marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Omenirea a cheltuit 32,6 miliarde de $ in 2011 pe bilete la film. In ce tari se strang cele mai mari box office-uri din lume? Cum arata viitorul filmului 3D?

Saptamana trecuta scriam despre cati spectatori au trecut pragul cinematografelor din Romania in 2011 si despre cat de mare a crescut box-office-ul romanesc. Haideti sa aflam, cu ajutorul cifrelor MPAA (Motion Picture Association of America), cum arata lucrurile la nivel planetar. 

Omenirea a cheltuit 32,6 miliarde de $ in 2011 pe bilete la film. In ce tari se strang cele mai mari box office-uri din lume? Cum arata viitorul filmului 3D?

GALERIE FOTO: TOP 2O CU FILMELE CARE AU AVUT CELE MAI MARI INCASARI IN 2011


   Box-office-ul planetar

   In 2011 toti spectatorii din lume au platit pe biletele la cinema suma de… 32,6 miliarde de dolari, in crestere cu 1 miliard de dolari fata de anul anterior. E de remarcat ca box office-ul nord american (Statele Unite + Canada) scade cu 400 de milioane de dolari fata de anul anterior pana la 10,2 miliarde de dolari, in schimb Europa, Asia si America de Sud compenseaza fiecare cu cresteri de cate aproximativ 500 de milioane de dolari fiecare. 

   Greutatea altor teritorii decat cel nord-american capata importanta din ce in ce mai mare atunci cand vine vorba de incasarile industriei cinematografice. Asa ca asteptati-va ca accentul pus de Hollywood pe acele povesti care sa impresioneze audiente globale sa devina din ce in ce mai presant. Un succes de casa in Statele Unite poate insemna un rezultat mediocru daca pelicula nu reuseste sa capteze interesul lumii intregi. In acelasi timp vom vedea din ce in ce mai multe premiere si lansari in alte tari decat Statele Unite pentru ca alte teritorii vin puternic din urma.

    Tarile cu cel mai mare box-office din lume


   Cei mai multi bani platiti pe bilete la cinematograf in 2011 (excludem Statele Unite care raman lider la acest capitol) au fost stransi in Japonia – 2,3 miliarde de dolari. Apetitul niponilor pentru film este binecunoscut. Pe locul al treilea la incasari vine tare din urma in 2011 tot o tara asiatica, China, cu 2,1 miliarde de dolari. Poate va explicati acum interesul, bataliile si scandalurile numeroase starnite in jurul prezentei marilor studiourilor de film de la Hollywood in China. China nu mai este taramul promis intr-un viitor indepartat, ci o batalie uriasa in plina desfasurare pentru gigantii din industria filmului. Locurile 4 si 5 in topul box-office-ului pe tari sunt completate de doua vecine europene – Franta cu incasari de 2 miliarde de dolari in 2011 si Marea Britanie cu o suma de 1,7 miliarde. De notat ca ambele tari detin industrii de film autohtone extrem de viguroase. 

   3D-ul, incasarile si viitorul

   In 2011 ponderea ecranelor digitale pe care s-au putut proiecta filme 3D a crescut cu peste 50% fata de anul anterior. Insa fata de anul 2010 – ce-i drept un an de gratie prin performantele uriase ale peliculei Avatar – 2011 a insemnat o scadere semnificativa a incasarilor peliculelor 3D in Statele Unite. Desi s-au lansat un numar mai mare de filme 3D, acestea au incasat cu 400 de milioane de dolari mai putin decat cele lansate in 2010.  

   De ce sunt nemultumiti americanii? In primul rand de faptul ca de multe ori asa-zisele filme 3D se dovedesc de fapt 2D plus cateva efecte 3D. Apoi ca biletele la proiectiile 3D sunt ceva mai scumpe si, in al treilea rand, ca dupa vizionare unii spectatori au reclamat mici neplaceri fizice (stari de ameteala, dureri de cap etc). Cum va arata viitorul? Cei mai importanti oameni din industrie sustin ca volumul filmelor lansate in 3D va scadea. Tehnologia celor trei dimensiuni va ramane apanajul blockbusterelor cu buget ultrageneros, pline de efecte speciale si dupa retete garantate ca succes la public. 


Galerie foto


Modifică setările cookies