marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Cannes 2017. TOPUL celor mai scandaloase momente din istoria festivalului: sanii Madonnei, lenjeria intima a lui Sophie Marceau si nazismul lui Lars von Trier

Cu ocazia celei de-a 70-a editii a festivalului de film de la Cannes, jurnalistii de la cotidianul francez Le Figaro au alcatuit un rezumat al celor mai savuroase si mai scandaloase momente petrecute de-a lungul anilor pe Croazeta.
Cannes 2017. TOPUL celor mai scandaloase momente din istoria festivalului: sanii Madonnei, lenjeria intima a lui Sophie Marceau si nazismul lui Lars von Trier

Capodopere ale celei de-a sapte arte, premii prestigioase, saruturi in public, zambete, gelozii, dar si rochii stralucitoare si costume clasice vor fi ”mitraliate” de obiectivele sutelor de aparate de fotografiat ale jurnalistilor acreditati incepand din 17 mai.


Prezentam mai jos o lista a celor mai savuroase momente petrecute de-a lungul anilor pe Croazeta.


2016 - O gluma considerata ”dubioasa”


Laurent Lafitte, maestrul de ceremonii, a indraznit sa faca o gluma de prost gust in discursul pe care l-a sustinut la gala de deschidere. Adresandu-i-se lui Woody Allen, al carui film ”Café Society” a deschis festivalul, actorul francez a spus ca regizorul american a filmat foarte mult in Europa in ultimii ani.


Nu era nimic neobisnuit in acea fraza. Apoi, a adaugat: ”Si nici macar nu ati fost condamnat pentru viol in Statele Unite”. Multi dintre spectatori au considerat ca acea replica a fost o ”intepatura” la adresa regizorului Roman Polanski, judecat pentru viol dupa ce a intretinut raporturi sexuale cu o minora in 1977 in Statele Unite.


Altii s-au gandit la acuzatiile de viol aduse lui Woody Allen in urma cu 20 de ani de una dintre fiicele adoptive ale sale.


2015 - Cand Sophie Marceau a fost ”dezbracata” de o pala de vant pe covorul rosu

Cand lucrurile se intampla cu repetitie, incep sa para suspecte. Dupa episodul din 2005, cand unul dintre sanii actritei Sophie Marceau a fost dezvelit pe covorul rosu, a venit randul pubisului artistei sa fie expus in public la Cannes.


Iin momentul in care vedeta franceza, membra a juriului celei de-a 68-a editii a Festivalului de la Cannes urca scarile din fata Palais des Festivals et des Congrès, o pala de vant i-a ridicat rochia, iar actrita a putut fi vazuta pentru cateva secunde in lenjerie intima pe covorul rosu.


2011 - Führerul festivalului


Lars von Trier, regizorul filmului ”Melancholia”, a socat publicul printr-un discurs ambiguu despre Hitler si nazism.


”Spun doar ca il inteleg pe omul Hitler. Nu era cu adevarat un tip curajos, dar (...) il compatimesc putin”. Cuvintele regizorului danez i-au socat pe spectatorii si jurnalistii prezenti la acea conferinta de presa, in timp ce actrita Kirsten Dunst, aflata in dreapta cineastului si interpreta principala din acel film, s-a intors, jenata, intr-o parte, murmurand: ”Oh my God...” (”O, Dumnezeule...”).

2009 - Charlotte Gainsbourg l-a salvat pe Lars von Trier


Antichrist”, un film socant regizat de acelasi Lars von Trier, a fost primit cu fluieraturi de catre public in timpul proiectiei sale oficiale.


Scenele de sex, pline de cruzime, si violenta imaginilor care prezentau o mutilare genitala i-au marcat pe spectatori.


Acest fapt nu a impiedicat-o pe Charlotte Gainsbourg sa castige premiul de interpretare feminina.


2005 - Un san al actritei Sophie Marceau a fost dezvelit pe covorul rosu


Toate privirile erau plasate asupra ei. In fine, aproape toate. Atunci cand Sophie Marceau a defilat pe covorul rosu intr-o rochie de seara eleganta, una dintre bretelele rochiei s-a desprins, iar un san al actritei a ramas dezvelit timp de cateva secunde.


Misterul care inconjoara intentia sau lipsa de intentie din spatele acelui ”accident” a ramas nedescifrat pana in zilele noastre.



2002 - ”Ireversibil”, de Gaspar Noé, a socat publicul


Mai mult decat scandalul in sine, sentimentul de disconfort generat de filmul ”Ireversibil/ Irréversible” al regizorului Gaspar Noé a ramas pana in zilele noastre.


Pelicula include o scena de viol, cu o durata de 10 minute, din cauza careia 200 de spectatori au iesit din sala, iar 20 au lesinat, socate de hiperrealismul acelei secvente.


1994 - Degetul lui Tarantino


Atunci cand vine vorba sa isi apere filmele, Quentin Tarantino nu ezita sa arate publicului degetul mijlociu.


In momentul in care cineastul american urca pe scena pentru a primi trofeul Palme d'Or pentru filmul ”Pulp Fiction”, o femeie din sala, iritata de victoria acestui regizor, a strigat: ”Ce porcarie!”.


Provocator, regizorul american i-a aratat ”degetul de onoare”, in aplauzele publicului.


1991 - Sanii ”conici” ai Madonnei


Madonna a fost prezenta la cea de-a 44-a editie a festivalului si a asistat la premiera documentarului ”In Bed with Madonna”. Celebra cantareata a aparut intr-un pardesiu roz, inainte de a dezvalui privirilor o tinuta foarte indrazneata si sumara.


Vedeta americana a defilat ”imbracata” cu un sutien cu cupe conice, creat de Jean-Paul Gaultier.



1987 - ”Furtuna” lui Satan


”Daca nu v-a placut, pot sa va spun ca nici eu nu va plac pe voi”, a spus regizorul Maurice Pialat, cu pumnul ridicat, pe scena.


In momentul in care regizorul a primit trofeul Palme d'Or pentru filmul ”Sous le soleil de Satan”, fluieraturile si huiduielile au atins cote uriase in randul spectatorilor, vizibil nemultumiti de decizia juriului.


1983 - Cannes-ul ”ucigas”


Sublima Isabelle Adjani si-a luat aere de diva. Atunci cand a mers la Cannes pentru a prezenta filmul ”L'été meurtrier”, de Jean Becker, actrita a refuzat sa participe la traditionala conferinta de presa.


Gestul ei nu a fost uitat de fotografi, putin mai tarziu, in aceeasi seara.


Cu obiectele aparatelor de fotografiat indreptate spre sol si cu spatele spre covorul rosu, fotografii de presa au ignorat-o ostentativ pe Isabelle Adjani in momentul in care aceasta a urcat, fara niciun flash, treptele din fata Palais des Festivals et des Congrès din Cannes.


1973 - Un Cannes ”indigest”


”Marea crapelnita/ La Grande Bouffe” nu a avut succes. Acest film care critica societatea de consum, regizat de cineastul italian Marco Ferreri, a generat un scandal urias.


Spectatorii s-au declarat dezgustati de cele patru personaje obscene din pelicula, care mancau, ragaiau, trageau vanturi si faceau sex, aparent fara niciun scop, cu exceptia sinuciderii colective.


Pentru Ingrid Bergman, presedinta juriului, ”La Grande Bouffe” face parte din filmele ”cele mai sordide si cele mai vulgare din istoria festivalului”.


1968 - Proteste pe Croazeta


Suflul miscarii protestatare din mai 1968 a ajuns pana pe plajele din Cannes.


In semn de sprijin fata de valul de proteste de la Paris, regizorii François Truffaut, Jean-Luc Godard, Claude Lelouch au dorit sa inchida festivalul si sa ocupe Palais des Festivals et des Congrès din Cannes. Mai multi alti cineasti contestatari, agatati de cortina, au oprit o proiectie.


Unii dintre membrii juriului au demisionat, iar mai multi regizori si-au retras filmele din competitie. Festivalul s-a incheiat pe 19 mai, fara o ceremonie de inmanare a unor premii.


1960 - Michelangelo si Monica


In timpul proiectiei de la Cannes, filmul ”L'Avventura”, de Michelangelo Antonioni, a fost copios fluierat, iar actrita sa principala, Monica Vitti, a inceput sa planga. Pelicula a bulversat codurile traditionale ale cinematografiei.


Cu o tacere grea si o lentoare uriasa a scenelor, regizorul italian a incercat sa exploreze tema lipsei de comunicare.


In mod ironic, pariul a fost unul reusit, insa publicul nu l-a inteles. In pofida fluieraturilor, pelicula a castigat Premiul Juriului pentru ”remarcabila sa contributie la cautarea unui nou limbaj cinematografic”.


Filmul care va deschide Cannes-ul 2017, proiectat in afara competitiei, este lungmetrajul ”Les Fantomes d'Ismael”, de Arnaud Desplechin.


A 70-a editie a Festivalului de Film de la Cannes se va desfasura in perioada 17 - 28 mai. Juriul competitiei oficiale de pe Croazeta va fi prezidat in acest an de regizorul spaniol Pedro Almodovar.


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies