marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Gheoghe Dinica, intr-unul dintre rolurile sale memorabile, in “Filantropica”, la Pro Cinema, pe 19 aprilie

“Ti-e mila, ti-e mila, ma?... Ti-am luat banii!”, “Mina intinsa care nu spune o poveste nu primeste nimic!” – Pepe, “textierul” cersetorimii bucurestene, celebrul personaj interpretat de Gheorghe Dinica in “Filantropica” lui Nae Caranfil, a facut ca aceste replici sa devina unele dintre cele mai puternice si binecunoscute din toata cinematografia romaneasca.

Gheoghe Dinica, intr-unul dintre rolurile sale memorabile, in Filantropica , la Pro Cinema, pe 19 aprilie

 

Difuzat de Pro Cinema pe 19 aprilie, de la ora 17:00, “Filantropica” spune o poveste plina de umor, inedita si imprevizibila despre realitatile societatii romanesti. Cu Gheorghe Dinica, Mara Nicolescu, Mircea Diaconu in rolurile principale, “Filantropica” propune o altfel de viziune asupra realitatilor romanesti post-revolutionare, rupindu-se de reteta propusa de cinematografia autohtona din aceasta perioada.

 

 

 

 

 

 


Un film realizat de Nae Caranfil in numai 42 de zile, “Filantropica” a fost inspirat de un articol de ziar, dupa cum marturiseste regizorul. Personajul real a carui slujba consta in a compune texte pentru cersetorii profesionisti  l-a inspirat pe Nae Caranfil: “Acest personaj, descris în articol, mi-a aprins imaginaţia şi o bună parte din materia filmului Filantropica se datorează acelei lecturi întîmplătoare”, recunoaste regizorul si scenaristul acestui film, Nae Caranfil.

 

 

 


Ovidiu (Mircea Diaconu) un profesoras, incepe sa duca o epuizanta viata dubla in momentul in care, Diana, o mica sirena cu veleitati de manechin, ii suceste mintile. Ovidiu vrea cu tot dinadinsul sa incerce deliciile unei aventuri cu Diana. Numai ca in Bucurestiul inceputului de mileniu trei, o iesire, simbata seara, la bratul unei frumoase, se poate lesne transforma intr-o riscanta investitie financiara. Cum biata leafa de profesor nu ii poate permite nici o extravaganta, Ovidiu plonjeaza intr-o lume fabuloasa - mafia cersetorilor. Pepe (Gheorghe Dinica), textierul oficial al cersetorimii bucurestene il va lua sub aripa sa. Dupa un scenariu minutios marca Pepe, profesorasul va juca, seara de seara, comedia unui cuplu nevoias alaturi de Miruna “sotia” sa de serviciu.
   

 

Cersetor ziua si nabab noaptea, indragostitul Ovidiu va ajunge incet, incet la concluzia ca pe lumea asta sunt trei meserii de baza - saracia, bogatia si sexul…
   

 

“Filantropica” a primit Premiul Publicului la Festivalul de film de la Paris.
 


Galerie foto


Modifică setările cookies