marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Actorul care l-a transformat pe Iisus intr-un sex simbol. Ce s-a intamplat cu 12 dintre actorii care l-au jucat pe Hristos in filme

De-a lungul timpului, cinematografia mondiala a fost fascinata de povestea lui Iisus. De la capodopera lui Zeffireli, "Iisus din Nazaret" si pana la contoversatul "Patimile lui Hristos" (2004) figura lui Iisus apare intr-o puzderie de filme, mai mult sau mai putin credibila. In constiinta cinefililor, actorul Robert Powell ramane insa Iisus din Nazaret.

Actorul care l-a transformat pe Iisus intr-un sex simbol. Ce s-a intamplat cu 12 dintre actorii care l-au jucat pe Hristos in filme

GALERIE FOTO: De la Christian Bale la Jim Caviezel, 12 actori care l-au jucat pe Iisus!

Sa intri in pielea lui Iisus este ceva cu totul exceptional, iar actorii care l-au jucat de-a lungul anilor au simtit farmecul acestui rol, dar si blestemul sau. Robert Powell, Jim, Caviezel, Max von Sydow sau Christian Bale sunt doar cativa dintre actorii celebri care au reusit sa-l aduca pe Iisus pe marile ecrane in mod convingator.

 

12 actori celebri au avut curajul de a juca cel mai greu si solicitant personaj pentru un star de cinema. Fie ca au fost mai buni sau mai slabi, toti au avut misiunea grea de a  impresiona publicul. De departe cel mai cunoscut  ramane Robert Powell, din "Jesus of Nazareth" (1977) considerat cel mai bun actor din toate timpurile care l-a jucat pe Iisus. Interpretarea sa magnifica a intrat in istorie si pentru o generatie intreaga el a ramas drept Iisus, imaginea sa fiind asociata des cu cea a Mantuitorului. 

Desi regizorul Zeffirelli isi dorea nume ca Al Pacino sau Dustin Hoffman, cand i-a vazut ochii albastri ai lui Powell, a stiut  pe loc ca el este cel mai potrivit actor. Robert Powell a fost sfatuit de regizor sa nu clipeasca, pentru a accentua ochii lui albastri, patrunzatori, si pentru a-i da un aer misterios.  Powell a trecut printr-un regim foarte strict si a ascultat cu sfintenie toate indicatiile regizorului. Ba mai mult, a fost nevoit sa se casatoareasca cu iubita sa, pentru ca Zeffirelli, un catolic convins,  n-a vrut ca cel care-l portretizeaza pe Iisus sa "traiasca in pacat".  In 1992, publicatia Daily Mail scria ca el este singurul actor care a reusit sa-l transforme intr-un sex simbol pe Iisus.


Si la 35 de ani de la premiera, "Jesus of Nazareth"  este considerat o capodopera si poate cel mai bun film despre viata lui Iisus.Robert Powell a declarat in nenumarate randuri, dupa turnarea filmului, ca experienta interpretarii celui mai important personaj din istoria crestinatatii a fost una solicitanta si chiar traumatizanta. Un detaliu semnificativ pentru modul atent in care Zeffirelli a reconstituit biografia lui Iisus se regaseste in felul in care echipa de machiaj a insistat pe o asemanare izbitoare intre Robert Powell si reprezentarile iconografice cele mai difuze ale lui Iisus. Dupa rolul interpretat in productia lui Franco Zeffirelli, Iisus din Nazaret, actorul britanic Robert Powell a ajuns sa creada ca este, cu adevarat, un trimis al lui Dumnezeu, desi se considera un ateu inainte de a incepe filmarile.

Filmul ii are in distributie pe actorii Laurence Olivier, Anthony Quinn si Christopher Plummer. Robert Powell, a fost de-a lungul vremii, subiectul mai multor controverse. „Iisus nu a preluat controlul asupra vietii mele, altfel as fi innebunit", povestea actorul intr-un interviu acordat in 2002 pentru „Adevarul literar si artistic".

 

Robert Powell in "Iisus din Nazaret" (1977)


 

Intr-un interviu din 1992 acordat celor de la Daily Mail, Robert Powell a vorbit extrem de sincer despre viata sa:  "Imbatranirea nu ma sperie. Stiu ca s-a schimbat cariera mea, dar am incercat sa ma mentin profesional atat de mult cat am putut. In cei 27 de ani de cariera, am avut si succes, dar m-am implicat si in proiecte in care am crezut si care mi-au inselat asteptarile."

 

Actorul n-a pretuit la inceput rolul primit: "Nici macar nu m-am dus la auditie, cred ca era aroganta tipica celor de varsta mea. Dar pana la urma am facut un test. Cand m-am uitat in oglinda, mi-am dat seama ca ma uit cu adevarat la Iisus. A fost ceva magic. De la par si pana la silueta eram Iisus Hristos, a fost un moment extraordinar" a spus Powell intr-un interviu din 2000 pentru The Express.

 

Mini-seria "Jesus of Nazareth"  de 6 ore si jumatate a devenit o bijuterie a cinematografiei: "Cred ca farmecul acestui film consta in faptul ca nu ne adresam unui public limitat, am incercat sa oferim o imagine pentru toate culturile si publicurile. Am ramas impresionat de cele 10.000 de scrisori in care fanii imi scriau <<Esti asa cum ne-am imaginat ca ar fi fost El>> ". Dar nu toti au fost multumiti de el. Dennis Potter, scenarist de piese de teatru, l-a descris pe Powell ca fiind "constipat". "Acesta este cuvantul pe care nu am sa-l uit si il voi lua cu mine in mormant. Pentru asta, n-am sa-l uit niciodata pe Potter" a fost reactia lui Powell,

 

La inceput, Powell, care avea 33 de ani cand l-a jucat pe Iisus, a vrut sa ii dea o latura umana personajului sau, dar a ajuns la concluzia: cu cat il face mai uman, cu atat ii fura din divinitate. Powell a fost cu totul fascinat de rolul sau, pe care a vrut sa-l joace in asa fel incat fiecare individ sa fie atins intr-un fel sau altul de el. Acesta a ramas impresionat total de o scena care-l bantuie si acum, cea in care se afla pe cruce. "Eram doar eu si echipa de filmare, alaturi de ceilalti actori, erau toti emotionati si plangeau, iar eu imi auzeam vocea ca un ecou printre acei munti. Cred ca acea scena este cel mai bine scrisa din istorie".

 

Dupa Iisus din Nazaret, Robert Powell a continuat sa fie activ, inclusiv pe micile ecrane, insa n-a reusit niciodata sa se desprinda de imaginea care i-a marcat pentru totdeauna cariera. Si dupa 35 de ani actorul britanic continua sa fie asociat cu rolul din pelicula lui Zeffirelli, iar fanii nu vor uita niciodata interpretarea sa magnifica.


Robert Powell la 67 de ani

 

Sursa foto: Getty

 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies