sau Pixar. Nu sunt la fel de cunoscute ca Toy Story sau Shrek. Dar sunt filme animate altfel si extraordinare care merita sa fie cunoscute, vazute si apreciate. 

5 animatii tari pentru oameni mari

 

A trecut 1 iunie, ne-am revenit din mintea copiilor si ne putem ocupa iarasi de treburi serioase! Si, ca sa dovedim asta, suntem gata sa va propunem o lista scurta de filme animate pentru oameni mari si… cu scaun la cap. Asteptam de la voi si alte propuneri. Tot cu scaun la cap, evident.


 
         #1 Persepolis (2007)


     Filmul spune povestea copilariei, adolescentei si tineretii lui Marjane Satrapi, o femeie nascuta in Iran in anii ’70. Dincolo de o lectie de istorie predata fascinant prin intermediul destinului personal al eroinei in vremurile tulburi ale Revolutiei Islamice, Persepolis a fost unanim apreciat pentru ca a pastrat lucratura perfecta a romanului grafic original. 


 


Recomandarea noastra: nu va sfiiti sa-l incercati, e surprinzator de usor de vizionat si profund.
 


       
       #2 Mary & Max (2009)


      Un mix  comic si dramatic nascut din prietenia  unei fetite de 9 ani care traieste in Australia, Mary, cu un new-yorkez supraponderal la 40 de ani, Max. A impresionat pana la lacrimi privitorii si a cucerit juriile festivalelor de la Berlin si pana la Ottawa. Vocile personajelor principale sunt asigurate de Toni Collette si Philip Seymour Hoffman.


 


Recomandarea noastra: daca nu l-ati vazut inca, treceti-l pe lista la capitolul “must see”. E pur si simplu genial.
 



       
        #3 Waltz With Bashir (2008)
   


    Regizor israelian Ari Folman care a luat parte la invadarea Libanului din 1982 incearca sa-si aminteasca acele evenimente care au devenit, in mod bizar, extrem de neclare in memoria sa. El discuta cu cu alti combatanti ai acelor vremuri incercand  sa recompuna piesele unui puzzle militar si personal care sa-l salveze din cosmarurile pe care le are.

 


Recomandarea noastra:
 inarmati-va cat de bine puteti pentru un film dur care vorbeste despre stupiditatea si ororile razboiului. Indiferent de taberele sale.

 



     
       #4 Rennaisance (2006)


     2054. Parisul e sub dominatia corporatiei Avalon. Viata, asa cum o stim cu totii, este atent monitorizata si controlata. Cu toate acestea o tanara angajata a Avalonului este rapita, iar un capitan de politie porneste o investigatie. Ceea ce descopera leaga furtul de identitati cu lumea drogurilor si cu insasi corporatia Avalon. Varianta dublata pentru Marea Britanie a inclus vocea lui Daniel Craig.

 


Recomandarea noastra:
vedeti-l pentru atmosfera futuristic-intunecata pe care reuseste sa o livreze.

      
       #5 Les triplettes de Belleville (2003)


     O bunica, un caine obez si trei surori cantarete din vremea lui Fred Astaire lupta impotriva unui gangster new-yorkez. Rezultatul? Un tur de forta al animatiei franceze semnat de Sylvain Chomet care a hipnotizat cu grafica sa, muzica si amestecul de comic si grotesc. Premiile au curs neincetat, la fel ca si laudele privitorilor.


 


Recomandarea noastra:
uitati de americani si japonezi, pentru 90 de minute francezii dau clasa animatiei.


     Bonus


     N-am inclus in lista noastra nicio animatie semnata Hayao Miyazaki. Nu ne-o luati in nume de rau, dar sunt atat de multe si atat de bune incat lucrurile ar fi scapat de sub control. Puteti incerca orice titlu de la Nausicaa of the Valley of the Wind (1984) si pana la Ponyo (2008).


Galerie foto


Modifică setările cookies