marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Pirateria, bat-o vina!

Esti pirat? Cainele din rezervor te intelege. Esti legal? Bravo tie. Indiferent cum ai fi, discutia despre piraterie e lunga, iar raspunsurile nu sunt albe sau negre, ci mai degraba in nuante de gri.

Pirateria, bat-o vina!

Spotul buclucas


Daca ati cumparat dvd-uri originale, s-ar putea sa fi dat peste un spot care promoveaza ideea ca a da jos un film ilegal e identic cu a fura o masina. Ai fura o masina? Atunci nu fura un film! Asta e mesajul direct al spotului. Nu e cam aiurea ca mi se adreseaza? La naiba, eu am dat bani pe un disc original si ma streseaza o voce tenebroasa cu „o sa faci puscarie, o sa faci puscarie!”. Plus ca la nivel de imagine e complicat sa convingi oamenii ca o masina=un film. 

Cat de simpatic e Jack Sparrow?

Ideea ca pirateria e un rau recent care trebuie eradicat pentru ca sufoca industria e o minciuna gogonata. Ca diminueaza profiturile, cu asta sunt de acord. Dar hai sa lamurim ceva: s-a furat dintotdeauna! Se fura pe vremea primei regine Elisabeta a Angliei, cand replicile actorilor erau copiate cu pana pe hartie, compilate si vandute teatrelor concurente. Se fura ieri-alaltaieri, cand eram pustan, in centre de inchiriat vhs-uri unde se dadeau copii pirat cu seria Police Academy sau caftelile lui Chuck Norris. Se fura azi in peer to peer si file sharing si o sa se fure si maine cine stie prin ce metoda. Lumea nu s-a schimbat si n-o sa se schimbe. Traim vremuri din ce in ce mai rapide, mai conectate si mai transparente – cum sa crezi ca o sa stavilesti pirateria? Pirateria prin insasi natura ei va fi intodeauna cu un pas inaintea legii.

Francis Ford Copolla dixit
 

Cu ceva ani in urma celebrul regizor aflat in vizita la Bucuresti a avut o sesiune Q&A cu studentii de la UNATC. Printre altele cineva l-a intrebat ce crede despre piraterie. I-a zis chiar concret: Uitati, daca v-as zice ca am vazut aseara Apocalypse Now, ca l-am dat jos ilegal, ce-ati spune? Si Copolla i-a raspuns: uite, esti student, din cate stiu eu venitul mediu in Romania e modest, asa ca pentru mine faptul ca ai vazut filmul ilegal e o onoare si o placere. Ma bucur ca ai vrut sa-l vezi, puteai alege orice altceva. Apropo, cum ti s-a parut? Asta as vrea sa discutam. Asa a sunat raspunsul lui Copolla. Nu al unui mahar sau al unui boss de studio, ci al unui creator. 

Sa tipe, domne’,  si consumatorii!

Daca tot tipa atat industria, ce-ar fi sa tipe si consumatorii un pic… Daca mergi in sala si platesti bilet, iar filmul ti se pare o porcarie totala, cine iti da banii inapoi? Uite, infiintez eu asociatia „tepuitilor” de Last Airbender si dam in judecata casa de productie. Nu vrem doar banii de bilet inapoi, ci si compensatii pentru timpul pierdut, benzina consumatata sau lipsa de chef de dupa vizionare. Sunt filme atat de proaste incat ar trebui sa fiu platit sa le vad!
 

In loc sa gandeasca cum sa faulteze pirateria, industria cinematografica ar putea sa gaseasca modalitati foarte eficiente ca sa-si sporeasca veniturile. Eu vreau sa pot sa vad filmele de cinema direct acasa. Nah, sunt comod. Astept bonusuri mai grase pe dvd-uri inclusiv in tarile de mana a doua ca Romania. Astept un weekend pass in cinema (sa pot sa vad cate filme vreau de vineri seara pana duminica noaptea la un pret decent). Si mai vreau ceva: sa vad titluri cat mai variate si in cinema si pe dvd. Ca uneori ajung sa piratez din lipsa de optiuni. Uite, c-am si recunoscut-o!

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies