Ads by IBU ProTV

Tom Cruise

1962-07-03

(7 voturi)
6.9/10

Thomas Cruise Mapother IV s-a nascut pe 3 iulie 1962 in Syracuse - New York intr-o familie extrem de religioasa. Ambitia lui din copilarie era sa devina preot, asa ca la varsta de 14 ani s-a inscris la un seminar franciscan. In perioada liceului acesta a inceput sa fie atras de actorie asa ca... citeste continuarea ›

Filme

Vezi toate filmele ›

Despre Tom Cruise

Thomas Cruise Mapother IV s-a nascut pe 3 iulie 1962 in Syracuse - New York intr-o familie extrem de religioasa.


Ambitia lui din copilarie era sa devina preot, asa ca la varsta de 14 ani s-a inscris la un seminar franciscan. In perioada liceului acesta a inceput sa fie atras de actorie asa ca a renuntat la scoala si, la 18 ani, s-a mutat in New York pentru a-si atinge visul de a deveni actor. Desi nu prea inalt si nici de o frumusete iesita din comun, Cruise a reusit sa obtina simpatia publicului inca de la primul rol din "Endless Love"(1981).


Primul rol principal l-a obtinut in 1983 in comedia "Risky Business". In 5 ani de la debutul cinematografic, Tom a ajuns sa joace in cele mai bune filme de la Hollywood: "Top Gun"(1986), "The Color of Money"(1986), "Rain Man"(1988) si "Born on the Fourth of July"(1989). In anii '90 ajunsese deja cel mai bine platit actor, castigand aproximativ 15 milioane de dolari pentru fiecare proiect. In 1994, a jucat alaturi de Brad Pitt in "Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles", iar filmele care au urmat au fost cele care i-au asigurat un loc de frunte in industria cinematografica: "Mission: Impossible" (1996) si "Jerry Maguire" (1996). Ca producator, Tom Cruise s-a implicat in proiecte ca "Mission: Impossible", "The Others" in care a jucat Nicole Kidman si "Vanilla Sky". De asemenea a mai produs filme de succes ca "Suspect Zero", "Elizabethtown" si "Ask the Dust".


Tom Cruise a fost de trei ori nominalizat la Premiile Oscar: in 1990 pentru rolul din "Born on the Fourth of July", in 1997 pentru rolul din "Jerry Maguire" si in anul 2000 pentru aparitia din filmul "Magnolia". In acelasi timp, a castigat trei distinctii la Globul de Aur pentru aceleasi roluri.


Prima sotie a lui Cruise a fost Mimi Rogers, cu care s-a casatorit in anul 1987, dar de care a divortat 3 ani mai tarziu. Rogers a fost cea care l-a introdus pe Cruise in scientologie. In decembrie 1990, actorul s-a casatorit cu Nicole Kidman pe care a cunoscut-o pe platourile de filmare de la "Days of Thunder". Cu o casnicie stabila si mult mediatizata, cei doi au adoptat doi copii. Cruise si Kidman s-au despartit in 2001, perioada in care Kidman era insarcinata. La scurt timp dupa divort, aceasta a pierdut sarcina. In 2005, Cruise a inceput o relatie cu Penelope Cruz, care s-a terminat trei ani mai tarziu. Extrem de mediatizata este si relatia actorului cu Katie Holmes, care a inceput in aprilie 2005. Tom a cerut-o de sotie pe Katie in varful Turnului Eiffel din Paris, iar un an mai tarziu a venit pe lume fetita lor Suri. Cuplul s-a casatorit in noiembrie 2006.


Mare parte din controversele aparute in jurul actorului au fost legate de religia sa, Cruise fiind unul dintre cei mai mari adepti ai Bisericii de Scientologie. Actorul sustine ca aceasta credinta l-a ajutat de treaca peste dislexia de care suferea. Scandalul a izbucnit in 2005, cand actorul a acuzat-o deschis pe Brooke Shields pentru ca a luat un medicament antidepresiv in urma nasterii. Cruise a asigurat ca nu exista dezechilibru chimic si ca psihiatria este o forma a pseudostiintei. Un alt incident mult criticat de media a avut loc in populara emisiune a lui Oprah, in care Cruise a inceput sa sara in jurul platoului strigandu-si imensa iubire fata de Katie. Episodul a fost votat cel mai surprinzator moment din televiziune intr-un top realizat de E! si a fost parodiat in epilogul comediei "Scary Movie 4".

Galerie foto

Vezi toate imaginile ›

Modifică setările cookies