marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

19 filme care ar putea intra in cursa pentru cea mai buna productie a anului la Oscar in 2013

Mai sunt 6 luni pana la 85-a editie a Premiilor Oscar. Cine va fi marele castigator la categoria cel mai bun film  in februarie 2013? Site-ul www.goldderby.com care analizeaza filmele din acest an si lanseaza predictii in cursa pentru Oscaruri propune 19 titluri care au sanse sa primeasca nominalizari la categoria cel mai bun film al anului 2012.

1. Lincoln
Data: 11 ianuarie 2013.
Distributie:Daniel Day-Lewis, Joseph Gordon-Levitt, Tommy Lee Jones
Regie: Steven Spierlberg


Mult anticipatul film al lui Steven Spielberg promite sa fie profund si intens, o radiografie complexa si amanuntita a ultimelor momente ce il leaga pe cel de-al 16-lea presedinte american de istoria politica a Statelor Unite. Cu Daniel Day-Lewis in rolul faimosului presedinte american,  “Lincoln” este o drama care pune accentul pe ultimele luni pe care le mai are Presedintele de petrecut in birou. Sally Field joaca rolul sotiei presedintelui. Joseph Gordon-Levitt va juca rolul fiului sefului de stat, Robert Todd Lincoln. Productia, inspirata din cartea ,,Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln" scrisa de Doris Kearns Goodwin, se va concentra pe ultimele luni din viata liderului american, pe tema abolirii sclaviei si pe Razboiului Civil din SUA.

2. The Master
Data: Nu are inca o data de lansare in Romania
Regie: Paul Thomas Anderson
Distributie: Philip Seymour Hoffman, Joaquin Phoenix, Amy Adams

Unele voci prezente la Festivalul de la Venetia au numit deja filmul cu Philip Seymour Hoffman si Joaquin Phoenix unul dintre cele mai bune creatii cinematografice ale anului. The Master este prima productie semnata de Paul Thomas Anderson dupa marele succes din 2007, There Will Be Blood.  Filmul aduce povestea lui Lancaster Dodd, un intelectual carismatic cunoscut si sub numele The Master, iar Joaquin Phoenix il interperteaza pe Freddie Sutton, un pierde-vara alcoolic care devine mana lui dreapta si incepe sa-si puna intrebari in legatura cu felul in care actioneaza mentorul sau extrem de manipulator.  Personajul jucat de Philip Seymour Hoffman -  Lancaster Dodd este inspirat  de Ron Hubbard, un scriitor american de fictiune si lider religios care a fondat Biserica scientologica.

3. Beasts of the Southern Wild
Data: Nu are inca o data de lansare in Romania
Regie: Benh Zeitlin
Distributie: Quvenzhané Wallis, Dwight Henry and Levy Easterly


Drama fantezie "Beasts of Southern Wild" a impresionat publicul in acest an la festivalurile de la Cannes si Sundance. Pe langa interpretarea emotionanta a tinerei actrite de 8 ani - Quvenzhané Wallis, americanii au fost cuceriti de povestea speciala si nemaintalnita a filmului. Hushpuppy (Quvenzhané Wallis) este o fetita de sase ani, care traieste cu tatal ei, Wink intr-o comunitate pe o insula inconjurata de ape. Tatal ei o iubeste, dar e sever cu ea, asa ca Hushpuppy nu e o fetita vulnerabila, ci una care se poate descurca singura. Atunci cand Wink se imbolnaveste de o boala misterioasa, toata natura o ia razna - temperaturile cresc mult, ghetarii se topesc, si armata de creaturi preistorice se dezlantuie. Pe masura ce acestia se apropie si nivelul apei din delta creste, iar tatal ei este tot mai slabit, Hushpuppy isi da seama ca trebuie sa plece singura pentru a-si gasi mama.

4. Life of Pi
Data: 21 decembrie
Distributie: Suraj Sharma, Irrfan Khan , Adil Hussain
Regie: Ang Lee

Acum 12 ani, Ang Lee inchidea Festivalul de Film de la New York cu "Crouching Tiger, Hidden Dragon", un film excentric, care a fascinat pe toata lumea. In acest an, regizorul se pregateste sa isi uimeasca fanii din nou cu "Life of Pi" o drama fantezie ce promite sa fie un festin vizual.  Life of Pi este o combinatie neimapomenita intre inovatiile tehnologice si o viziune artistica puternica. Dupa naufragiul tragic al unui vapor de marfa, raman in viata pe o barca, in Pacific, un baiat de 16 ani, o hiena, o zebra cu un picior rupt, o femela de urangutan si un urias tigru bengalez. Aceasta e scena uneia dintre cele mai extraordinare fictiuni ale ultimilor ani. Autorul Yann Martel a primit Man Booker Prize in 2002 pentru aceasta carte.

5. Argo
Data: 9 noiembrie
Distributie: Ben Affleck, Bryan Cranston, John Goodman
Regie: Ben Affleck

Ben Affleck aduce pe marile ecrane ca regizor si actor una dintre cele mai ciudate operatiuni din istoria CIA. Povestea filmului este bazata pe dosare reale, facute publice de CIA in 1997, tratand colaborarea guvernelor din Canada si SUA in vederea salvarii a 6 diplomati americani pe fundalul crizei ostaticilor din Iran din 1979. Expertul CIA Tony Mendez (Affleck) concepe un plan ingenios pentru extragerea celor 6 de pe teritoriul Iranului. Tot in Argo joaca John Goodman (The Big Lebowski, The Artist) si Bryan Cranston (serialul Breaking Bad). Poate Hollywood-ul sa salveze ziua la final?

6. Les Miserables
Data: 21 decembrie
Regie: Tom Hooper
Distributie: Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway


Este un film foarte asteptat datorita popularitatii sale imense: musicalul se joaca de peste 26 de ani si a fost vazut de peste 60 de milioane de oameni. Tom Hooper aduce pentru prima data pe marile ecrane celebrul roman al lui Victor Hugo in varianta musical. Desi au existat o puzderie de versiuni anterioare acestea s-au detasat de spectacolul care a facut senzatie pe Broadway. Cantecele sale au devenit celebre in toata lumea. Tom Hooper ataca Oscarurile in 2013 cu o distributie pe masura: Anne Hathaway (Fantine); Amanda Seyfried (Cosette); Hugh Jackman (Jean Valjean); Russell Crowe (Inspector Javert); Sacha Baron Cohen (Monsieur Thénardier) si Helena Bonham Carter (Madame Thénardier).

7. Moonrise Kingdom
Data: Nu are inca o data de lansare in Romania
Regie:Wes Anderson
Distributie: Jared Gilman, Kara Hayward, Bruce Willis, Edward Norton

Moonrise Kingdom este primul film regizat de Wes Anderson dupa o pauza de aproape 3 ani de cand a primit Oscarul pentru The Fantastic Mr. Fox la categoria Cel mai bun film de animatie. Cu Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray si Tilda Swinton in distributie, filmul are actiunea setata in regiunea americana New England, in anii ’60 si are in centru un cuplu adolecenti indragostiti, fugari si echipa de cautare organizata pentru gasirea si aducerea lor inapoi acasa. Anderson a scris scenariul filmului impreuna cu Roman Coppola.

8. The Impossible
Data: Nu are inca o data de lansare in Romania
Regie: Juan Antonio Bayona
Distributie:Naomi Watts, Ewan McGregor,  Tom Holland

"The Impossible", al carei subiect se desfasoara pe fondul unei catastrofe naturale, este unul dintre cele mai asteptate filme ale anului 2012 si este inclus pe lista larga a filmelor care spera la o nominalizare la Oscar. Regizorul spaniol Juan Antonio Bayona, care s-a facut cunoscut in 2007, cu pelicula "Orfelinatul", a decis sa descrie tragedia tsunami-ului care a devastat Thailanda pe 26 decembrie 2004. "Nu eu am ales aceasta istorie, ea m-a ales pe mine", a declarat tanarul regizor care promite o poveste sfasietoare, dar plina de speranta - reteta preferata a membrilor Academiei Americane de Film.

9. Django Unchained
Data: 18 ianuarie 2013
Regie: Quentin Tarantino
Distributie: Jamie Foxx, Don Johnson, Leonardo DiCaprio

In 2010, Inglourious Basterds a primit o nominalizare la categoria cel mai bun film. Tarantino aduce in aceasta iarna pe marile ecrane un western cu Christopher Waltz  in  rolul unui dentist german care plateste un sclav negru (Jamie Foxx) sa vaneze albi in America sclavagista. Americanii vad din nou o retata cinematografica demna de luata in considerare pentru Oscar.

10. Anna Karenina
Data: 25 ianuarie 2013
Regie: Joe Wright
Distributie:Keira Knightley, Jude Law, Aaron Johnson

Joe Wright a apelat la muza sa, Keira Knigthley pentru o noua adaptare a celebrului roman scris de Lev Tolstoi. Dupa Atonement si Pride and Prejudice, Wright tinteste din nou la Oscaruri si aduce o vizune noua povestii dramatice. Pentru a sparge tiparele, dar si pentru a se apropia cat mai mult de mentalitatea membrilor aristocratiei rusesti din aceea perioada, regizorul Joe Wright a ales o interpretare mai teatrala a romanului lui Tolstoi, majoritatea productiei avand loc pe o singura scena de teatru, o abordare “experimentala”, in care decorurile exterioare sunt compuse din machete care infatiseaza trenuri si case si in care aproape orice este posibil, chiar si realizarea de curse de cai pe o scena. Dupa primele vizionari, parerile sunt impartite, unii dintre critici fiind nemultumiti de abordarea lui Wright, in timp ce altii au fost mai blanzi cu Anna Karenina.

11. Zero Dark Thirty
Data: Nu are inca o data de lansare
Regie:Kathryn Bigelow
Distributie: Chris Pratt, Jessica Chastain, Joel Edgerton

Poate o femeie sa castige de doua ori Oscarul la interval de 3 ani? Kathryn Bigelow, prima femeie recompensata cu Oscar pentru regie, revine in atentie cu Zero Dark Thirty, un film despre misiunea de capturare a celui mai periculos terorist din lume, Osama bin Landen. Pelicula promite sa fie una suprinzatoare, care sa se axeze pe eforturile soldatilor americani de a-l captura pe Bin Laden. Avand in vedere gusturile membrilor Academiei, aceasta ar putea fi incunata cu lauri la Oscarurile din 2013.

12. Amour
Data: 1 martie 2013
Regie: Michael Haneke
Distributie: Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva

Regizorul Michael Haneke a impresionat pe toata lumea la Cannes cu filmul sau Amour, care a obtinut marele premiu Palme D'or. "Amour" este o poveste despre iubirea matura dintre o femeie pe moarte si sotul ei, care incearca sa faca fata bolii acesteia. Georges (Jean-Louis Trintignant) si Anne (Emmanuelle Riva) sunt doi octogenari, fosti profesori de muzica si oameni cultivati. Fiica lor muziciana, traieste in strainatate cu familia ei. Intr-o zi, Anne are un accident. Dragostea care leaga cuplul va fi supusa unei dure incercari. Fata de filmele anterioare, mult mai sumbre, Haneke a ales ca tema iubirea, dar asta nu inseamna ca filmul e mai putin coplesitor, iar membrii Academiei Americane de Film s-ar putea sa fie si ei impresionati, iar Amour sa intre pe lista nominalizatilor la cel mai bun film.

13. Cloud Atlas
Data: 23 noiembrie 2012
Distributie: Tom Hanks, Halle Berry, Hugh Grant
Regie: Tom Tykwer, Andy si Lana Wachowski

Creatorii seriei Matrix vor sa schimbe istoria filmului SF cu un nou concept uluitor. Cloud Atlas este adaptarea romanului cu acelasi nume scris de David Mitchell, iar primele imagini au impresionat cinefilii. Cloud Atlas este centrat pe sase istorii interconectate, plasate in diferite perioade si tari, din secolul 19 pana intr-un viitor indepartat, post-apocaliptic. Scenariul complex si incitant urmareste o varietate de personaje care se invart in sase universuri diferite, la intervale de timp diferite, fiecare actor interpretand mai multe roluri in aceste povesti, ceea ce constituie o provocare pentru protagonisti. Pe langa poveste, filmul promite sa atraga la nivel vizual, prin costume si  machiaj.

14. Hyde Park on Hudson
Data: nu are inca data de lansare in Romania
Regie: Roger Michell
Distributie: Bill Murray, Laura Linney si Olivia Williams


Bill Murray il joaca pe presedintele Franklin D. Roosevelt in filmul regizat de Roger Michell. Pelicula aduce in lumina aventura celebrului presedinte american cu verisoara sa indepartata, Margaret Stuckley, in weekend-ul din 1933 in care Regele si Regina Marii Britanii se aflau in vizita in New York. Dupa primele vizionari, criticii au fost impresionati de interpretarea lui Murray, despre care spun ca straluceste in rolul lui Roosevelt.
 

15. To The Wonder
Data: Nu are inca o data de lansare in Romania
Regie: Terrence Malick
Distributie: Ben Affleck, Olga Kurylenko, Rachel McAdams, Javier Bardem

Dupa ce anul trecut ajungea la Oscaruri cu  The Tree of Life, nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film,Terrence Malick continua seria productiilor "experimentale" cu To The Wonder. La fel ca si celelalte productii, noul film al lui Malick impresioneaza cu viziunea filozofica si imaginile artistice deosebite. Ben Affleck a spus ca "To The Wonder face The Tree of Life sa arate ca Transformers", o declaratie care i-a lasat si mai confuzi pe cei care n-au apucat inca sa vada filmul.To The Wonder se centreaza pe povestea lui Neil (Ben Affleck), un barbat care nu isi mai gaseste scopul in viata si decide sa plece intr-o calatorie in Paris. Acolo, acesta incepe o aventura pasionala cu europeanca Marina (Olga Kurylenko). Neil revine acasa in Oklahoma si decide sa se insoare cu Marina, insa relatia lor se destrama la fel de repede cum a inceput si incepe o noua poveste de dragoste cu o fosta iubire din tinerete, Jane (Rachel McAdams).

16. Quartet
Data: Nu are inca o data de lansare in Romania
Regie: Dustin Hoffman
Distributie: Maggie Smith, Michael Gambon, Bill Connolly

Dustin Hoffman debuteaza ca regizor cu o comedie-drama despre patru cantareti la opera pensionati, dar care nu se pot desprinde de lumea fascinanta in care au trait atatia ani. Distributia de vis formata din Maggie Smith, Bill Connolly sau Michale Gambon i-ar putea impresiona pe membrii Academiei Americane de Film sa ofere o nominalizare la categoria cel mai bun film al anului.

17. The Dark Knight Rises
Regie: Christopher Nolan
Distributie: Christian Bale, Michael Caine, Gary Oldman, Anne Hathawy

Ultimul capitol din trilogia Batman creata de Christopher Nolan s-a ridicat la inaltimea asteptarilor fanii si au laudat inca o data viziunea extraordinara a lui Nolan, care a reusit sa transforme povestea unui super erou intr-o capodopera cinematografica. Interpretarile lui Bale, Anne Hathaway si Michael Caine i-au extaziat pe fani. Finalul legendei Cavalerului Negru a fost primit in general pozitiv de cate critici, desi membrii Academiei nu au fost impresionati. Totusi fanii spera ca The Dark Knight Rises sa primeasca macar o nominalizare pentru cel mai bun film ca o recompensa pentru intreaga serie, asa cum s-a intamplat cu Lord of The Rings: The Return of The King, care a castigat Oscarul pentru cel mai bun film in 2004.

18.The Silver Linings Playbook
Data: 1 februarie 2013
Regie: David Owen Russell
Distributie: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence. Robert De Niro

Daivd O. Russell, regizorul unor filme apreciate ca The Fighter sau Three Kings revine in atentia fanilor cu o comedie-drama, in care rolurile principale sunt jucate de Bradley Cooper si Jennifer Lawrence. Filmul spune povestea lui Pat Peoples (Bradley Cooper)  un fost profesor care a petrecut patru ani intr-o institutie care trateaza bolile mintale si care se muta inapoi cu parintii, dupa ce ani de zile a suferit de bipolarism. Acesta incearca sa se reimpace cu fosta sotie, fiind convins ca nu au trecut decat cateva luni de la plecarea sa. Intre timp, situatia se schimba atunci cand Pat o intalneste pe Tiffany (Jennifer Lawrence), o frumoasa vecina, care are probleme mintale, de asemenea.

19. The Hobbit: An Unexpected Journey
Data:14 decembrie
Distributie: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage
Regie: Peter Jackson

O poveste preferata a Academiei Americane de Film revine in  forta in aceasta iarna. Filmul este debutul unei noi trilogii pentru neo-zeelandezul Peter Jackson care se intoarce in universul din Lord of The Rings pentru a ne povesti primele aventuri ale hobbitului Bilbo Baggins. Jackson a marturisit deja ca a fost impresionat de povestile si personajele aduse la viata de actori in noua sa trilogie. Trilogia "Stapanul Inelelor" (2001-2003) a obtinut 17 premii Oscar. Expertii considera ca cele trei filme bazate pe romanul "The Hobbit" ar putea avea un destin asemanator marcat de succes.


Modifică setările cookies