marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Cel mai cunoscut personaj negativ din filmele cu arte martiale. Omul care a incasat mii de pumni de la Bruce Lee si Van Damme: cum arata Bolo Yeung la 66 de ani

Pe Bruce Lee si pe Jean-Claude Van Damme nu ii leaga doar pasiunea pentru artele martiale si rolurile legendare pe care le-au creat de-a lungul timpului, ci si lupta pe care au purtat-o cu Bolo Yeung, cel care intruchipa rautatea in majoritatea productiilor de succes ale celor doi actori.

Cel mai cunoscut personaj negativ din filmele cu arte martiale. Omul care a incasat mii de pumni de la Bruce Lee si Van Damme: cum arata Bolo Yeung la 66 de ani


Nascut in 1946, in Guangzhou (China), Bolo Yeung a indragit de mic copil artele martiale, iar pasiunea pentru acestea  a inceput sa si-o cultive de la varsta de zece ani, atunci cand s-a inscris la cursuri de perfectionare. Demonstrand un adevarat talent, tanarul Yeung si-a indreptat atentia si spre culturism, activitate in care a excelat, reusind sa pastreze titlul de campion al Hong Kong-ului timp de zece ani.

 

Bruce Lee, cheia spre succes
Perseverenta pe care a aratat-o l-a propulsat in atentia studiourilor de productie si astfel, la 20 de ani obtinea primele roluri in filmele realizate de Shaw Brothers. Adevarata recunoastere a talentului sau a avut loc in 1972, atunci cand l-a cunoscut pe Bruce Lee la filmarile unei reclame pentru tigari. Conexiunea dintre cei doi s-a produs imediat, iar actorul l-a inclus in distributia productiei Enter the Dragon, ultimul film in care a aparut Bruce Lee inainte sa moara.

 

 

"Realizez ca inca sunt foarte popular, iar asta ma face fericit. Cred ca totul a inceput cu Bruce Lee si filmul Enter the Dragon. Oamenii inca isi amintesc de toate aceastea chiar si acum, dupa zeci de ani. Pe langa colaborarea cu Bruce Lee, a existat si colaborarea cu Van Damme", a marturisit Bolo.

 

Recunostinta pe care i-a purtat-o lui Bruce Lee a ramas nealterata de-a lungul timpului, declaratiile facute la zeci de ani dupa colaborarea cu acesta fiind elocvente: "Nu va mai exista niciodata cineva ca el, iar eu sunt privilegiat sa am onoarea de a-l numi prieten. Pe parcursul filmarilor am invatat foarte multe, Bruce a fost un tip care nu a incetat niciodata sa se perfectioneze".

 

 

La portile Hollywood-ului
Din acel moment, lucrurile au intrat pe o panta ascendenta, iar numarul propunerilor pentru noi filme au crescut semnificativ, majoritatea dintre acestea fiind pentru interpretarea de roluri negative, lucru care pare sa-l fi deranjat pe cel care a fost poreclit "Hercule din China" sau "Bestia din Est", chiar daca are doar 1.68 m. "Intotdeauna mi-a placut sa fiu omul rau. Tot munca este, fie ca esti bun sau nu", a explicat Yeung.


 

Pasul spre America si spre Hollywood l-a facut in momentul in care a primit rolul lui Chong Li in Bloodsport (1988), alaturi de Jean-Claude Van Damme. Colaborarea s-a dovedit a fi una de succes, iar cei doi aveau sa scrie istorie cu un nou cuplu celebru si in Double Impact (1991), la dorinta expresa a lui Van Damme care a cerut ca Bolo sa fie cel care va interpreta rolul negativ.. "Bloodsport a fost primul film important al lui Jean-Claude, primul film in care a jucat rolul principal. Eu am fost omul rau. Lucrurile au mers foarte bine, iar peste doi ani ne-am reintalnit pentru Double Impact in aceleasi ipostaze", a declarat Bolo.

 

 

37 de ani pe platouri, 4 roluri pozitive
Cariera lui Yeung a mai continuat timp de 17 ani, perioada in care a mai jucat in 11 filme, cele mai cunoscute dintre acestea fiind Shootfighter: Fight to the Death, Tiger Claws, TC 2000, Shootfighter 2 si Tiger Claws 2.


Dupa 37 de ani pe care si i-a dedicat cinematografiei, Bolo Yeung s-a retras in Los Angeles alaturi de familia sa si de cei trei copii, Danny, David si Debbra, insa nu a renuntat la pasiunea sa pentru arte martiale, iar de cateva ori pe saptamani merge la sala pentru antrenamente.
 

"Stiu ceea ce este bine pentru mine ca actor. Imi stiu locul meu in filme. Nu conteaza cat de bun este un actor, daca nu stie care ii este rolul si ce menire are niciodata nu va avea succes", a fost sintagma dupa care s-a ghidat cel care nu a jucat un rol pozitiv decat in patru filme, Shootfighter: Fight to the Death, Shootfighter 2, TC 2000 si Fearless Tiger.


In 2013, Bolo Yeung a revenit in prim planul cinematografiei, noul sau film Dracula - Breed of Darkness fiind axat pe arte martiale, subiectul sau favorit pentru productiile sale.

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies