marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

10 filme care lovesc in religie. De la satanism la blasfemie: cele mai controversate pelicule cu subiect religios

Religia a fost si ramane unul dintre subiectele preferate ale regizorilor, multi dintre acestia realizand productii care au fost vehement contestate din cauza modului in care au prezentat anumite aspecte legate de credinta. Pe langa criticile pe care le-au primit, aceste filme au dus si la proteste sangeroase din partea organizatiilor religioase, proteste care au facut inconjurul lumii si au afectat zeci de mii de oameni.

The Last Temptation of Christ (1988)
Regie: Martin Scorsese
Distributie: Willem Dafoe, Harvey Keitel, Barbara Hershey
Buget: 7 milioane $


Filmul regizat de Martin Scorsese reprezinta o adaptare dupa romanul controversat al lui Nikos Kazantzakis, din 1951. Filmul, blamat chiar de Biserica Catolica arata cum ar fi evoluat lucrurile daca Iisus ar fi cedat ispitei. Pelicula a fost considerata un sacrilegiu adus lui Hristos. Scandalul n-a fost cauzat numai de subiectul religios, ci si de distributia bizara pe care Martin Scorsese a ales-o: Willem Dafoe in rolul lui Iisus, Barbara Hershey ca Maria Magdalena, Harvey Keitel - Iuda Iscariotul, David Bowie in rolul lui Pilat si Harry Dean Stanton ca Paul. Este considerat in primele 10 cele mai controversate filme din istorie iar cand Channel 4 l-a dat in premiera pe TV in jur de 1600 de plangeri au bombardat postul TV. In 1988, un francez a aruncat cu mai multe cocktail-uri molotov intr-un cinematograf, in semn de protest impotriva filmului. Un grup de credinciosi s-au oferit sa cumpere pelicula pentru suma de 6,5 milioane de dolari, pentru a o distruge. Unele cinematografe au refuzat sa difuzeze acest film.Organizatiile crestine au mers chiar pana la tragerea de mana a celor care stateau la coada la bilete, amenintindu-i ca vor arde in flacarile iadului, iar regizorul catolic Franco Zeffirelli, cunoscut pentru miniseria Jesus of Nazareth,  a afirmat despre film ca "este un produs al mafiei evreiesti si anticrestine".

Dogma (1999)
Regie: Kevin Smith
Distributie: Ben Affleck, George Carlin, Matt Damon
Buget: 10 de milioane $


Filmul reprezinta o satira la adresa Bisericii Catolice si a crestinismului ceea ce a dus la o serie de proteste in numeroase tari. Chiar daca inainte de lansare nu au existat controverse legate de productie, lunile care au urmat premierei au adus numeroase critici din cauza mesajului impotriva crestinismului. Doi ingeri pacatosi incearca sa se intoarca in Rai, unde Dumnezeu este o femeie. Cea mai deranjanta secventa a fost considerata cea in care se spunea „si Dumnezeu are simtul umorului – uitati-va cum arata un ornitorinic”. De-a lungul timpului, Kevin Smith a primit peste 300.000 de mailuri furioase pe care le-a si publicat pe site-ul sau personal. Din acestea, trei sferturi erau amenintari cu moartea. De asemena, Liga Catoligc a atacat Disney si Miramax, distribuitorii originali, acuzandu-i de anti-catolicism.


The Da Vinci Code (2006)
Regie: Ron Howard
Distributie: Tom Hanks, Audrey Tautou, Ian McKellen, Alferd Molina
Buget: 125 de milioane $


Filmul lui Ron Howard, bazat pe best-seller-ul lui Dan Brown, plaseaza Biserica Catolica in centrul unei conspiratii (fictive) prin care se incearca descoperirea adevarului despre Iisus -  despre care se spune ca a fost casatorit cu Maria Magdalena si este tatal unui copil. In primele luni de la lansare, mai multe organizatii crestine s-au abtinut de la realizarea unui boicot general. In ciuda recenziilor negative, filmul a strans incasari de peste 758 de milioane de dolari la nivel mondial, fiind una dintre productiile cu cele mai mari incasari din 2006.


The Passion of the Christ (2004)
Regie: Mel Gibson
Distributie: Jim Caviezel, Maia Morgenstern, Monica Bellucci, Hristo Shopov
Buget: 30 de milioane $


Filmul care prezinta ultimele zile ale lui Hristos, a creat o serie de controverse aprinse si a reprezentat inceputul patimilor lui Mel Gibson. Comunitatile evreiesti de pretutindeni s-au declarat indignate de „anti-semitismul propovaduit de film” iar Gibson a fost bombardat de scrisori acuzatoare. Multi evrei de la Hollywood s-au infuriat, sustinand ca productia este antisemita, iar protestatarii catolici s-au infuriat deoarece filmul nu se bazeaza doar pe scrierile din Biblie. Intrebat de Bill O'Reilly daca pelicula ar putea sa-i supere pe evrei, Mel Gibson a raspuns: "Nu ar trebui. Cred ca filmul este menit sa spuna adevarul. Vreau sa fie cat se poate de sincer". Acuzatiile legate de antisemism au fost alimentate si de faptul ca tatal lui Mel Gibson, Hutton Gibson, a negat Holocaustul. Dupa ce Frank Rich, de la New York Times l-a numit pe Gibson inaintea lansarii filmului "un aparator nelegitim al Holocaustului", actorul a fost auzit ca ar fi spus: "Vreau sa-l omor. Ii vreau intestinele atarnate pe un bat ". 


Water (2005)
Regie: Deepa Metha
Distributie: Seema Biswas, Lisa Ray, John Abraham, Sarala Kariyawasam


Filmul a provocat o serie de controverse din cauza faptului ca a prezentat intr-o lumina negativa aspecte legate de Hinduism. Cu o zi inainte de startul filmarilor, echipa de producatori a fost anuntata ca exista probleme cu locul unde ar fi trebuit sa-si faca treaba. Acestia au aflat ca 2000 de protestatari au luat cu asalt platoruile de filmare pe care le-au incendiat, apoi au aruncat gunoaie in Gange, cel mai indragit fluviu al hindusilor, in semn de protest. Pana la urma, s-a dovedit ca toate speculatiile legate de subiectul filmului au fost false, insa aceste controverse au afectat realizarea productiei care a ajuns sa fie filmata in Sri Lanka. Distributia a fost schimbata, la fel ca si numele, devenit River Moon. In 2007, Water a fost nominalizat la Oscar la categoria cea mai buna productie straina.


Stigmata (1999)
Regie: Rupert Wainwright
Distributie: Patricia Arquette, Gabriel Byrne, Jonathan Pryce
Buget: 29 de milioane $


Stigmata a fost un film deosebit de controversat din cauza manierei in care a abordat o tema delicata pentru crestini. Pentru ca, spre deosebire de abordarea crestina, care vede in stigmate (urmele cuielor care l-au strapuns pe Hristos) un semn al sfinteniei, filmul prezinta o femeie atee, asaltata de entitati demonice, care se manifesta prin aparitia de stigmate. Mai mult decat atat, celalalt personaj principal, un preot iezuit, descopera o legatura intre stigmate si una dintre evangheliile gnostice din secolul IV (scrieri condamnate de Biserica Catolica), sugerand ca exista un complot la nivel inalt, instrumentat de Vatican, pentru a tine ascuns adevarul despre Iisus.


Battlefield Earth (2000)
Regie: Roger Christian
Distributie: John Travolta, Barry Pepper, Forest Whitaker
Buget: 75 de milioane $

Desi majoritatea atacurilor aduse acestui film au fost legate de maniera in care actorii si-au facut treaba si de povestea destul de slaba, au existat si critici  indreptate spre scientologi despre care s-a spus ca s-au folosit de acest film pentru a-si face propaganda. Acuzele au vizat viziunea „scientologica” asupra originii oamenilor pe Pamant, viziune ce o contrazicea flagrant pe cea expusa in Biblie. Multi pastori au acuzat realizatorii ca fac propaganda Bisericii Scientologice si au dus o campanie violenta impotriva peliculei. Nu este de mirare ca aceasta a avut incasari sub asteptari, desi jocul cu acelasi nume a fost un mare succes. Filmul are o actiune ce se petrece aproximativ in anul 3000, cand Pamantul este colonizat de o rasa de alieni numiti Psychlos, veniti ca sa extraga din subsolul planetei toate mineralele folosibile. Putinii oameni ce au supravietuit, fie trudesc ca sclavi in mina, fie sunt haituiti prin zonele devastate, unde traiesc in conditii demne de epoca de piatra. Toate amintirile despre invazia monstruosilor extraterestri au fost sterse din memoria supravietuitorilor. In schimb, s-a creat o mitologie care cultiva frica de invadatori, vazuti ca zei razbunatori.

The Exorcist (1973)
Regie: William Friedkin
Distributie: Ellen Burstyn, Max von Sydow, Lee J. Cobb
Buget: 12 de milioane $


Este unul dintre cele mai tulburatoare filme realizate vreodata .Povestea fetitei de 12 ani jucata de Linda Blair posedata de demoni si pe care numai un exorcist o poate salva le-a ramas multora intiparita in memorie pentru totdeauna.  Dupa lansarea filmului, nu putini au fost cei care nu au putut sa-l tolereze din cauza violentei si a blasfemiei. Anumiti predicatori, precum Billy Graham, au afirmat ca pelicula a fost una satanica. Scena in care fetita demonizata de masturbeaza cu un crucifix si striga  "Let Jesus f*** you, let Jesus f*** you. Let him f*** you" a fost considerata una dintre cele mai tulburatoare din istorie. 

Life of Brian ( 1979)
Regie: Terry Jones
Distributie: Graham Chapman, John Cleese si Michael Palin


Life of Brian este un film scris, regizat si jucat de echipa seriei de comedii Monty Python. Este povestea lui Brian Cohen, un tanar evreu nascut in acelasi oras si in aceeasi era cu Iisus Hristos si considerat, in mod eronat, Mesia. Lumea catolica a fost socata de o asemenea indrazneala, cu atat mai mult cu cat dialogurile filmului erau pline de aluzii „dubioase”.  Pelicula cu multe aluzii politice si sociale  ia peste picior religia. Sloganul filmului a fost absolut genial: “Filmul care va ofensa 2 treimi din lumea civilizata si va enerva la culme pe restul". Filmul a fost interzis de primariile mai multor orase britanice si in unele state americane. Filmul a fost interzis in Norvegia (1979-1980), Singapore si Irlanda (1979-1987). In Norvegia, controversa a fost folosita avantajos ca o tehnica de marketing, filmul fiind promovat atunci cand a putut fi in sfarsit vizionat sub formula: “Filmul atat de amuzant incat a fost interzis in Norvegia!"

Submission (2004)
Regie: Theo van Gogh
Scenariu: Ayaan Hirsi Ali


Submission este un scurtmetraj realizat de Theo van Gogh, scenariul apartinandu-i lui Ayaan Hirsi Ali. Filmul vorbeste despre cum sunt abuzate femeile de religia islamica si  spune povestea a patru personaje fictive jucate de o singura actrita care poarta un voal, insa prin care se vad pictate pe corpul sau versete din Coran. Pe 2 noiembrie 2004, Theo van Gogh a fost asasinat in public de Mohammed Bouyeri, un musulman olandez, cu descendenti din Maroc. Moartea lui van Gogh a fost contestata de mii de oameni care s-au strans in piata din Amsterdam, iar zeci de moschei si scoli musulmane au fost incendiate.


Modifică setările cookies