marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Sylvester Stallone, actorul care a invins saracia si a inspirat o natiune: eroul creat de el in 3 zile a devenit un fenomen mondial

A creat doua personaje legendare: Rocky si Rambo, a fost unul dintre cei mai bine platit actori de la Hollywood si a reinventat filmele de actiune in aniii '80.  Sylvester Stallone a implinit 67 de ani in acest an si continua sa fie un star la Hollywood.

Sylvester Stallone, actorul care a invins saracia si a inspirat o natiune: eroul creat de el in 3 zile a devenit un fenomen mondial

GALERIE FOTO: 25 DE IMAGINI DIN CARIERA LUI STALLONE!

La fel ca al sau Rocky, Sly cum il numesc prietenii si-a croit de unul singr drum in lumea filmului si a devenit un icon al culturii cinematografice. Dublu nominalizat la Oscar si star al unor filme de succes in anii '80 ai '90, Sylvester Stallone a revenit in atentie in ultimii ani cu ajutorul unor filme ca The Expendables 1 si 2. A cucerit milioane de oameni cu filmele sale pentru ca este interpretul eroului tipic american, invingator in toate situatiile.


"O data in viata esti obligat sa te zbati pentru o sansa la nemurire, daca nu o faci, traiesti degeaba"  este una din frazele celebre ale actorului de 66 de ani. La inceputul carierei Stallone nu era deloc vazut ca un actor talentat sau de succes si i s-au dat putine sanse din cauza afectiunii sale: s-a nascut cu jumatate din fata paralizata.  Insa a stiut sa isi transforme acest defect intr-o caracteristica unica, prin care a creat personaje memorabile.

 

Poreclit The Italian Stallion, Stallone s-a nascut in New York in 1946. Parintii sai, un italian si o frantuzoaica, au divortat cand Sylvester avea 11 ani. A fost eliminat din 14 scoli pentru comportament violent pana la 13 ani, a fost apoi trimis la Colegiul American din Geneva, Elvetia, o scoala speciala pentru elevii cu probleme. Dupa absolvire s-a intors in S.U.A. si a urmat Teatrul la Universitatea din Miami. In aceasta perioada a inceput sa scrie primele scenarii de film. A renuntat la studii si s-a intors la New York, sa devina actor, nu a reusit la inceput decat sa pozeze nud si sa joace in cateva productii erotice.


Viata lui s-a schimbat complet dupa ce a vazut un meci de box intre Muhammad Ali cu Chuck Wepner. In 3 zile, actorul a scris scenariul unui film care avea sa devina legendar, Rocky (1976). Actorul a insistat ca el sa fie cel care-l joaca pe eroul principal, ceea ce a facut si mai grea misiunea producatorilor de a-l vinde si promova.



Clasicul Rocky a inspirat o intreaga natiune datorita povestii de succes a unui om obisnuit care infrunta toate vitregiile vietii. Rolul unui boxeur sarac, de mana a doua care face meciul vietii sale a depasit granitele unui film si a devenit o lectie de viata.  Fiecare se regaseste mai mult sau mai putin in personajul Rocky Balboa, fiecare dintre noi are momente in care este subestimat si luat peste picior. La final, Stallone ca si Rocky a castigat ceva mai pretios decat banii - respectul tuturor.


"Rocky inseamna mandrie, reputatie si a reusi sa nu fii inca un golan in cartier" - Stallone

Recompensat cu 10 nominalizari la Oscar in 1977 printre care pentru cel mai bun film, cea mai buna regie si cel mai bun montaj, Rocky este cea mai valoroasa ecranizare dintre cele sase realizate, care spun povestea celui mai faimos boxeur din istoria cinematografiei. Sylvester Stallone a gasit drumul spre gloria absoluta dupa ce acest film a inceput sa ruleze in cinematografele de pe tot globul, personajul sau creand o adevarata isterie in rindul fanilor filmelor de actiune.


"Intotdeauna l-am vazut pe Rocky Balboa ca pe un gladiator al secolului XX intr-o pereche de tenisi" - Stallone


Totusi, putini stiu ca scenariul scris de Stallone timp de 3 zile intr-o camera fara geamuri si fumind intensiv tigari de proasta calitate, s-ar fi putut ecraniza fara participarea sa.  Producatorii Irwin Winkler si Robert Chartoff  s-au aratat la finalul anilor '70 interesati de scenariul sau si i-au oferit lui Stallone o suma nemaiauzita pana atunci - 350.000 de $. Actorul a refuzat desi toata averea sa atunci era de 109 $, nu avea masina si incerca sa-si vanda cainele pentru ca nu-si permitea sa-l hraneasca.


"Sunt uimit de oamenii carora le ia 18 ani sa scrie ceva. Atat i-a luat tipului aluia, Gustave Flaubert, sa scrie Madame Bovary. Si a fost un bestseller? Nu. A fost o carte proasta dupa care s-a facut un film prost"
(Stallone explicandu-le celor de la New York Times cum a reusit sa scrie scenariul de la Rocky in 3 zile).


Stallone a vrut cu orice pret sa joace in acest film, care in mare parte il reprezinta. Producatorii si-au ipotecat casele ca sa finanteze filmul Rocky ce a costat 1.1 milioane de $. Ei au acceptat dorinta lui Stallone doar daca acesta urma sa nu fie platit ca scenarist iar ca actor sa primeasca un salariu minim. La fel ca si personajul sau, actorul, necunoscut de nimeni si inghitit de saracie, s-a agatat de o sansa unica pentru a se ridica pe treptele superioare ale piramidei, care i-a adus popularitatea. El a demonstrat intregii lumi de ce este capabil un om care poseda un caracter puternic si o vointa de neinfrant. Celelalte 5 filme din seria Rocky au fost regizate si scrise de el; de asemenea el a fost actorul principal in toate.
 


"Oamenii il considera pe Rocky ca fiind autentic, real. Nu pot sa va spun cat de multi oameni au venit la mine sa ma intrebe de cariera mea profesionala de box. Cred ca isi doresc si au nevoie ca Rocky sa fie real. Sunt uimit de toate aceste lucruri. La un moment dat, am crezut ca spectatorii vor trece peste aceasta fascinatie si vor merge mai departe. Nu s-a intamplat, si dupa 30 de ani, Rocky este atat de popular si iubit la un nivel la care nu m-as fi asteptat niciodata". - Stallone


In 1982 a creat un alt rol legendar, care a nascut o franciza colosala, Rambo. Pe langa recordurile de box-office inregistrate in toata lumea, filmele Rambo ( patru la numar) au reinventat si au definit filmele de actiune moderne. Mai mult decat un personaj, Rambo este o legenda vie a razboiului, un soldat fara patrie, un erou pe care il cunosti deja foarte bine, un om a carui deviza este “mai bine mori pentru ceva decat sa traiesti pentru nimic”.


 

Insa, atunci cand a incercat sa mearga pe alte stiluri cinematografice, Stallone a dat gres de cele mai multe ori. Dar a demonstrat in cele 3 decenii de cariera ca este unul dintre cei mai puternici actori de actiune de la Hollywood si ca este un erou perfect si in filme ca Cliffhanger, Demolition Man, Cop Land, The Specialist sau The Expendables.


"Stiam ca voi trece prin rusinea de a auzi toate glumele facute pe seama mea. Sotia m-a implorat sa nu fac filmul si de aia am si scris o replica in scenariu: <<Prefer sa fac ceva ce iubesc enorm de mult si apoi sa imi para rau decat sa regret ca nu am facut ceva ce iubesc>>" - Stallone despre Rocky Balboa, 2006.


Slallone a fost casatorit de trei ori, cu Sasha Czack cu care are doi copii, cu Brigitte Nielsen, de care divorteaza in 1987. In 1997 s-a casatorit cu Jennifer Flavin cu care are trei copii.


In urma cu 4 ani anunta ca se retrage din actorie, insa la 67 de ani Sly Stallone este mai activ ca niciodata, urmand ca in 2014 sa lanseze The Expendables 3.


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies