Ads by IBU ProTV

Meryl Streep

1949-06-22

(8 voturi)
10.0/10

Mary Louise Streep s-a nascut pe 22 iunie 1949, in Summit, New Jersey. Meryl Streep este supranumita de fani "Streepers". A studiat teatrul la Universitatea Yale. A absolvit Colegiul Vassar in 1971 si Liceul Bernards. A studiat la Universitatea Dartmouth unde si-a inceput cariera jucand in piese... citeste continuarea ›

Filme

Vezi toate filmele ›

Despre Meryl Streep

Mary Louise Streep s-a nascut pe 22 iunie 1949, in Summit, New Jersey. Meryl Streep este supranumita de fani "Streepers". A studiat teatrul la Universitatea Yale. A absolvit Colegiul Vassar in 1971 si Liceul Bernards. A studiat la Universitatea Dartmouth unde si-a inceput cariera jucand in piese de teatru.

A fost colega cu Sigourney Weaver la Scoala de Teatru de la Yale, unde au jucat impreuna intr-o piesa de teatru “The Frogs” (1974) pusa in scena intr-o piscina. Inainte de a deveni o actrita extrem de cunoscuta si respectata, Streep vroia sa cante la Opera, iar la varsta de 12 ani a inceput studiul in acest domeniu. A renuntat totusi la acesta idee pe cand era studenta la Vassar, iar dupa absolvire, s-a inscris la Scoala de Teatru de la Yale. Cariera pe scena si-a inceput-o in piesa " The Playboy of Seville" (1971). A jucat magistral in primul sau rol televizat in "The Deadliest Season" (1977), urmat apoi de “Julia” (1977), iar in anul urmator a fost nominalizata pentru prima data la Oscar pentru rolul din “The Deer Hunter” (1978). In acelasi an, Streep a castigat un Emmy pentru rolul unei  femeie de religie catolica casatorita cu un evreu in miniseriile "Holocaust" ale postului NBC.

A castigat primul premiu Oscar din lunga sa cariera, pentru aparitia din “Kramer vs. Kramer” (1979) si din “Alegerea lui Sophie” (1982) in care a jucat rolul sfasietor al unei mame inchise intr-un lagar nazist al mortii. Primul rol de comedie al lui Streep a fost cel din  "She-Devil", in care a avut-o partenera pe Roseanne Barr. 

Cariera ei a intrat intr-un usor declin ca rezultat al lipsei de roluri potrivite, dar a revenit in top in 1995 cu rolul iubitei casatorite a lui Clint Eastwood din “The Bridges of Madison Country” (1995) si ca fiica risipitoare din “Marvin's Room” (1996).

In 1998 s-a aventurat pentru prima data in domeniul productiei si a fost producator executiv pentru impresionantul “First Do No Harm” (1999), un proiect prentru televiziune iar o data cu serialul de televiziune, "Faces of America with Henry Louis Gates Jr." (2010) a descoperit ca este o ruda mai indepartata a regizorului Mike Nichols.

Streep este casatorita de peste 30 de ani cu sculptorul Donald Gummer si au impreuna patru copii, Grace Jane, Louisa Jacobson, Mary Willa si Henry.Perfectionista din fire, dupa ce a inlocuit-o pe Madonna in rolul din filmul "Music of the heart" (1999), Streep a invatat sa cante la vioara, ceea ce a impins-o sa exerseze sase ore pe zi, timp de opt saptamani.

La inceput de cariera a primit o scrisoare de la Bette Davis,  care a ridicat-o la rangul de "Cea mai buna actrita americana din toate timpurile", desi Davis este castigatoarea a doua premii Oscar, dupa 10 nominalizari.
 

De-a lungul carierei de 30 de ani, a fost nominalizata de 16 ori la premiile Oscar, detronand-o pe Katherine Hepburn, cu 12 nominalizari.
 

Cea mai lunga perioada in care nu a reusit sa primeasca niciun Oscar a fost de cinci ani, intre filmele "Postcards from the Edge" (1990) si "The Bridges of Madison County" (1995).
 

In 1987 a fost nominalizata, impreuna cu Cher, la categoria "Cea mai buna actrita", unde a pierdut in fata cantaretei, colega de platou la "Silkwood" (1983) dar a avut o reactie neasteptata, sarind intr-un picior.

Meryl si Jack Nicholson detin recordul actorilor pentru cele mai multe Globuri de Aur castigate, si anume sapte. In 2002 a interpretat-o pe Clarissa Vaughn in adaptarea nuvelei "The Hours", castigatoare a premiului Pulitzer, iar ea a fost recompensata cu o nominalizare la Globurile de Aur.

In 2004 a declarat ca iubeste sa joace comedie, insa nu are destule sanse pentru a o face si este unul dintre motivele pentru care s-a bucurat atat de mult pentru rolul din  "Mamma Mia" in care a fost foarte amuzanta.

Meryl este si o fire filantroapa, intrucat garderoba pe care a avut-o in productia "The Devil Wears Prada" (2006) a donat-o in cadrul unei actiuni caritabile. Totodata si-a pastrat ochelarii pe care i-a purtat in acelasi film, cu care a aparut ulterior in secventa "Money Money Money" din musicalul "Mamma Mia!" (2008). Filmul "Evening" (2007) a fost produs in doua perioade diferite, avand doua protagoniste, Meryl si Mamie Gummer.


Il admira foarte mult pe Leonardo DiCaprio, dar si ea este muza pentru alte patru actrite, Emily Blunt, Anne Hathaway si Claire Danes, Penelope Cruz, iar in timp ce alti actori sunt mentionati in versurile cantecelor, Meryl este singura care apare in numele unei piese, "Think of Meryl Streep".

Streep este fericita posesoare a unei stele pe celebrul bulevard Hollywood Walk of Fame, in anul 1998.

Printre filmele in care a jucat se numara “Music of the Heart”, “Artificial Intelligence: AI”, “Adaptation.”, “Angels in America”, “The Manchurian Candidate”, “Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events”, “Prime”, “The Devil Wears Prada”, “The Ant Bully”, “Dark Matter”, “Rendition”, “First Man”, “Mamma Mia!”, “Doubt”. Meryl a interpretat rolul unui jurnalist TV in "Lions for Lambs" (2007) regizat de Robert Redford si rolul primului ministru al Marii Britanii, Margaret Thatcher in "The Iron Lady"(2011). Alaturi de George Clooney a dublat personajul sotiei domnului Fox din cartea "Fantastic Mr. Fox" (2009).

 


Modifică setările cookies