marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

China isi construieste propriul Hollywood: cel mai bogat chinez investeste 8 miliarde de $ in cel mai mare complex cinematografic creat vreodata

Cel mai bogat om de afaceri din China, dezvoltatorul imobiliar Wang Jianlin doreste sa inveasteasca 8 miliarde de dolari (50 de miliarde de yuani) pentru a construi o replica a Hollywood-ului in tara sa natala, in orasul Qingdao, scriu cei de la New York Times.

China isi construieste propriul Hollywood: cel mai bogat chinez investeste 8 miliarde de $ in cel mai mare complex cinematografic creat vreodata

 

Omul de afaceri, in varsta de 58 de ani, fondatorul companiei Dalian Wanda Group, a anuntat duminica viitoare sale investitii. Astfel, Jianlin a si-a descris planul sau de a reconstrui un parc tematica care sa semene cu Hollywood-ul drept "cea mai mare investitie facuta vreodata in industria de film  si televiziune", noteaza New York Times. Jianlin a fost inconjurat de nume mari de la Hollywood ca Nicole Kidman, Kate Beckinsale, Leonardo DiCaprio, John Travolta sau Catherine Zeta-Jones.


 

 

Oriental Movie Metropolis ar trebui sa fie gata in 2017 si va include 20 de scene, inclusvi primul studiou subacvatic, un complex urias de expozitii, un mall impozant, cu parc de distractii inauntru si sapte resorturi hotelier. Proiectul include si un club de iahturi cu 300 de ambarcatiuni. "Oriental Movie Metropolis este un pas major in strategia Chinei de a deveni o putere culturala globala." a spus Wang.
 

Wang a fost numit de catre revistsa Forbes anul trecut drept cel mai bogat om din China, cu o avere personala de 14 miliarde de dolari. Wanda Group  ainvestit pana acum in peste 40 de hoteluri de 5 stele din China si este unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata imobiliara chineza. Compania mai detine si 6000 de sali de cinematograf si 68 de centre de karaoke.

 

 

Presedintele companiei a declarat pentru Reuters ca ar putea sa cheltuie aproximativ 5 miliarde de $ pe an pentru a cumpara firme straine sau proprietati.

 

Aceasta decizie, de a recrea Hollywoodul in China nu este atat de suprinzatoare, tinand cont ca la inceptului anului, China a devenit cea mai profitabila piata de film din lume, dupa SUA.  Astfel, China  a surclasat Japonia si a devenit cea mai mare piata de film pe plan international, cu o valoare de 2.7 miliarde de dolari. SUA ramane cea mai mare piata mondiala, cu o valoare de 10 miliarde de dolari in 2012, scrie Business Insider.

 

 


O analiza facuta de Ernst&Young anul trecut arata ca daca piata de film din China continua aceasta ascensiune fulminanta, in 7 ani ar putea depasi chiar si SUA, devenind prima forta globala in materie de filme. Data"Apocalipsei" din cinematografia mondiala? Box office-ul chinez va depasi box office-ul nord-american pana in anul 2020. In 2011, box office-ul nord-american a fost de 10,2 miliarde de dolari. Cel chinezesc a fost de doar 2,02 miliarde de dolari, ceea ce inseamna ca intre cele doua cifre exista o diferenta de circa 8 miliarde de dolari care trebuie recuperata pentru ca aceasta "profetie" sa se realizeze.


Sursa foto: Getty

 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies