marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Festivalul de Film de la Cannes 2013: Blue is The Warmest Colour, marele castigator Palme d'Or in acest an. Vezi lista completa

Festivalul de Film de la Cannes si-a desemnat castigatorii din acest an. Marele castigator a fost regizorul tunisian Abdellatif Kechiche, dupa ce filmul sau Blue is The Warmest Colour a primit marele premiu Palme d'Or. Berenice Bejo a fost desemnata cea mai buna actrita, Bruce Dern cel mai bun actor, iar cel mai bun regizor a fost premiat Amar Escalante pentru drama cutremuratoare Heli.

Festivalul de Film de la Cannes 2013: Blue is The Warmest Colour, marele castigator Palme d Or in acest an. Vezi lista completa

GALERIE FOTO Cele mai frumoase 200 de imagini de la Cannes 2013

 

Festivalul de Film de la Cannes din 2013 a ajuns la final in aceasta seara. Pe covorul rosu au venit marile vedete ale acestui festival, iar la gala de premiere au triumfat filme ca Blue is The Warmest Colour, The Past, Inside Llewys Davis si Nebraska.

 

 

Membrii juriului, Steven Spieleberg, Nicole Kidman, Cristian Mungiu, Ang Lee sau Christoph Waltz au desemnat Blue is The Warmest Colour drept cel mai bun film din acest an si a fost distins cu marele premiu Palme d'Or. Acesta este primul premiu Palme d'Or in cariera regizorului tunisian Abdellatif Kechiche. Filmul sau urmareste povestea de dragoste dintre doua femei lesebiene, o adolescenta, Adele, si o femeie matura. Pelicula a atras atentia nu doar din cauza subiectului, dar si a scenelor intime explicite.


Berenice Bejo a triumfat si a fost desemnata cea mai bun actrita la Cannes, pentru interpretarea ei din The Past, filmul regizorului Asghar Farhadi, care a emotionat pe toata lumea acum 2 ani cu a A Separation. Cel mai bun actor a fost numit veteranul Bruce Dern, care a facut un rol magistral in drama Nebraska al lui Alexander Payne.


Cel mai bun regizor a fost numit Amar Escalante, al carui film Heli, dur si explicit, a fost laudat de critica de speciliatate pe toata durata festivalului.

 

Printre marii invinsi se numara Only God Forgives al lui Nicolas Winding Refn, cu Ryan Gosling, The Immigranta, cu Marion Cotillard si The Great Beauty. Toate aceste filme au primit recenzii mixte din partea publicului, insa erau considerate jucatori importanti in cursa pentru Palme d'Or.


Marii castigatori la Cannes in 2013

 

 Palme d'Or -  Blue is The Warmest Colour/La vie d'Adele regizat de Abdellatif Kechiche


Premiul Grand Prix -  Inside Llewys Davis, filmul fratilor Coen


Cel mai bun regizor - Amar Escalante, pentru filmul Heli


Premiul Juriului - Hirokazu Kore-eda,  Like Father, Like Son


Cel mai bun scenariu - A Touch of Sin, regizat de Jia Zhang-ke


Cea mai buna actrita - Berenice Bejo (The Past/Le passe)

 

Cel mai bun actor-  Bruce Dern ("Nebraska")

 

Camer d'Or: Anthony Chen, "Ilo, ilo"

 

Un Certain Regard:


Marele Premiu - "L'image manquante", de Rithy Panh

 

Premiul juriului - 'Omar", de Abu Assad

 

Premiul pentru regie – Alain Guiraudie, pentru "L'inconnu du lac"

 

Un certain talent - grupul de actori din "La Jaula de Oro", de Diego Quemada –Diez

 

Prix de l'Avenir - "Fruitvale Station", de Ryan Coogler.

 

Premiile criticii internaţionale FIPRESCI:

 

"La Vie d’Adele” de Abdellatif Kechiche (competiţia oficială)

 

"Manuscripts Don't Burn" de Mohammad Rasoulof (Un Certain Regard)

 

"Blue Ruin", de Jeremy Saulnier (Quinzainne des Realisateurs)

 

Premiile juriului ecumenic:

 

Marele Premiu: "Le passé/ The Past" de Asghar Farhardi

 

Menţiuni: "Miele", de Valeria Golino, şi "Like Father Like Son", de Hirokazu Kore-eda

 

Semaine de la Critique:

 

Marele premiu - "Salvo" de Fabio Grassadonia şi Antonio Piazza

 

Menţiune specială: "Los Duenos", de Agustin Toscano şi Ezequiel Radusky

 

Premiul Découverte: "Come and play", de Daria Belova

 

Premiul SACD – "Le démantèlement", de Sébastien Pilote

 

Premiul Canal+ : "Pleasure", de Ninja Thyberg.

 

Cinéfondation:

 

Premiul I - "Needle" de Anahita Ghazvinizadeh

 

Premiul al II-lea –"En attendant le degel" de Sarah Hirtt

 

Premiul al III-lea – "În acvariu” de Tudor Jurgiu şi "Pandy/ Pandas” de Matús Vizár

 

Quinzaine des Réalisateurs:

 

Premiul Art Cinema - "Les Garçons et Guillaume, à table !/Me Myself and Mum", de Guillaume Gallienne (Franţa)

 

Premiul SACD - "Les Garçons et Guillaume, à table !/ Me Myself and Mum" de Guillaume Gallienne (Franţa)

 

Mentiune speciala- "Tip Top" de Serge Bozon (Franţa)

 

Premiul Europa Cinemas - "The Selfish Giant/ Le Géant Egoïste", de Clio Barnard (Marea Britanie)

 

Premier Prix Illy pentru scurtmetraj - "Gambozinos Dahus/ A Wild Goose Chas", de João Nicolau

 

Menţiune pentru scurmetraj: "Pouco mais de um mês/ Un peu plus d'un mois", de André Novais Oliveira.

 

Carrosse d'Or: Jane Campion

 

Queer Palm: "L'inconnu du lac/ A stranger by the lake” de Alain Guiraudie (Un Certain Regard)

 

Palm Dog: Baby Boy, din "Behind the Candelabra” de Steven Soderbergh


 

 

Cele mai importante momente de la gala de inchidere a festivalului

 

20: 50 Cea de-a 66-a editie a festivalului de film de la Cannes si-a desemnat castigatorii, iar  regizorul Abdellatif Kechiche a triumfat, dupa ce filmul sau, Blue is The Warmest Colour a fost premiat cu marele premiu Palme d'Or.

 

 

20:49 Marele premiu Palme d"Or este castigat de Blue is The Warmest Colour/La vie d'Adele


20:39 Premiul Grand Prix este castigat de Inside Llewys Davis, filmul fratilor Coen

 

20:30  Cel mai bun regizor - Amar Escalante, pentru filmul Heli

 

20:20 Premiul Juriului -  Hirokazu Kore-eda pentru Like Father, Like Son

 

20: 16 Premiul pentru cel mai bun scenariu - A Touch of Sin, regizat de Jia Zhang-ke

 

 

20:10 Cea mai buna actrita  - Berenice Bejo (The Past/Le passe)



 

 


 

20:25 Pe scena a urcat regizorul Alexander Payne care a acceptat premiul in numele lui Bruce Dern

 

 

 

 

 

 

20: 25 Premiul pentru cel mai bun actor ii revine lui Bruce Dern, din filmul Nebraska, regizat de Alexander Payne

 

 

20:22 Steven Spielberg, presedintele juriului din acest an tine un discurs si pare ca s-a bucurat enorma de aceasta experienta. Regizorul este pentru prima data in juriu la Cannes

 

 

20:20 Iata si primul premiu important din aceasta seara: Camea d'Or este castigat de Ilo Ilo din Singapore

 

20:19 Palme d'Or pentru scurmetraj ii revine lui Safe 

 

 

 

20:15 Audrey Tatou, gazda ceremoniilor din acest an, a deschis oficial ceremonia de inchidere a festivalului din acest an

 

 

20:04 Vedetele se pregatesc pentru cea mai importanta seara, in care se va acorda marele premiu Palme d'Or. De la premiera filmului Zulu, care incheie acest festival, vedetele se indreapta spre ceremonie.

 

 

20:00 Cel mai prestigios festival de film din lume a ajuns la cea de-a 66-a editie. In aceasta seara, vom afla care sunt marii castigatori si ce film va obtine mult ravnitul premiu Palme d'Or. Dupa 12 zile de vis, in care au fost proiectate unele dintre cele mai importante filme ale anului, juriul va decide cine sunt castigatorii. Steven Spielberg, Nicole Kidman, Ang Lee, Christoph Waltz sunt cele mai importante nume din juriu, care vor desemna castigatorii editiei cu numarul 66. Printre favoriti se numara La vie d'Adele, care a impresionat cu o poveste emotionantata de dragoste dintre doua femei, Inside Llewys Davis, noua productie a fratilor Coen.

 

Inainte de a incepe festivitatea oficiala de premiere, a avut loc premiera pe covorul rosu a filmului Zulu, cu Orlando Bloom si Forest Whitaker, care va fi proiect in inchiderea festivalului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ziua 11: Doar cateva ore au mai ramas pana la decernarea premiilor de la Festivalul de la Cannes. Iar ultimul film care a fost prezentat in celebra competitie a fost Venus In Fur, a lui Roman Polanski. Dupa ce a castigat Palme d'Or (2001), cu The Pianist, celebrul regizor se afla din nou in cursa pentru marele trofeu. Impreuna cu frumoasa sa sotie, Emmanuelle Seinger, care a ales o rochie rosie mai mult decat indrazneata, cu un decolteu adanc, cei doi au atras atentia cu filmul lor controversat. Filmul ca si piesa are doua personaje iar povestea urmareste o actrita care incearca sa convinga un regizor de filme erotice ca e perfecta pentru urmatoarea lui productie. Filmul este considerat deja unul controversat.


 

Ziua 10: A mai ramas o singura zi pana la finalul Festivalului de Film de la Cannes si pana la aflarea marilor castigatori. Toata atentia a fost indreptata spre filmul lui James Gray, The Immigrant. Cu Jeremy Renner, Joaquin Phoenix si Marion Cotillard in prim plan, productia i-a impartit pe criticii de la Cannes in doua tabere, unii fiind de parere ca filmul este exceptional, iar altii numindu-l "o imitatie ieftina".  Filmul urmareste povestea Sonyei (Marion Cotillard) o femeie din Polonia care vrea sa emigreze in Statele Unite ale Americii impreuna cu sora ei. Planul lor se transforma intr-un dezastru cand sora se imbolnaveste, iar poloneza e constransa sa ofere favoruri sexuale in schimbul medicamentelor si a hranei de care nu pot face altfel rost pe drumul lor spre Insula Ellis.

 


 

Ziua 9: Inca 2 zile si festivalul de la Cannes isi va inchide portile, insa premierele si evenimentele sunt in plina desfasuare pe Croazeta. Regizorul Alexander Payne a facut valuri la Cannes cu Nebraska, o drama alb-negru,  care a primit numai laude din partea presei de specialitate. Acesta este primul sau proiect dupa drama The Descendants cu George Clooney, care a fost in prim plan la Oscaruri acum 2 ani. La premiera mondiala de la Cannes au sosit pe covorul rosu si doi dintre membrii juriului. Nicole Kidman a venit la bratul colegului sau Ang Lee si actrita a reusit inca o data sa atraga toate privirile intr-o rochie demna de printesa. Actrita o joaca pe Grace Kelly in Grace of Monaco, film intens promovat in aceasta perioada la Cannes.

 

 

 

 

Ziua 8:  In cea de-a 8-a zi la Cannes au avut loc premierele filmelor Only God Forgives, probabil cel mai asteptat film din competitie, dar si All is Lost, care il aduce in rol principal pe Robert Redford. Desi era asteptat de fane, Ryan Gosling, eroul filmului Only God Forgives n-a ajuns la Cannes, fiind ocupat cu filmarile pentru debutul sau regizor, How To Catch a Monster.  Only God Forgives reprezinta a doua colaborare dintre Gosling si regizorul danez Nicolas Winding Refn dupa Drive, care i-a si adus premiul pentru cel mai bun regizor acum 2 ani.

 

Insa, violenta extrema din nou sau film a fost motivul pentru care parerile critcilor au fost impartite: unii sunt de parare ca Only God Forgives este o capodopera vizuala sumbra si se ridica la nivelul lui Drive, in timp ce altii au exclamat vehement ca filmul este un dezastru si ca violenta este total exagerata si gratuita. Regizorul a spus la conferinta de presa ca este atras de imaginile violente care reprezinta un fetis pentru el. Dar nu isi poate explica de ce. Insa, Kristin Scott Thomas, care joaca rolul mamei lui Gosling a uimit cu interpretarea ei, fiind cel mai dur rol din cariera ei. Plasat in Bangkok, intr-o lume violenta si obscura, filmul il aduce in prim plan pe Julian, care incepe o lupta violenta pentru a acoperi afacerile murdare ale familiei.

 

All is Lost a fost bine primit la Cannes, criticii laudand interpretarea lui Robert Redford. Drama se invarte in jurul unui singur personaj interpretat de Robert Redford care se lupta cu natura in conditii atmosferice vitrege, pe apa. All Is Lost are si conotatii religioase si nu putini sunt cei care compara filmul cu Batranul si Marea sau Life of Pi. Fiecare moment pe care Redford reuseste sa-l depaseasca reprezinta o mica victorie a acestuia, chiar daca soarta omului este aceeasi. 

Pe covorul rosu au venit o sumedenie de vedete, inclusiv Milla Jovovich. Actrita fotomodel a reusit sa fure toate atentia si a impresionat intr-o rochia albastra care acoperea mult din covorul rosu. Si actrita Jessica Chastain a impresionat cu o rochie mov aprinsa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ziua 7: Unul dintre cele mai asteptate filme ale anului la Cannes, Behind The Candelabra, a avut premiera marti pe Croazeta. Pe covorul rosu au venit staturile filmului, Michael Douglas si Matt Damon, dar si multe alte vedete, printre care si frumoasa Sharon Stone care a atras toate privirile cu rochia ei albastra si un decolteu periculos de adanc. Actrita de 50 de ani arata impecabil si a eclipsat actrite mult mai tanare.

 

Criticii au laudat noul film al lui Steven Sodebergh si interpretarea lui Michael Douglas in  rolul lui Liberace. Behind The Candelabra a primit recenzii pozivite si ar putea fi un candidat serios la marele premiu Palme d'Or. Respins de toate marile studiouri pentru ca era considerat prea gay, proiectul a ajuns pana la urma la HBO. Douglas n-a fost strain de scene de nuditate de-a lungul carierei si facea ravagii in Basic Instinct sau Fatal Atraction. Dar de aceasta data, Douglas a avut parte de un regim special. "Eu am fost fata in acest film. Eram dichisit, aranjat, machiat, stateam si cate 2 ore jumate la machiaj pe zi. Pana acum nu am mai facut asta, cariera mea s-a bazat pe roluri contemporane". Douglas a povesti cu sinceritate ca nu a repetat pentru scenele cu Matt Damon, dar ca sentimentul de ciudat a disparut dupa primul sarut: "Dupa primul sarut, nu ne-am mai simtit ciudat nici unul dintre noi. Cel mai greu lucru la scenele de sex e faptul ca toti cei care se uita se simt nevoiti sa judece. Toata lumea face sex, deci toata lumea are o parere si simte nevoia sa si-o exprime."

La conferinta de presa care a avut inainte de premiera oficiala, actorul de 68 de ani a vorbit cu lacrimi in ochi despre noul sau film pe care-l considera un cadou, pentru ca l-a salvat: "Imediat dupa lupta mea cu cancerul a aparut acest film, pe care-l consider un cadou minunat, sunt recunoscator si le multumesc tuturor ca au avut rabdare sa ma astepte".


Filmul Behind the Candelabra ii aduce pe Matt Damon si Michael Douglas in rol de iubiti. Michael Douglas ii da viata pe micul ecran unuia dintre cei mai iubiti si populari enterteineri din secolul XX - cantaretul si pianistul american Wladziu Valentino Liberace, iar Matt Damon il joaca pe iubitul acestuia mult mai tanar, Scott Thorson.

 

 

 

 

 

 

 

Ziua 6: Editia din acest an a celui mai prestigios festival din lume a ajuns la jumatate, perioada in care cei prezenti s-au bucurat de multe filme bune, petreceri si o multime de vedete pe covorul rosu. Luni a avut loc premiera filmului Blood Ties, prezentat in afara competitie. Pelicula regizata de Guillaume Canet le aduce in acelasi film pe trei dintre cele mai frumoase femei din lume: Marion Cotillard, care este si sotia regizorului, Mila Kunis si Zoe Saldana. Eroul principal este interpretat de Clive Owen. Blood Ties aduce in prim plan lumea corupta din New York-ul anilor '70. Marion Cotillard a stralucit pe covorul rosu intr-o rochie Dior si a dus din sarmul si eleganta tipic frantuzeasca pe covorul rosu. Nici Zoe Saldana n-a fost mai prejos, insa cea care a lipsit a fost Mila Kunis.

 

 

Baiatul de aur al cinematografiei frantuzesti Guillaume Canet aduce la Cannes in acest an un remake american al unui film francez din 2008 in regia lui Jacques Maillot (si cu Guillaume Canet in rolul principal). Cu o distributie plina de vedete, Blood Ties pune fata in fata doi frati din Brooklyn-ul anilor ‘70. Unul este de partea legii, celalalt este in lumea crimei organizate.

 

 

James Franco a adus la Cannes, in sectiunea Un Certain Regard, o drama intensa, As I Lay Dying, pentru care a semnat regia dar joaca si-n rolul principal. La premiera, Rosario Dawson a reusit sa atraga toate privirile dupa ce a trecut prin acelasi moment stanjenitor ca Eva Longoria in momentul in care crapatura rochiei i-a jucat feste si s-a vazut mai mult decat trebuia.

 

Marion Cotillard

 

Rosario Dawson

 

James Franco

 

Zoe Saldana

 

 

Ziua 5: Festivalul se indreapta spre jumatatea perioadei, iar filmele bune se tot aduna la Cannes. La premiera noului film al fratilor Coen, Inside Llewys Davis, care a fost primit cu aplauze si ridicat in slavi de critici, vedetele de pe Croazeta s-au inghesuit pe covorul rosu. Nicole Kidman, membra a juriului din acest an,  a facut spectacol pe covorul rosu, unde a venit insotia de Keith Urban, sotul ei. Cei doi si-au aratat afectiunea in public, actrita fiind incontinuu in bratele sotului si, cei doi oferind momente tandre chiar in fata fotografilor.

 

Carey Mulligan, Justin Timberlake si Oscar Isaac, starurile filmului, au venit pe covorul rosu alaturi de fratii Coen, regizorii filmului. Pe covorul rosu atmosfera a fost destinsa, dupa ce criticii si-au declarat dragostea fata de noul film al fratilor Coen, pe care l-au numit perfect si printre cele mai bune din cariera lor.

 

Fratii Joel Coen si Ethan Coen (“Burn After Reading”, “The Ladykillers”, “A Serious Man”), castigatori a cate patru premii Oscar fiecare, aduc in competitia principala de la Cannes  - Inside Llewyn Davis - o cronica a tentativelor cantaretului de folk Llewyn Davis, interpretat de Oscar Isaac, de a-si castiga traiul in New York, in decursul perioadei de glorie din anii ’60 a acestui gen muzical. Oscar Isaac este partial creionat dupa chipul si asemanarea muzicianului Dave van Ronk, ale carui experiente de viata au fost consemnate in memoriile publicate postum “The Mayor of MacDougal Street”.

 

Keanu Reeves a fost si el o prezenta inedita la Cannes. Actorul din Matrix s-a ingrasat si are total transformat fata de imaginea sa de acum 10 ani, cand lansa ultima parte din trilogia Matrix, Matrix Reloaded. Actorul a venit la premiera filmului Borgman.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ziua 4: Jennifer Lawrence a fost cu siguranta vedete zilei. Actrita de 22 de ani a schimbat 3 tinute pe parcursul zilei pentru a-si promova noul film din seria Jocurile Foamei, Catching Fire, dar a fost prezenta si la premiera filmului Jimmy P., cu Benicio del Toro si care se afla in competitia oficiala.

 

Actrita de 22 de ani  a fost insotita de colegii ei din film, Liam Hemsworth si Sam Claflin, si ca intotdeauna, ea a reusit sa atraga toate privirile. Considerata de multi cea mai frumoasa femeie din lume, Lawrence a radiat de bucurie atat la conferintele de presa, cat si pe covorul rosu, unde a purat o rochie alb-negru eleganta.

 

Eva Longoria a continuat seria aparitiilor ravasitoare pe covorul rosu, la premiera filmului Jimmy P.. Intr-o rochia albastra si cu o crapatura imensa actrita a fost in centru atentiei. Insa, din pacate a trecut si printr-un moment stanjenitor, cand rochia s-a desfacut prea mult si s-a vazut ca actrita nu purta lenjerie intima, moment in care fotografii s-au inghesuit sa surprinda momentul.

 

Benicio del Toro a revenit la Cannes in acest an  cu un film senzational. Aflat la cea de-a cincea selectie in competitia oficiala la Cannes, regizorul francez Arnaud Desplechin aduce un film american pe Croazeta. "Jimmy P."  este o adaptare dupa cartea “Psychothérapie d’un Indien des Plaines” scrisa de antropologul Georges Devereux in 1951. Fost pacient-caz de-al sau, Jimmy Picard  (Benicio Del Toro) este un indian din tribul Pieds Noir, extrem de afectat de alcoolism si de pierderea radacinilor sale. Cazul indianului care a luptat in Franta in timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial i-a uimit pe medicii din Kansas, la intoarcerea sa de pe front. Acestia solicita opinia antropologului francez Georges Devereux.

 

 


 

 

 

 


 

 

Ziua 3: In cea de a treia zi a festivalului  a avut loc premiera filmului Le Passe/The Past, al regizorului iranian.Asghar Farhadi, care a impresionat in 2011 cu A Separation, castigator al premiului Oscar pentru cel mai bun film strain si al Ursului de Aur la Berlin. Pe covorul rosu a fost prezent regizorul, alaturi de vedeta filmului, actrita Berenice Bejo, cunoascuta din The Artist. The Past este o drama despre familie mixta, un sot iranian si o sotie frantuzoaica.

 

Le Passé prezinta povestea unui barbat de origine iraniana, Ahmad (Ali Mossafa) care isi paraseste sotia frantuzoaica, Marie (Bérénice Bejo) si pe cei doi copii pentru a se intoarce in tara sa. Dupa patru ani, Ahmad revine in Franta pentru a semna actele de divort si descopera ca sotia sa are un nou iubit, pe Samir (Tahar Rahim), cu care locuieste impreuna cu cele doua fiice si fiul sau.
 

Criticii de la Cannes au fost inca o data cuceriti de maestria regizorului iranian, a carui drama are sanse la marele premiul Palme d'Or. La premiera a fost prezenta si Eva Longoria, care a stralucit pe covorul rosu intr-o rochie nude, cu spatele gol. Fotografii s-au imbulzit sa o fotografieze cand era sa treaca printr-un moment stanjenitor, cand rochia  a pus-o in dificultate.

 

Insa, festivalul nu a fost ocolit de evenimente tragice, dupa ce un barbat a tras focuri de arma in timpul unei transmisiuni live. Christoph Waltz si Daniel Auteuil, membrii ai juriului din acest an, ofereau un interviu pentru postul francez Canal + in  momentul in care barbatul a intrat si a tras focuri de arma pe platoul amenajat pe plaja. Nu a fost nici o victima, barbatul a fost arestat, insa Christoph Waltz a marturisit ca a fost socat: "M-am temut pentru viata mea" a spus actorul dupa evenimentul tulburator.

 

 

Berenice Bejo


 

Eva Longoria

 

 

Ziua 2:  Dupa o seara de vis, in care festivalul si-a deschis portile in acest an, pe o ploaie torentiala, dar si cu o ploaie de stele la premiera de gala a filmului The Great Gatsby, soarele a aparut pe Croazeta in a doua zi. Emma Watson a fost in centrul atentiei la premiera noului ei film, The Bling Ring, regizat de Sofia Coppola. Actrita a demonstrat cat a crescut si s-a maturizat atat in tinuta eleganta si feminina pe care ales-o, dar si in interpretarea ei, care i-a adus laude. The Bling Ring a fost bine primit de catre critici, care au scris ca este cel mai bun film din cariera lui Coppola, im care actorii stralucesc. Alaturi de Emma Watson, au fost prezente pe covorul rosu colegele ei din film, regizoarea Sofia Coppola, dar si alte vedete ca Freida Pinto sau Fan Bingbing. The Bling Ring este o poveste inspirata din fapte reale despre un grup de tineri, care, in dorinta de a obtine succes si celebritate, au jefuit casele mai multor vedete, inclusiv Paris Hilton.

 

Tot in a doua zi, a avut premiera si Fruitvale Station, marele castigator la Sundance in acest an. Fruitvale, inspirat din fapte reale, este povestea lui Oscar Grant, un tanar de 22 de ani, rezindent al zonei Bay Area, San Francisco, care este impuscat si ucis fara motiv de un politist in Ajunul Anului Nou, in 2008, la statia de metrou Fruitvale. Filmul ii are in distributie pe Michael B. Jordan in rolul lui Grant, Octavia Spencer, castigatoarea premiului Oscar in 2011 pentru The Help, Melonie Diaz, Ahna O'Reilly, Kevin Durand si Chad Michael Murray. La premiera au venit starurile filmului, dar si alte vedete prezente pe Croazeta.

 

Tot in a doua zi a avut loc si premiera filmului Heli, considerat cel mai violent si explicit film aflat in competitie in acest an. Scenele de tortura si organe genitale mutilate au fost considerate prea dure pentru privitor, insa criticii au oferit recenzii foarte bune. Drama mexicana este un semnal de alarma adus societatii contemporane violente si nepasatoare. Regizat de Amat Escalante, Heli este povestea baiatului cu acelasi nume, a carui viata este data peste cap cand un cadet se indragosteste de sora sa mai mica si planuieste sa fuga cu ea.

 

Insa, pe langa evenimentele de premiera, la Cannes au loc in aceasta perioada, diverse petreceri organizate de branduri ca Louis Vuitton sau Chopard, locul perfect unde marii jucatori din domeniu incheie afaceri, cumpara filme si negociaza viitoare proiecte.

 

 

 

 

 

 

 

Ziua 1: Dupa ce in timpul zilei  a fost mai multa liniste, pentru ca toti se pregateau de marea premiera, seara Festivalul de Film de la Cannes si-a deschis oficial portile cu o premiera de vis. Eleganta si stralucirea au marcat premiera filmului-spectacol The Great Gatsby, al lui Baz Luhrmann si cu Leonardo DICaprio in rol principal. Cele mai mari staturi de la Hollywood s-au adunat pe covorul rosu pentru a fi prezenti la un adevarat spectacol. Ploaia torentiala nu i-a impiedicat pe organizatori sa ofere un  moment de dans desprins parca din The Great Gatsby. Tobey Maguire, Baz Luhrmann, Carey Mulligan au fost alaturi de DiCaprio, insa au fost prezente si vedete ca Cindy Crawford, Julianne Moore, Naomie Harris sau David Hasselhoff.


 

 

 

 

 

 

 

 


Pe o ploaie torentiala, juriul festivalului din acest an a "inaugurat" covorul rosu de la Cannes. Nicole Kidman a atras toate privirile, atunci cand si-a facut aparitia intr-o rochie eleganta. Mai mult de atat, frumoasa actrita a pozat alaturi de Steven Spielberg si Cristian Mungiu. Regizorul roman este pentur prima data in juriu la Cannes. Mungiu a castigat Palme d'Or in 2007 cu drama "4 luni, 3 saptamani, 2 zile" iar anul trecut, filmul sau "Dupa dealuri" a luat doua premii: cel mai bun scenariu si cea mai buna interpretare feminina.

 

 

Cea de-a 66-a editie a Festivalului de Film de la Cannes si-a deschis azi portile. Urmeaza 12 zile pline de filme extraordinare, proiectii speciale si foarte multe vedete pe covorul rosu. In acest an, editia se anunta a fi una cu o puternica influenta hollywoodiana. Presedintele juriului este Steven Spielberg, iar filmul care va deschide festivalul este The Great Gatsby, unul dintre cele mai anticipate filme din acest an.

 

 


Pe Croazeta au ajuns deja o parte din staruri, iar vedetele filmului The Great Gatsby au fost prezenti la sedinta foto de prezentare a noului lor film. Desi a fost primit destul de prost de catre critici, filmul regizat de Baz Luhrmann s-a dovedit a fi un real succes in box-office, unde a facut 51 de milioane de dolari in SUA, fanii fiind incantati, in special studentii, care au rezonat cel mai bine cu povestea expusa de Luhrmann. "Stiam ca se va intampla asa, dar ma intereseaza mai mult sa vad ca oamenii se duc sa vada acest film." a spus regizorul la conferinta de presa ce a avut loc miercuri la Cannes.

 

Leonardo DiCaprio

 

La Cannes a ajuns si juriul festivalului din acest an. Romania are onoarea de a fi reprezentata in juriul de la Cannes prin celebrul regizor Cristian Mungiu, care in 2007 castiga marele premiu Palme d'Or, cu drama "4 luni, 3 saptamani, 2 zile". Anul trecut, Mungiu a reusit performanta de o obtine alte doua premii importante cu cel mai recent film al sau "Dupa dealuri": pentru scenariu si cea mai buna interpretare feminina, premiu impartit de cele doua actrite din film, Cristina Flutur si Cosmina Stratan.

 

Cristian Mungiu

 

Nicole Kidman

 

Christoph Waltz

 

Toata lumea se intreaba ce il va atrage pe Steven Spielberg dintre filmele aflate in competitie. "Inca nu stiu ce prefera, filme cu mai multa actiune, apropriate stilului propriu sau filme de autor, de arta. Ramane o enigma" a spus presedintele festivalului,  Thierry Fremaux. Acesta a spus ca Spielberg i-a oferit niste indicii spunand ca vrea sa cunoasca alte stiluri de cinema, vrea sa ia parte la o calatorie in care sa cunoasca oameni care fac alt tip de film decat face el.

 

Cele 20 de filme aflate in acest an in competitia oficiala poarta semnaturile unor cineasti desavarstiti ca Roman Polanski, Fratii Coen, Steven Soderbergh sau Alexander Payne. Mai mult ca niciodata, in acest an competitia e foarte stransa si e greu de anticipat cine va obtine marele premiu Palme d'Or. Fremaux a spus ca editia din acest an se afla sub "tema iubirii, cea mai mare din istorie". Fremaux a mai spus ca unele dintre filmele aflate in competiti imping barierele in ceea ce priveste sexul in filme, dar sustine ca lucrurile s-au mai schimbat de cand celebrul "La Grande Bouffe" (1973) scandaliza prin scenele de nuditate si sexualitate. "Cred ca societatea e mult mai deschisa decat in urma cu 40 de ani cand vine vorba de sex. "

 


Sursa foto: Getty



Modifică setările cookies