marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Jimmy P, strania poveste a lui Benicio del Toro: actorul se intoarce in competitie la Cannes cu un film tulburator despre psihanaliza, pierdere si vindecare

Benicio Del Toro revine la Cannes, dupa ce in 2008 primea premiul pentru cel mai bun actor in Che. Povestea stranie din Jimmy P il readuce pe Del Toro intr-un rol de zile mari, filmul fiind comparat cu The Master, pelicula controversata de anul trecut cu Joaquin Pheonix.

Jimmy P, strania poveste a lui Benicio del Toro: actorul se intoarce in competitie la Cannes cu un film tulburator despre psihanaliza, pierdere si vindecare

articole relationate

Jimmy P este bazat pe cartea “Reality & Dream”, un studiu de caz psihologic realizat de etnologul si psihanalistul francez Georges Devereux si porneste de la un caz real. La finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Jimmy Picard (Del Toro), un amerindian care a luptat in Franta este internat la Spitalul Militar Topeka din Kansas, o institutie specializata in boli mentale. Jimmy sufera de numeroase simptome care indica o boala mentala: crize de ameteala, episoade de pierdere a auzului si orbire etc. In lipsa altui diagnostic, barbatul este catalogat ca schizofrenic.

Pentru a-l ajuta, spitalul american apeleaza la un psihanalist francez, specialist in antropologia amerindiana, Georges Devereux (Mathieu Almaric). Este inceputul unei terapii care va dura 2 ani de zile, in care cei doi barbati vor ajunge, treptat, din ipostaza de psihoterapeut si pacient in cea de prieteni.

Regizorul Arnaud Desplechi a spus la conferinta de presa ca avea in minte acest proiect de zeci de ani si ca a lucrat la poveste ani de zile. Pentru filmari a ales si Detroit-ul, printre alte locatii.


Del Toro a fost laudat pentru interpretarea sa si modul in care portretizeaza un om matur si lupta sa cu trecutul, in dorinta de infrunta demonii care-l chinuie. Fragil si sensibil, del Toro face un rol mult mai emotionant decat in Traffic, mai uman.

 


Actorul a spus la conferinta de presa ca cel mai mult a indragit scenariul filmului: "Scriptul a fost foarte original, povestea la fel. Citesc multe scenarii, dar acesta a fost atat de original, incat l-am considerat fabulos. Nu am ezitat nici o clipa". Del Toro a povestit ca, pentru a interpreta un personaj amerindian, a studiat cultura respectiva, a urmarit filme cu amerindieni, dar a si lucrat mult la accent, pentru a-si internaliza cat mai mult personajul.


Cat despre modul in care s-a pregatit el pentru film, Almaric a spus ca a inceput sa mearga la sesiuni de terapie, pentru a se obisnui cu aceasta lume pe care nu o cunostea.

Filmul a fost comparat cu The Master, drama despre un cult religios asemanator cu scientologia, regizata de Paul Thomas Anderson si cu Joaquin Pheonix si Phillip Seymour Hoffman. La Cannes, Jimmy P. a fost primit cu recenzii mixte, The Guardian oferind filmului o stea, considerandu-l o drama care isi pierde din intensitate fix in punctul culminant. Insa, Del Toro a fost laudat pentru interpretarea sa.

Desplechin, regizorul filmului, este prezent pentru a 6-a oara in competitia de la Cannes, aproape toate filmele pe care le-a realizat in ultimii ani (“A Christmas Tale”, “Kings & Queen”, “Esther Kahn”, “My Sex Life… or How I Got Into an Argument”, “La sentinelle”) fiind nominalizate pentru Palme d’Or.

 


Galerie foto


Modifică setările cookies