marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Cannes 2014: Filmul "Winter Sleep", recompensat cu premiul FIPRESCI si este favorit la marele trofeu Palme d'Or

"Winter Sleep", al regizorului turc Nuri Bilge Ceylan, a fost recompensat cu premiul Federatiei Internationale a Criticilor de Film (FIPRESCI) pentru un lungmetraj din competitia oficiala a Festivalului de la Cannes, confirmandu-si statutul de favorit la trofeul Palme d'Or.

Cannes 2014: Filmul Winter Sleep , recompensat cu premiul FIPRESCI si este favorit la marele trofeu Palme d Or


"Un mare regizor, care a reusit sa ne surprinda si sa ne incante din nou cu adanca sa analiza sufleteasca, prezentata in termeni cinematici formidabili", a declarat juriul in motivatia sa, informeaza variety.com.


Cu o durata de peste trei ore, filmul regizorului turc Nuri Bilge Ceylan "Kis Uykusu/ Winter Sleep" prezinta povestea fostului actor Aydin, care administreaza un hotel in centrul Anatoliei cu tanara sa sotie Nihal, cu care are o relatie furtunoasa. Cu ei locuieste si cumnata sa Necla, care sufera de pe urma unui divort recent. Este iarna, iar hotelul se transforma intr-un adapost, dar si intr-un loc din care nimeni nu mai poate scapa.


Tot vineri, premiul FIPRESCI pentru un film din sectiunea Un Certain Regard i-a revenit regizorului argentinian Lisandro Alonso, pentru filmul "Jauja", in timp ce premiul FIPRESCI pentru un film dintr-o sectiune paralela selectiei oficiale de la Festivalul de la Cannes i-a revenit lungmetrajului "Love at First Fight", de Thomas Cailley.

 

 

 


Totodata, regizorul Abderrahmane Sissako a castigat premiul Juriului Ecumenic, pentru filmul "Timbuktu". Acelasi juriu a acordat o mentiune speciala filmelor lui Wim Wenders "The Salt of the Earth" si al lui Jaime Rosales "Beautiful Youth".
Anul trecut, premiul FIPRESCI pentru un film din competitia oficiala a Festivalului de la Cannes i-a revenit lungmetrajului "La Vie d'Adele", de Abdellatif Kechiche.


Fédération Internationale de la Presse Cinématographique/ The International Federation of Film Critics (FIPRESCI) este o asociatie compusa din organizatii nationale ale criticilor si jurnalistilor profesionisti din industria filmului din lumea intreaga. Fondata in 1930, FIPRESCI are in prezent membri din peste 50 de tari.


Cea de-a 67-a editie a Festivalului de Film de la Cannes a debutat pe 14 mai si se va incheia duminica. Juriul competitiei oficiale este prezidat de regizoarea neozeelandeza Jane Campion, singura femeie care a castigat trofeul Palme d'Or pentru lungmetraj ("Pianul"). Gala de premiere a Festivalului de Film de la Cannes 2014 va avea loc sambata seara.

 

 

Sursa: Mediafax.ro

 


Galerie foto


Modifică setările cookies