marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

A murit Ben Gazzara, unul dintre cei mai versatili actori de la Hollywood. Cum a creat o parte dintre cele mai complexe personaje negative din istorie

Veteranul actor Ben Gazzara, cunoscut din cinema, televiziune si de pe Broadway, care a intruchipat o serie de personaje negative complexe, a murit vineri, la 81 de ani, din cauza unui cancer pancreatic, intr-un spital din Manhattan, New York.

A murit Ben Gazzara, unul dintre cei mai versatili actori de la Hollywood. Cum a creat o parte dintre cele mai complexe personaje negative din istorie

Nascut Biagio Anthony Gazzara din p?rinti imigranti italieni, el si-a inceput cariera in teatru, remarcandu-se printre altele in rolul lui Brick in productia originala de pe Broadway dupa "Pisica pe acoperisul fierbinte", de Tennessee Williams, in regia lui Elia Kazan. De-a lungul carierei in teatru a fost nominalizat de trei ori la premiul Tony.

A debutat in film intruchipând un cadet sociopat in drama "The Strange One" (1957), urmata de filmul care i-a oferit rolul de lansare - "Anatomia unei crime/ Anatomy of Murder" (1959), in care întruchipeaz? un acuzat de crima care sustine ca victima, un barman, i-a violat si batut sotia.

 

Cunoscut pentru intruchiparea unor personaje negative complexe, Gazzara a colaborat cu numerosi regizori cunoscuti la pelicule ca "Asasinarea unui agent de pariuri/ The Killing of a Chinese Bookie", de John Cassavetes, "Marele Lebowski", al fratilor Coen, "Buffalo 66", de Vincent Gallo, "Dogville", de Lars von Trier.

 

 

Ben Gazzara, alaturi de sotia sa, Elize, in 2011


In televiziune, a jucat in doua sezoane din drama "Run for Your Life", in 1965 si 1968, avand rolul unui avocat de succes care isi paraseste slujba cand afla ca are o boala in stadiu terminal si porneste intr-o calatorie, partitura care i-a adus dou? nominalizari la Emmy. Gazzara a ca?tigat un Emmy in 2002 pentru rolul secundar din filmul HBO "Hysterical Blindness".

 

Sursa: Mediafax.ro


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies