marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

12 filme de exceptie in competitia TIFF 2012

Filme suprarealiste, tragice, emotionante sau amuzante vor concura anul acesta pentru Trofeul Transilvania, la cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), intr-o competitie care se anunta mai stransa ca niciodata.

12 filme de exceptie in competitia TIFF 2012

„Pentru prima oara in istoria competitiilor de la TIFF, mi-e greu sa-mi imaginez care va fi favoritul publicului. Poate si pentru ca toate personajele din filme sunt extrem de atasante, chiar si atunci cand unele dintre ele comit fapte reprobabile”, spune Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului.

Competitia este dedicata in mod traditional regizorilor aflati la primul sau al doilea lungmetraj, iar cele 12 filme vin din tari precum Islanda, Norvegia, SUA, Germania, Danemarca, Olanda, Israel, Austria, Canada, Rusia sau Chile. Mai toate vorbesc, intr-un fel sau altul, despre personaje aflate in situatii de criza. „Criza existentiala sau criza sentimentala. Criza individuala, criza de cuplu sau criza-n familie. Unele personaje trebuie sa se obisnuiasca cu ea si sa mearga mai departe pe acelasi drum, altele stiu ca totul s-a terminat si ca trebuie s-o ia pe carari diferite. Unele isi cauta fericirea si se arunca orbeste inainte, altele au gasit-o, dar nu si-o pot permite. Unele se desira in toate directiile, altele se inchid in sine”, adauga selectionerul competitiei.

Spectatorii din Cluj n-ar trebui sa rateze filme ca Sfarsitul noptii (r. Daisuke Miyazaki), „o combinatie zanateca de Ozu, Takeshi Kitano si Tarantino” despre un asasin platit a carui viata se schimba atunci cand intalneste o fosta victima care i-a scapat, Chapiteau Show (r. Serghei Loban), probabil cel mai ambitios, sofisticat si absurd-suprarealist film din selectie, distins cu Premiul special al juriului la Festivalul International de Film de la Moscova, in 2011, sau Planeta insingurata (r. Julia Loktev), o drama psihologica in peisaj caucazian cu Gael Garcia Bernal, selectionata la Locarno 2011, Toronto, New York sau Las Palmas, unde a obtinut recent Marele Premiu.

Cu un trofeu pentru regie de la Sundance, cel mai important festival de film independent din Statele Unite, vine si Mads Matthiesen cu al sau Teddy Bear, povestea emotionanta a unui culturist de 38 de ani, timid si singur, care inca locuieste cu mama sa. Un alt film asteptat de critica si public deopotriva este Oslo, 31 August, de Joachim Trier, proiectat anul trecut la Cannes, in sectiunea Un Certain Regard. Trier a fost prezent in competitia TIFF 2007, cu debutul sau, Repriza.

„Exista, in filmele din competitie, personaje memorabile: eroinele din Lena (r. Christophe Van Rompaey) si Clip (r. Maja Milos) si eroii din Oslo, 31 August (r. Joachim Trier) si Schimbul (r. Eran Kolirin). Exista umor (La rascruce, r. Hafsteinn Gunnar Sigurdson), emotie (Teddy Bear, r. Mads Matthiesen), tragedie (A doua sotie, r. Umut Dag) si un aproape insurmontabil sentiment de vinovatie (Mlastina si Planeta insingurata). Ce nu exista insa e un film romanesc, dar De joi pina duminica (r. Dominga Sotomayor) umple cu brio acest gol”, explica Mihai Chirilov.

Cele 4 nume confirmate din juriul de cinci membri care va decide anul acesta cine primeste trofeele TIFF sunt: regizorul Samuel Maoz, premiat cu Leul de Aur la Venetia pentru Lebanon (2009), Kjartan Sveinsson, membru al renumitei trupe islandeze de post-rock Sigur Rós si autorul coloanei sonore a filmului Vulcanul, premiat pentru regie la TIFF 2011, Mark Adams, critic de film la prestigioasa publicatie „Screen International”, si actrita Ana Ularu, distinsa cu Premiul Criticii Elvetiene pentru Cea mai buna actrita, la Locarno, Premiul pentru Cea mai buna actrita la Salonic si Premiul Gopo pentru interpretare feminina cu rolul din Periferic (r. Bogdan George Apetri). La inceputul acestui an, Ana Ularu a fost selectata in programul Shooting Stars 2012.


Tot 12 titluri cuprinde si sectiunea Shadows Shorts/ Umbre – Scurtmetraj, care promite sa le livreze si in acest an spectatorilor multe momente de suspans. „Spre deosebire de anul trecut, in selectia de acum sunt mai multe scurtmetraje SF precum Abandoned sau The 3rd Letter. Singura animatie, L'oeil du paon al lui Gerlando Infuso, ne introduce in lumea stranie a papusilor made in Belgium. Cu un juriu prestigios, Shadows Shorts se anunta un must see al iubitorilor de gen. Putem afirma fara retineri ca nici anul acesta nu va fi soare in Shadows Shorts”, declara selectionerul.


Dupa ce, in 2009, castiga competitia sectiunii cu filmul de debut, Danse Macabre, regizorul Pedro Pires revine la TIFF cu un nou scurtmetraj: Hope. Castigator al Premiului Juriului la Festivalul International de Film Fantastic de la Paris, filmul reda scene de violenta din timpul razboiului prin ochii unui general aflat pe patul de moarte.


Fanii genului SF nu trebuie sa rateze The 3rd Letter al lui Grzegorz Jonkajtys, despre o lume in care viata oamenilor depinde de aparate bio-mecanice. Regizorul este creatorul animatiei The Ark, inclusa in selectia oficiala la Cannes 2007, si animator al unor blockbustere precum Sin City, Star Trek, Transformers 2 si Iron Man 2. Intunecatul The Adder's Bite, de Firas Momani, unde metamorfoza ciudata a unei plante atinge punctul culminant intr-un loc frecventat de multa lume este un alt titlu pe care spectatorii vor avea ocazia sa-l vada Shadows Shorts.


Juriul sectiunii Umbre-Scurtmetraj este alcatuit din Daniel Cohen, directorul artistic al Festivalului de Film Fantastic de la Strasbourg, membru al retelei EFFF (European Fantastic Film Federation), Joachim Luetke, unul dintre cei mai apreciati artisti pe horror graphic design si autor al unor coperte de album pentru trupe faimoase de metal gen Kreator, Sopor Aeturnus, Arch Enemy, si Andy Stewart - jurnalist la Scream, revista britanica de referinta in cinematograful horror.

Cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Transilvania va avea loc intre 1 si 10 iunie, la Cluj Napoca. O a sasea editie va avea loc si la Sibiu, intre 13 si 17 iunie.


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies