Ads by IBU ProTV

Martin Scorsese

1942-11-17

(0 voturi)
0.0/10

Martin Marcantonio Luciano Scorsese s-a nascut la data de 17 noiembrie 1942, in New York. Este regizor, scriitor, producator si istoric de filme de nationalitate americana. Este fondatorul World Cinema Foundation si a primit un premiu AFI ca Life Achievement Award pentru contributiile sale aduse... citeste continuarea ›

Filme

Vezi toate filmele ›

Despre Martin Scorsese

Martin Marcantonio Luciano Scorsese s-a nascut la data de 17 noiembrie 1942, in New York. Este regizor, scriitor, producator si istoric de filme de nationalitate americana.


Este fondatorul World Cinema Foundation si a primit un premiu AFI ca Life Achievement Award pentru contributiile sale aduse in domeniul cinematografiei, castigand si alte premii, de la Globul de Aur,  premii BAFTA si Directors Guild of America la Premiul Oscar pentru The Departed, in 2006.
 


Scorsese este presedintele Fundatiei de Film, o organizatie non-profit dedicata arhivarii filmelor si ingrijirii acestora. Scorsese este considerat de cunoscatori unul dintre cei mai semnificativi si puternici regizori de film ai erei sale, creand filme precum Taxi Driver, Raging Bull si Goodfellas; in toate, colaborand cu actorul Robert de Niro. A primit o diploma in regizarea filmelor de la Scoala de Arte a orasului New York in anul 1969.

Cand era tanar, tatal sau il ducea deseori la cinematografe unde putea sa vizioneze filme. In acest stadiu al vietii lui a inceput sa realizeze si sa isi dezvolte pasiunea pe care o avea pentru cinematografie. La acea varsta era atras in mod special de filmele neo-realiste.


A recunoscut ca este influentat de acestea intr-un documentar despre neorealismul italian si a comentat pe modul in care aceasta influenta isi pune amprenta asupra lui. Dorinta sa initiala de a deveni preot a fost depasita de dorinta de a crea filme. La data de 11 septembrie 2007, comitetul prestigiosului Centru Onorific din Kennedy care lauda excelentele si influentele culturale din carierele oamenilor l-au numit pe Scorsese unul dintre oamenii de onoare care sa fie prezenti la sediu in data de 1 decembrie.


La ceremonia din Franta, in Paris la data de 5 ianuarie 2005, Martin Scorsese a primit French Legion of Honor ca recunoastere pentru contributiile sale la cinematografie. In 2007, Scorsese a castigat un premiu al Academiei de Film pentru cel mai bun regizor, pentru The Departed.

Printre filmele produse sau regizate de Scorsese se numara celebrele  “Taxi Driver”, “Casino”, “Godfellas”, “The Age of Innocence”, “The Aviator”, “The Key to Reserva”, “Shine a light”, “Frankenstein”, "Shutter Island" si "Hugo", pentru care a fost nominalizat la Premiile Oscar din 2012 pentru cel mai bun regizor.


A fost ajutor de preot in Catedrala Old Patrick’s , care a fost folosita in primele sale filme I Call First (1976) si Mean Street (1973). Old St. Patrick;s este locul in care s-au filmat scene din Nasul (1972).


Scorsese este tatal actritei Cathy Scorsese, fiica din prima casatorieRegizorul are radacini siciliene.

A fost presedintele Festivalului de Film de la cannes in 1998. A fost clasat pe locul trei de  revista Empire din Marea Britanie pentru “Cel mai mare regizor din toate timpurile” (2005).


A colaborat cu Robert de Niro in opt filme. Scorsese a spus despre  colaborarea cu De Niro ca este foarte profunda si adesea se inteleg fara sa-si vorbeasca.


Filmele lui favorite sunt: Cetateanul Kane (1941), The Red Shoes (1948) si Il gattopardo (“The Leopard”).


A lucrat cu mari nume ale industriei muzicale: Elvis Presley, Bob Dylan, Jimi Hendrix, The Rolling Stones, U2, Michael Jackson si David Bowie.
 


Modifică setările cookies