marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Juriul de la Cannes se pregateste pentru 12 zile de poveste: ce film ii va impresiona pe Steven Spielberg, Cristian Mungiu si Nicole Kidman?

Cel mai important festival de film din lume isi asteapta starurile incepand de azi, cand debuteaza cea de-a 66-a editie. Covorul rosu va fi plin ochi cu vedete, iar competitia se anunta mai stransa ca niciodata, cu filme realizate de cineasti celebri de la Fratii Coen la Roman Polasnki. Juriul este si el format numai din nume mari, de la Steven Spielberg, presedintele juriului si pana la Cristian Mungiu, care reprezinta pentru prima data Romania in acest juriu.

Juriul de la Cannes se pregateste pentru 12 zile de poveste: ce film ii va impresiona pe Steven Spielberg, Cristian Mungiu si Nicole Kidman?

Romania are onoarea de a fi reprezentata in juriul de la Cannes prin celebrul regizor Cristian Mungiu, care in 2007 castiga marele premiu Palme d'Or, cu drama "4 luni, 3 saptamani, 2 zile". Anul trecut, Mungiu a reusit performanta de o obtine alte doua premii importante cu cel mai recent film al sau "Dupa dealuri": pentru scenariu si cea mai buna interpretare feminina, premiu impartit de cele doua actrite din film, Cristina Flutur si Cosmina Stratan.

 

Toata lumea se intreaba ce il va atrage pe Steven Spielberg dintre filmele aflate in competitie. "Inca nu stiu ce prefera, filme cu mai multa actiune, apropriate stilului propriu sau filme de autor, de arta. Ramane o enigma" a spus presedintele festivalului,  Thierry Fremaux. Acesta a spus ca Spielberg i-a oferit niste indicii spunand ca vrea sa cunoasca alte stiluri de cinema, vrea sa ia parte la o calatorie in care sa cunoasca oameni care fac alt tip de film decat face el.

 


Cele 20 de filme aflate in acest an in competitia oficiala poarta semnaturile unor cineasti desavarstiti ca Roman Polanski, Fratii Coen, Steven Soderbergh sau Alexander Payne. Mai mult ca niciodata, in acest an competitia e foarte stransa si e greu de anticipat cine va obtine marele premiu Palme d'Or. Fremaux a spus ca editia din acest an se afla sub "tema iubirii, cea mai mare din istorie". Fremaux a mai spus ca unele dintre filmele aflate in competiti imping barierele in ceea ce priveste sexul in filme, dar sustine ca lucrurile s-au mai schimbat de cand celebrul "La Grande Bouffe" (1973) scandaliza prin scenele de nuditate si sexualitate. "Cred ca societatea e mult mai deschisa decat in urma cu 40 de ani cand vine vorba de sex. "

 

 

O parte dintre filme, inclusiv Behind The Candelabra al lui Sodebergh, cu Michael Douglas in rolul lui Liberace, vorbesc despre relatia amoaroasa dintre persoane de acelasi sex sau chiar casatoria intre acelasi sex, o tema aprinsa dezbatuta in Franta si restul lumii. "Sigur, este o coincidenta,d ar este decizia cineastilor de a pasi in acea lume. Cannesul vrea sa prezinte astfel de filme".

 


Nicole Kidman aduce rafinamentul si eleganta feminina in juriul de la Cannes. Nicole Kidman, premiata cu Oscar in 2003 pentru rolul din "Orele/ The Hours", a venit de mai multe ori la Cannes, inclusiv in 2001, pentru a promova musicalul "Moulin Rouge", de Baz Luhrmann. In 2003, actrita australiana a promovat pe Croazeta lungmetrajul "Dogville", al danezului Lars von Trier, iar anul trecut, "Paper boy", de Lee Daniels. Dupa rolul din "Stoker", regizat de sud-coreeanul Park Chan-Wook, actrita franceza va putea fi vazuta pe marile ecrane spre sfarsitul acestui an, intr-un film biografic foarte asteptat, "Grace de Monaco".

 

Premiat cu Oscar pentru cel mai bun regizor in 2013, cu pelicula "Life of Pi", Ang Lee este si el in juriul de la Cannes. Taiwanezul Ang Lee este unul dintre cei mai versatili regizori din industria cinematografica, iar filmografia sa cuprinde pelicule extrem de diferite unele de altele, precum filmul de arte martiale "Tigru si dragon/ Crouching Tiger, Hidden Dragon", cel inspirat din literatura britanica clasica "Ratiune si simtire/ Sense and Sensibilty" si lungmetrajul SF de actiune "Hulk uriasul/ Hulk". Ang Lee a castigat doua premii Oscar la categoria "cel mai bun regizor": in 2006, pentru regia filmului "Brokeback Mountain", o drama ce prezinta iubirea imposibila dintre doi cowboy americani, si in 2012, pentru filmul ""Viata lui Pi/ Life of Pi".

 

 

Christoph Waltz , in varsta de 56 de ani, a fost aproape necunoscut publicului larg pana in 2009, cand a devenit celebru cu rolul unui ofiter nazist din filmul "Ticalosi fara glorie/ Inglorious Basterds", de Quentin Tarantino, care i-a adus premiul pentru interpretare masculina la Cannes si Oscarul pentru cel mai bun actor in rol secundar. Tot gratie lui Quentin Tarantino, Christoph Waltz a primit in 2012 cel de-al doilea Oscar din cariera, pentru rolul din pelicula "Django dezlantuit/ Django Unchained".

 

 

Daniel Auteuil, actor si regizor francez, a primit premiul de interpretare masculina la Festivalul de la Cannes 1996, pentru "Le Huitième Jour", castigat ex-aequo cu Pascal Duquenne. Recompensat cu doua premii César pentru cel mai bun actor, gratie rolurilor din "Jean de Florette" (1987) si "La fille sur le pont" (2000), Daniel Auteuil a primit in 2005 premiul pentru cel mai bun actor decernat de Academia de Film Europeana, pentru rolul din drama "Caché", regizata de Michael Hanecke.

 

Vidya Balan este una dintre actritele indiene in mare voga la Bollywood, iar prezenta ei in juriul competitiei oficiale a Festivalului de Film de la Cannes ilustreaza dorinta organizatorilor de a marca si celebra pe Croazeta centenarul industriei cinematografice indiene. De altfel, India este tara care a primit in acest an statutul de invitat de onoare la Cannes.

 

 

Lynne Ramsay, regizoare britanica, a prezentat in 1999 lungmetrajul ei de debut, "Ratcatcher", la Festivalul de Cannes, in sectiunea Un Certain Regard. Cineasta britanica a revenit pe Croazeta in 2002, cu "Morvern Callar". In acest an, scurtmetrajul ei "Swimmer" figureaza in selectia sectiunii Quinzaine des Réalisateurs. Regizoarea japoneza Naomi Kawase nu este nici ea o necunoscuta la Cannes, unde a obtinut, in 1997, trofeul Caméra d'Or, care recompenseaza filmele de debut, pentru pelicula "Suzaku". Cineasta nipona a castigat apoi prestigiosul mare premiu al juriului in 2007, cu pelicula "The Mourning Forest ".

 

Sursa foto: Getty 



Modifică setările cookies