marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

GLOBURILE DE AUR 2015: Hollywoodul se pregateste pentru decernarea premiilor din cea de-a 72-a editie: cine sunt marii favoriti duminica seara

Tensiunea creste la Hollywood, cu doar cateva zile inainte de decernarea in noaptea de duminica spre luni a Globurilor de Aur, a doua distinctie ca importanta din cinematografia americana dupa Oscaruri, iar filmul "Omul Pasare sau Virtutea nesperata a ignorantei/ Birdman" este marele favorit.

GLOBURILE DE AUR 2015: Hollywoodul se pregateste pentru decernarea premiilor din cea de-a 72-a editie: cine sunt marii favoriti duminica seara

Birdman, o drama cu accente comice regizata de cineastul mexican Alejandro Gonzalez Iñárritu, despre un fost actor din filme cu supereroi care vrea sa regaseasca gloria de odinioara cu ajutorul unui spectacol de teatru, a primit cele mai multe nominalizari in acest an la Globurile de Aur, trofee decernate de Asociatia presei straine din Hollywood (HFPA), informeaza AFP. Filmul, turnat aproape integral intr-un teatru de pe Broadway, il are in rolul principal pe Michael Keaton, alaturi de Emma Stone, Edward Norton si Naomi Watts, si va concura la sapte categorii de premii, inclusiv "cel mai bun film-comedie", "cel mai bun actor in rol principal" si pentru rolurile de interpretare secundare.



Totusi, expertii in cinema sunt mai putin siguri in 2015 in privinta previziunilor lor decat au fost anul trecut, cand filmul "12 ani de sclavie" avea un avans considerabil in fata concurentilor sai din acel an. Lungmetrajul citat a castigat Globul de Aur pentru cea mai buna drama si Oscarul pentru cel mai bun film, in timp ce "Teapa in stil american/ American Hustle" s-a impus la categoria "cel mai bun film-comedie".
 

In acest an, "Birdman" are ca rivali in categoria comediilor peliculele "Hotel Grand Budapest/ The Grand Budapest Hotel", de Wes Anderson, "In inima padurii/ Into The Woods", de Rob Marshall, "Pride", de Matthew Warchus, si "Sf. Vincent/ St. Vincent", de Theodore Melfi.

 


In  categoria dedicata dramelor, "12 ani de copilarie/ Boyhood", de Richard Linklater, un film unic in genul sau, turnat pe parcursul a 12 ani, ce prezinta maturizarea unui baiat care devine barbat, si "The Imitation Game. Jocul codurilor" se afla in frunte, cu cinci nominalizari fiecare, insa "cursa este stransa", pentru ca si ceilalti concurenti - "Selma", "The Theory of Everything" si "Foxcatcher" - sunt foarte puternici, afirma Tom Nunan, producator si profesor de film la UCLA School of Theatre Film and Television.

 

Globurile de Aur sunt decernate pe baza voturilor exprimate de cei 93 de membri ai HFPA, in timp ce Oscarurile, considerate cele mai prestigioase recompense din cinematografia americana, sunt decise de voturile celor peste 6.000 de membri ai Academiei de film americane (Academy of Motion Picture Arts and Science).

 

"Birdman" a primit deja cele mai multe nominalizari la SAG Awards, premiile decernate de Sindicatul actorilor americani, face parte, de asemenea, dintre lungmetrajele nominalizate de Sindicatul producatorilor americani (PGA) si a fost nominalizat la Independent Spirit Awards.

In ceea ce ii priveste pe actori, Steve Carell, un celebru actor de comedie, a facut in 2014 un viraj la 180 de grade si a interpretat un rol dramatic in "Foxcatcher", cel al miliardarului criminal John DuPont. El il are ca principal contracandidat pe Benedict Cumberbatch, care il interpreteaza in "The Imitation Game. Jocul codurilor" pe Alan Turing, matematicianul britanic care a descifrat sistemul de codare folosit de trupele naziste in Al Doilea Razboi Mondial pentru a transmite mesaje importante.

 

 

 


Jake Gyllenhall ("Pradator de noapte/ Nightcrawler"), David Oyelowo, care il interpreteaza pe Martin Luther King in "Selma", si Eddie Redmayne, in rolul astrofizicianului Stephen Hawking in "The Theory of Everything", se afla la randul lor in cursa pentru castigarea Globului de Aur in aceasta categorie.

 

 

In privinta actritelor, Julianne Moore este nominalizata atat la categoria "cea mai buna actrita intr-un film-comedie" cu rolul din "Harti catre stele/ Maps to the Stars", cat si pentru un rol dramatic, care i-a permis o interpretare plina de finete in filmul "Still Alice", in care joaca rolul unei femei care sufera de maladia Alzheimer. Jennifer Aniston a fost nominalizata si ea la categoria "cea mai buna actrita intr-un film-drama" cu rolul din "Cake", alaturi de Felicity Jones, interpreta sotiei lui Stephen Hawking in "The Theory of Everything", Rosamund Pike ("Fata disparuta/ Gone Girl") si Reese Witherspoon ("Wild").

Decernate pentru prima data in 1943, Globurile de Aur au devenit una dintre cele mai ravnite distinctii de la Hollywood si, de asemenea, un instrument important de promovare a unui film, mai ales gratie unei gale care este difuzata in lumea intreaga. Gala Globurilor de Aur este "mult mai amuzanta decat ceremonia Oscarurilor, care pare fixata in anii '50", afirma Robert Thompson, profesor de cultura populara la Universitatea Syracuse.
 

 

In domeniul productiilor de televiziune, mini-seria "Fargo" a primit cele mai multe nominalizari - cinci - si este urmata de serialul "True Detective", cu patru nominalizari.

 


"Girls", "Jane the Virgin", "Orange Is The New Black", "Silicon Valley" si "Transparent" vor concura la categoria "cel mai bun serial-comedie", in timp ce productiile de televiziune "The Affair", "Downton Abbey", "Urzeala tronurilor/ Game of Thrones", "The Good Wife" si "House of Cards" au fost nominalizate la categoria "cel mai bun serial-drama".

Cea de-a 72-a gala de decernare a Globurilor de Aur va avea loc in noaptea de duminica spre luni la hotelul Hilton din cartierul Beverly Hills din Los Angeles. Evenimentul va fi prezentat pentru al treilea an consecutiv de actritele de comedie Tina Fey si Amy Poehler.

 

Sursa: Mediafax.ro
 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies