marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Florin Piersic Jr, Dan Chisu si Tudor Giurgiu aduc cele mai noi filme romanesti la TIFF 2012

Una dintre cele mai asteptate sectiuni ale TIFF-ului, Zilele Filmului Romanesc, incepe oficial joi, 7 iunie, si aduce in atentia invitatilor straini, a jurnalistilor si a publicului, pana pe 9 iunie, cele mai recente productii romanesti.

Florin Piersic Jr, Dan Chisu si Tudor Giurgiu aduc cele mai noi filme romanesti la TIFF 2012

Spectatorii au ocazia sa vada, in premiera absoluta, noul film regizat de Florin Piersic Jr., Killing Time, o parodie a filmelor noir cu asasini platiti, Si caii sunt verzi pe pereti, de Dan Chisu, o tragicomedie despre iluzia imbogatirii peste noapte, Trei zile pana la Craciun (Ultimele zile din viata Elenei si a lui Nicolae Ceausescu), docu-drama lui Radu Gabrea despre sfarsitul Ceausestilor, sau Despre oameni si melci (r. Tudor Giurgiu).
Patru dintre cele mai recente productii vor concura, la randul lor, in sectiunea dedicata filmului autohton: Crulic – drumul spre dincolo (r. Anca Damian), Toata lumea din familia noastra (r. Radu Jude), Undeva la Palilula (r. Silviu Purcarete) si Din dragoste cu cele mai bune intentii (r. Adrian Sitaru).

Filmul lui Adrian Sitaru va avea parte de o proiectie speciala pentru persoanele cu dizabilitati la Cinema Marasti, la ora 18.00.


Nu lipsesc nici documentarele: 8 martie (r. Alexandru Belc), despre Ziua Femeii in Romania comunista, va rula in premiera, Anca Hirte vine cu Pacatoasa Teodora, Bogdan Ilie-Micu, cu Un gand, un vis, Doyle... si-un pix, iar Ivana Mladenović prezinta povestea a trei fosti detinuti tineri dupa eliberare, in Turn Off the Lights. Joi, de la 21.30, filmul Ivanei Mladenović va avea parte de o extra-proiectie in spatiul TIFF Art (Muzeul de Arta Cluj), urmata de un concert sustinut de Karpov not Kasparov. Trei calupuri de scurtmetraje recente intregesc selectia ZFR de anul acesta, sapte dintre ele fiind semnate de tinere regizoare.


In cadrul ZFR, dar in afara competitiei, va testa reactia publicului primul film interactiv din Romania: Kiddo, in regia lui Millo Simulov. Cei din sala vor putea decide soarta protagonistilor in momente-cheie ale actiunii, din variantele oferite de realizatori, sambata, 9 iunie, la 16.15, la Cinema Victoria.


Direct de la Cannes, din Semaine de la Critique, va veni la Cluj si scurtmetrajul regizorului stabilit la Stockholm, Stefan Constantinescu - Family Dinner.

Tot in cadrul Zilelor Filmului Romanesc, la TIFF Lounge, de la 15.45, va avea loc dezbaterea Festivalul Filmului Romanesc de la New York: istorii de povestit, o discutie despre Festivalul Filmului Romanesc de la New York - initiat de Institutul Cultural Roman de la New York si organizat in parteneriat cu Film Society of Lincoln Center si in colaborare cu TIFF - care in decembrie 2012 va ajunge la cea de-a saptea editie. Discutia va fi moderata de Corina Suteu, directorul ICRNY si al Festivalului Filmului Romanesc de la New York, si Mihai Chirilov (director artistic al TIFF si al Festivalului Filmului Romanesc de la New York). Dezbaterea va fi precedata, de la 15.15, de lansarea noului numar in limba engleza al editiei speciale AperiTIFF, publicata de TIFF in colaborare cu ICR New York.


Actorii din proiectul 10 pentru FILM vor fi prezentati publicului maine, la ora 18.00, la Cinema Florin Piersic, inaintea proiectiei filmului Portret de noapte (r. Angelina Nikonova). In aceste trei zile de festival, cei 10 actori selectati - Cristian Balint, Colin Buzoianu, Lari Giorgescu, Cristian Grosu, Lucretia Mandric, Maria Obretin, Pethő Anikó, Elena Popa, Olga Török, Raluca Vermesan - si cele doua „tinere sperante”, Vlad Balan si Madalina Ciotea, vor avea intalniri cu regizori, cu producatori romani si straini, actori, agenti de casting, si vor asista la proiectii.

 


Care crezi ca este cel mai bun actor roman din toate timpurile? (3 voturi)
Florin Piersic
33.33%
Amza Pellea
0%
Toma Caragiu
33.33%
Stefan Banica
0%
Stefan Iordache
0%
Victor Rebengiuc
33.33%
Gheorghe Dinica
0%
Draga Olteanu
0%
Dem Radulescu
0%
Marcel Iures
0%
Mircea Diaconu
0%
Puiu Calinescu
0%
Radu Beligan
0%
Mitica Popescu
0%

Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies