marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

American Sniper: lunetistul american, monstru sau erou?

Clint Eastwood s-a intors in forta, la 84 de ani, cu un film despre care se va vorbi multa vreme. "American Sniper" aduce in prim plan povestea celui mai prolific lunetist din istoria SUA, Chris Kyle, dar si destinul sau tragic.Ca si "The Hurt Locker", "Zero Dark Thirty", si "American Sniper" ne aminteste de ororile razboiului contra teroristi. Dupa 11 septembrie 2001, America a devenit o tara al carui scop principal din punct de vedere al apararii este anihilarea teroristilor. Socul si groaza pornite in ziua de 11 septembrie a schimbat pentru totdeauna o natiune. 

American Sniper: lunetistul american, monstru sau erou?

articole relationate

 

Bradley Cooper il joaca pe Chris Kyle, cel care a fost numit cel mai prolific lunetist din istoria SUA. In cele patru misiuni in Irak, acolo unde a avut loc razboiul, Kyle a ucis oficial 166 de oameni. Neoficial, el sustine ca a omorat mai multi, 255 de persoane. A inceput cu o femeie si un copil, chiar in prima misiune in Irak. Desigur, cele doua victime planuiau sa se arunce in aer cu o bomba si sa ucida intreaga echipa de soldati americani. Asta este scena cu care filmul se deschide: Chris Kyle (Bradley Cooper) sta pe acoperisul unei case din Irak, gata sa elimine de la distanta teroristi. Pentru asta e antrenat, asta e slujba lui, sa ucide pe oricine ar putea sa ucida soldati americani. Doar ca atunci cand apare un copil in tinta armei sale, Kyle pare macinat de propria constiinta. Si totusi, trage.... A fost un monstru sau un erou? A fost cu adevarat un soldat sau doar un om macinat de propriile temeri care a ales sa se inroleze sperand ca asa va face dreptate in viata lui?

 

 

 

Ei bine, filmul lui Clint Eastwood oscileaza intre momentele de tensiune din razboi, cu cele personale. Asa ca avem ocazia sa descoperim ambele laturi ale individului. A fost Chris Kyle o bestie fara scrupule care a ales sa mearga in razboi pentru ca ii placea sa ucida? A fost doar un soldat antrenat sa isi apere tara si sa faca sacrificii pentru ea? L-a schimbat razboiul in vreun fel? Destinul lui este tragic, ca o ironie a sortii pentru toate victimele sale. 


American Sniper este un film mai complex decat pare la prima vedere. In realitate, Chris Kyle a fost un personaj controversat, pe care nici America in sine nu l-a inteles total. Cand s-a intors din razboi, el a pulicat o autobiografie, in care povestea intamplarile din razboi. Dar, a reusit sa divizeze americanii dupa ce a declarat ca lui i-a placut razboiul si ca regreta ca nu a ucis mai multi oameni.

 

 

 

In film, Bradley Cooper il portretizeaza ca pe un soldat loial Americii, care este dornic sa isi apere tara si sa lupte pentru ea. Dar oare este convins ca asa este corect? Chiar si in pasajele din viata personala din film, eroul nostru nu isi exprima sentimentele sau trairile. Cooper joaca foarte bine aceasta parte, transformandu-l intr-un "om de tinichea", pe fata caruia nu poti descifra nicio emotie. Retinut, dar foarte expresiv, Cooper ne spune mai multe desper eroul sau prin mimica si gesturi decat prin cuvinte. Cred ca aceasta este cea mai meritata nominalizare la Oscar pentru Bradley Cooper, dupa Silver Lingins Playbook si American Hustel, care au parut fortate.

 

Chris Kyle nu este un personaj care sa iti placa in mod neaparat. Dar prin ochii si tinta armei sale cu luneta ni se dezvaluie ororile razboiului, greutatile care cad pe umerii soldatilor si situatiile ingrozitoare prin care omenirea se autopozitioneaza de mii de ani. Setea de sange nu moare niciodata in specia umana, iar dorinta de razbunare dupa ce ai fost ranit poate sa duca la adevarate catastrofe.

 

 

 

"American Sniper" e un film care pe alocuri te enerveaza, te scoate din minti, dar nu poate fi trecut cu vederea. Nu trebuie sa iti placa subiectul sau patriotismul american, insa ar fi pacat sa nu reflectam putin asupra vietii, mortii si a ororilor pe care razboiul le lasa in urma intotdeauna. Acest film va fi unul dintre cele mai controversate din genul de razboi si va naste suficiente polemici incat sa tot auzim de el in anii care urmeaza. Nu ai cum sa nu ovservi dorinta de umanizare a unui soldat care ucide la comanda, nu ai cum sa nu observi ca musulmanii sunt considerati "savages" - salbtaci. Si tocmai asta strica filmul lui Eastwood si il impiedica sa fie o capodopera: iarasi avem eterna lupta intre "cowobys" americani, eroi, patrioti si neinfricati si oricine li se opune... 

 

Oricat si-ar dori americanii, Chris Kyle nu e un erou. The Legend este doar pe hartie, a carui realizare in viata ramane ca a ucis cei mai multi oameni intr-un razboi...De cele mai multe ori, Eastwood ne ofera un film tensionat, sumbru, care depaseste zona razboiului. Dar as fi vrut sa vad mai bine dezvoltat aspectul psihologic, in care eroul principal se lupta cu demonii interiori, dar nu ii lasa niciodata sa castige, atat timp cat isi spune singur ca isi face datoria...Cum poti ucide atatia oameni fara sa nu simti mereu umbra mortii in spatele tau?

 

Verdict: 7.5/10

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies