Ads by IBU ProTV

Gary Oldman

(1 voturi)
10.0/10

Gary Leonard Oldman s-a nascut pe 21 martie 1958, in Londra. Oldman are o sora care este tot actrita, Laila Morse. Oldman a spus ca tatal sau a fost alcoolist si i-a parasit cand el avea sapte ani. Gary era cantaret si pianist in copilarie, dar a renuntat la muzica pentru a se pregati de cariera actoriceasca.   Ulterior... citeste continuarea ›

Filme

Vezi toate filmele ›

Despre Gary Oldman

Gary Leonard Oldman s-a nascut pe 21 martie 1958, in Londra. Oldman are o sora care este tot actrita, Laila Morse. Oldman a spus ca tatal sau a fost alcoolist si i-a parasit cand el avea sapte ani. Gary era cantaret si pianist in copilarie, dar a renuntat la muzica pentru a se pregati de cariera actoriceasca.

 


Ulterior el a studiat la Greenwich Young People’s Theatre si a continuat sa apara in mai multe piese la inceputul anilor ’80, incluzand „The Pope’s Wedding”, pentru care a primit Premiul Time Out’s Fringe pentru Cel mai bun debut in 1985-1986 si Premiul British Theatre Association’s drama Magazine pentru Cel mai bun actor in 1985.

Fimul sau de debut a fost Remembrance (1982). In 1986, el a jucat rolul lui Sid Vicious, basistul trupeiSex Pistol in filmul biografic Sid and Nancy (1986), pentru care a primit premiul Evening Standard Film pentru "revelatia anului". In 1988 a primit nominalizare pentru Cel mai bun actor din partea British Academy of Film and TV Arts pentru interpretarea dramaturgului Joe Orton. Capacitatea lui de a se transforma din punct de vedere fizic si multitudinea lui de accente i-a permis sa joace o gama larga de personaje si un numar de figuri istorice, incluzandu-i si pe Lee Harvey Oswald in "JFK" (1991) si Ludwig can Beethoven "Immortal Beloved" (1994).

 

In 2004, Oldman a revenit printr-un rol semnificativ in seria Harry Potter, jucand rolul nasului lui Harry Potter, Sirius Black. Oldman si starul Daniel Radcliffe au devenit foarte apropiati in timpul filmarilor. Anul umator, Oldman a jucat rolul lui James Gordon in Batman Begins a lui Christopher Nolan, un rol pe care l-a preluat cu mai mult succes in The Dark Knight (2008) si il va relua in The Dark Knight Rises (2012).

 

Oldman a mai jucat  alaturi de Jim Carrey in 2009 in filmul "A Christmas Carol", unde cameleonicul actor a interpretat trei roluri. El a avut un rol principal in thrillerul supranatural a lui David Goyer, The Unborn, lansat in 2009. In 2010, el a jucat alaturi de Denzel Washington in "The Book of Eli". In  2011, el a mai jucat  in Red Riding Hood, o versiune moderna  a basmului Scufita Rosie, regizata de Catherine Hardwicke, cunoscuta si pentru primul film Twilight.

Gary Oldman l-a jucat pe maleficul paun Shen in  Kung Fu Panda 2. Insa cel mai important rol al sau din 2011 este cel din Tinker, Tailor, Soldier, Spy, film de spionaj bazat pe romanul scris de John le Carre, in care mai joaca Tom Hardy, John Hurt, Colin Firth.

 

Inainte de a cunoaste pe actuala sa sotie, Alexandra Edenborough, cu care s-a insurat in 2008, actorul a mai fost casatorit de 3 ori. Cea mai mediatizata a fost casnicia cu Uma Thurman. Are trei copii din doua casatorii diferite.

A fost tentant sa inceapa o cariera in domeniul muzicii.

A folosit cate un alt accent in fiecare film in care a jucat.

 A fost membru al juriului de la Festivalul de Film de la Cannes din 1993.

Gary a fost o inspiratie pentru actori precum Bo Barrett, Ryan Gosling, Shia LaBoeuf, Chris Kato si Kaili Thorne.

In prezent traieste in Los Angeles. 
 


Modifică setările cookies