marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Americanii au ales cei mai tari 3 actori din istorie. Vezi aici clasamentul si voteaza si tu!

De Ziua Independentei Huffington Post a realizat un top cu cei mari actori din istoria cinemaului american. Jack Nicholson, Paul Newman si Robert De Niro au iesit pe primele 3 locuri in urma voturilor fanilor chemati sa aleaga de pe o lista cu 23 de nume mari. Voteaza si tu in sondajul de mai jos!

1. Buster Keaton

Buster Keaton este cunoscut in special datorita rolurilor sale din filmele mute. Cu o cariera inceputa inca din anii ’20, Keaton a uimit pe toata lumea cu talentul sau. Orson Welles spunea despre “The General” ca este cea mai buna comedie facuta vreodata. Revista Entertainment Weekly l-a numit al saptelea cel mai mare regizor din toate timpurile, iar in 1999, Institutul American de Film l-a plasat pe locul 21 in topul celor mai mari actori din toate timpurile. In 1960, a primit premiul Oscar pentru intreaga cariera.

2.Humphrey Bogart

Humprey Bogart este considerat de Institutul American de Film ca fiind cel mai mare actor american din toate timpurile. Cele mai cunoscute filme din cariera sa sunt Casablanca, High Sierra si The Maltese Falcon, toate trei intrand in topul celor mai bune filme din toate timpurile. Actorul a castigat un singur premiu Oscar, pentru rolul din “The African Queen”.

3.Marlon Brando

Marlon Brando a reusit sa dea viata unuia dintre cele mai representative personaje din istorie. Rolul mafiotului din “Nasul” i-a adus un premiu Oscar in 1973, dar actorul l-a refuzat, boicotand ceremonia si refuzand sa vina la premiera considerand ca Academia Americana de Film si in general, Hollywood-ul discrimineaza americanii nativi. Brando a mai facut roluri exceptionale in filme ca “A Streetcar Named Desire”, “The Wild One”, “Viva Zapata”, “On the Waterfront” (pentru care a castigat primul Oscar), “Last Tango in Paris”.

4.Robert De Niro

Robert De Niro a cucerit pe toata lumea inca de la inceputul carierei sale. Primul Oscar l-a castigat in 1975, pentru interpretarea lui Vito Corleone in tinerete in “Nasul II”. Cariera sa a fost plina de success unul dupa celalalt. In 1977 uluia pe toata lumea cu prestatia sa din “Taxi Driver”, pentru care a fost nominalizat la Oscar, iar in 1981 primea al doilea Oscar pentru rolul din “Raging Bull” considerat de multi a fi cel mai bun din cariera sa. De Niro a avut a avut o colaborare de success cu regizorul Martin Scorsese cu care a lucrat la “Mean Streets”, “Taxi Driver”, “Raging Bull”, “The King of Comedy”, “Goodfellas”, “Cape Fear” si “Casino”. Alte filme celebre in care a jucat: “The Deer Hunter”, “Wag The Dog” si “Heat”, in care a jucat prima data alaturi de prietenul sau Al Pacino, cei doi fiind mereu comporati.

5.Clint Eastwood

Clint Eastwood, devenit celebru datorita seriei de filme “Dirrty Harry”, a reusit nu numai sa devina unul dintre cei mai apreciat actori americani, dar a dovedit ca este la fel de talentat si ca regizor. Cu nenumarate nominalizari la premiile Oscar, atat ca actor,cat si ca regizor, Eastwood a luat doua premii statuete pentru cel mai bun regizor cu peliculele “Unforgiven” (1992) si “Million Dollar Baby” (2005). Cu o cariera de peste 40 de ani, a regizat peste 30 de filme, din genuri diferite, inclusive drame, westernuri sau thriller-uri, si este considerat unul dintre cei mai mari regizori din toate timpurile.

6.Sean Penn

Sean Penn, care a castigat pana acum doua premii Oscar pentru rolurile din “Mystic River” (2003) si “Milk” (2008), s-a impus la Hollywood prin personajele puternice si sensibile pe care le interpreteaza. Cu un talent deosebit, Penn reuseste sa impresioneze de fiecare data cand apare pe marele ecrane. Actorul este cunoscut si pentru activitatile sociale, fiind implicat in mai multe actiuni caritabile, donand bani pentru sinistratii afectati de uraganul Katrina si militand impotriva regimului lui Bush si a Razboiului din Irak. Alte roluri remarcabile sunt cele din filmele: “I am Sam” (2001), “Dead Man Walking” (1999) si “21 Grams” (2003).

7.Dustin Hoffman

Considerat unul dintre cei mai versatili actori de la Hollywood, Dustin Hoffman a jucat atat in drame, cat si in comedii, dar pastrand mereu stilul sau inconfundabil. Cele mai celebre roluri ale sale sunt cele din “The Graduate”, “Midnight Cowboy”, “Kramer vs Kramer” (pentru care a luat primul sau premiu Oscar, in 1979), “Tootsie”, “Rain Man” (a obtinut al doilea premiu Oscar din cariera) si “Wag the Dog”. A cucerit publicul cu rolul lui Raymond din “Rain Man”, impresionand publicul pana la lacrimi.

8.John Wayne

Mult iubitul actor al western-urilor, John Wayne a devenit o figura reprezentativa pentru cinematografia americana. Detine recordul pentru cele mai multe aparitii in filme -142. A ocupat pozitia a 16-a in “Top 100 actori ai tuturor timpurilor”, alcatuit de revista Empire. A jucat in filme celebre ca “Reap the Wild One”, “Wake of the Red Witch”, “Stagecoach” , “The Quiet Man” , “The High and the Mighty”. A castigat OScarul pentru rolul principal din “True Grit”, in 1969.

9.Gregory Peck

Gregory Peck a fost considerat cea mai mare vedeta a studiourilor Fox in perioada 1940-1960, insa cariera sa a stralucit si in anii ’80. Unul dintre cele mai importante roluri ale sale este cel al lui Atticus Finch din “To Kill a Mockingbird” din 1962, iar personajul sau a fost votat cel mai mare erou de pe marile ecrane din toate timpurile, inainte de Indiana Jones si James Bond, care s-au clasat pe urmatoarele pozitii. A mai jucat in filme ca : “The Keys of the Kingdom”, “The Yearling”, “Gentleman’s Agreement”, “Roman Holiday”, “The Guns of Navarone”.

10.Tom Hanks
Tom Hanks a reusit  sa castige doua premii Oscar consecutive, primul in 1994 pentru “Philadelphia” si in 1995 pentru “Forrest Gump”. Fiecare film in care a aparut a fost apreciat de critici, fiind votat de revista Entertainment Weekly singurul actor al carui onorariu merita sa fie de 20 de milioane de dolari. Alte filme celebre in care a jucat: “The Green Mile”, “Cast Away”, “You Got Mail”, “Sleepless in Seattle”, “Toy Story”, “Catch Me if You Can”.

11. Al Pacino

Este al treilea mare actor care a fost nominalizat pentru prestatia sa din seria filmelor Nasul. A castigat Oscarul pentru “Scent of a Woman” si s-a impus la Hollywood ca fiind unul dintre cei mai mari actori, in special fortei si carismei cu care isi interpreteaza fiecare personaj. Atle filme celbre in care a jucat: seria “The Godfather”, “Scarface”, “Carlito’s Way”, “Heat”, “Any Given Sunday”, “The Devil’s Advocate”, “Donnie Brasco”.

12. Gary Cooper

Cowboy Cooper – sau Gary Cooper este este considerat unul dintre cei mai mari actori americani de film. Regele Westernurilor, Cooper a primit 5 moninalizari la Oscar pentru filme ca Mr. Deeds Goes to Town (1936)., Sergeant York (1941), For Whom the Bell Tolls (1943), For Whom the Bell Tolls (1943), High Noon (1952). A castigat de 2 ori prestigiosul trofeu pentru Sergeant York si High Noon iar in 1961 a primit un Oscar pentru intreaga cariera. Institutul American de film il preseaza pe locuol 11 in topul celor mai buni actori din istorie.

13.Morgan Freeman


Morgan Freeman este un actor cu o prestanta si o voce deosebite. A reusit sa faca roluri pe care cu greu le putem uita in “Street Smart”, “Driving Miss Daisy”, “The Shawshank Redemption”, “Invictus”, fiind nominalizat la Oscar pentru toate filmele. Abia in 2005 a primit Oscarul pentru rolul din Invictus. Insa actorul a jucat si in filme de box-office ca “Unforgiven”, “Seven”, “Deep Impact”, “The Sum of All Fears”, “Batman Begins”, “The Bucket List”, “The Dark Knight”.

14.Sidney Poitier
In 1963, Sidney Poitier era primul actor de culoare care obtinea premiul Oscar pentru cel mai bun actor in filmul “Lilies of the Field”. A ramas in istorie cu roluri din “To Sir, with Love”, “In the Heat of the Night” si “Gues Who’s Coming to Dinner”. In 1999, ocupa locul 22 in “Top 25 cei mai buni actori din toate timpurile”, alcatuit de Institutul American de Film.

15.Jack Lemmon
Celebrul actor american a jucat in peste 60 de filme, cele mai cunoscute fiind: “Some Like It Hot”, “The Apartment”, “Mister Roberts” (pentru care a castigat Premiul Oscar pentru cel mai bun actor in rol secundar in 1955), “The Great Race”, “Save the Tiger” ( pentru care a obtinut premiul Oscar pentru cel mai actor in rol principal in 1973), “Grumpy Old Men”. A fost votat pe locul al 33-lea in topul celor mai buni actori din lume alcatuit de Entertainment Weekly.

16.Robert Redford

Fondatorul Festivalului de Film de la Sundance a primit doua premii Oscar: primul in 1981 pentru cel mai bun regizor cu pelicula “Ordinary People” si pentru intreaga cariera in 2002. Cele mai populare filme ale sale sunt: “Butch Cassidy and the Sundance Kid”, “The Candidate”, “The Sting”, “The Way We Were”, “The Great Gatsby”, “All The President’s Men”, “Three Days of the Condor”.

17.Denzel Washington


Castigator al premiului Oscar inca din 1989 pentru rolul secundar din Glory, Denzel Washington a reusit cu fiecare rol sa ofere o prestatie de exceptie. In 2002, a obtinut statueta pentru rolul principal din “Training Day”. A mai jucat in filme ca: “Malcom X”, “The Hurricane”, “American Gangster”, “The Manchurian Candidate”, “John Q”, “Devil in a Blue Dress”, “The Bone Collector”.

18.Jack Nicholson

Jack Nicholson a reusit performanta de a fi cel mai nominalizat actor la premiile Oscar, nu mai putin de 12 ori. Cunoscut datorita rolurilor sale destul de tulburatoare, Jack Nicholson a oferit prestatii ce vor ramane in istorie in filme ca: “One Flew Over the Cuckoo’s Nest” si “As Good as It Gest”, pentru ambele obtinand Oscarul pentru cel mai bun actor in rol principal, “The Shining”, “Terms of Endermeant”, “The Postman Always Rings Twice”, “A Few Good Men”, “Hoffa”, “The Departed”. Este un membru active al Academiei American de Film, nelipsind niciodata in ultimii zece ani de la Gala Premiilor Oscar.

19.Paul Newman

Legenda a Hollywood-ului, Paul Newman a fost nominalizat la toate premiile importante, inclusiv Oscar, Globul de Aur, BAFTA. Aproape fiecare film in care a jucat a devenit celebru, talentul sau fiind greu de ajuns in urma. A castigat Oscarul pentru cel mai bun actor in rol principal in 1987, pentru “The Colour of Money” al lui Martin Scorsese si a fost extrem de apreciat in filme ca: “The Hustler”, “Cool Hand Luke”, “The Long, Hot Summer”, “Cat on a Hot Tin Roof”, “Hombre”.

20.Harrison Ford

Devenit celebru cu rolul lui Han Solo din “Star Wars”, Harrison Ford a demonstrate ca daca ai talentul nativ, poti face cariera si fara scoala de specialitate. De la un simplu tamplar, Ford a ajuns pe lista celor mai apreciati actori din toate timpurile. Cu rolurile din “Indiana Jones”, “Blade Runner”, “Patriot Games”, “Presumed Innocent”, “The Fugitive”, actorul a reusit sa ocupe prima pozitie in topul celor mai buni actori alcatuit de revista Empire in 1997. Desi nu a castigat pana acum nici un premiu Oscar, atat publicul, cat si speciliastii au fost convinsi de talentul desavarsit al actorului.

21.Jeff Bridges
Jeff Bridges (61 de ani) a debutat pe marile ecrane in 1971, in filmul "The Last Picture Show/ Ultimul spectacol cinematografic", ce i-a adus prima nominalizare la Oscar. Jeff Bridges a fost din nou nominalizat la premiile Academiei de film americane, in 1974, pentru rolul din "Thunderbolt and Lightfoot/ Pe urmele banilor", in care l-a avut ca partener pe marile ecrane pe Clint Eastwood. Unul dintre cele mai notabile roluri ale sale este cel din "Tron", un SF cult, lansat in 1982, in care a interpretat rolul unui programator de jocuri video.


Jeff Bridges a fost din nou nominalizat la Oscar in 1984, pentru rolul din "Starman/ Omul din stele". Considerat unul dintre cei mai talentati actori ai generatiei sale, Jeff Bridges a impresionat critica de specialitate cu rolurile din "Against All Odds/ Pe urmele lui Jessie" (1984), "Jagged Edge/ Lama zimtata" (1985), "Fearless/ Stare de soc" (1993) si in clasicul cult al fratilor Coen, "Marele Lebowski" (1998).

In 2000, Jeff Bridges a fost nominalizat pentru a patra oara la Oscar, pentru rolul din "The Contender/ Persona non grata", iar in 2005, a filmat din nou cu regizorul Terry Gilliam, fiind distribuit in "Tideland/ Tara minunilor", dupa precedenta lor colaborare de succes, la pelicula "The Fisher King/ Regele pescar" din 1991. In 2008, veteranul actor american a fost distribuit in "Iron Man - Omul de otel", iar in 2009, el a jucat in drama "Crazy Heart", pentru care a castigat Oscarul, Globul de Aur si premiul Sindicatului actorilor americani.

22.Spencer Tracy


Spencer Tracy a aparut in peste 75 de filme in perioada 1930-1967 si ocupa pozitia a noua in topul celor mai mari actori din lume, top organizat de Institul American de Film. A castigat doua premii Oscar consecutive, primul in 1938 pentru rolul din “Captain Courgeous” si in 1939 pentru rolul din “Boys Town”. A mai aparut in filme celebre ca: “Up in the River”, “San Francisco”, “The Old Man and the Sea”, “Guess Who’s Coming to Dinner”, “It’s a Mad, Mad, Mad, Mad World”, “Judgement at Nurenberg”.

23. Clark Gable

Ramas in istoria filmului cu rolul din “Gone with the Wind”, Clark Gable este considerat unul dintre cei mai carismatici actori. Talentul sau a fost recompensat cu premiul Oscar in 1935 pentru rolul din “It Happened One Night”, insa publicul l-a indragit si in “The Misfits”, “Mutiny on the Bounty”. A fost votat pe locul al 8-lea in topul celor mai buni actori din toate timpurile, alcatuit de Entertainment Weekly.

Care crezi ca este cel mai bun actor american din istorie? (3283 voturi)
Robert De Niro
26.96%
Marlon Brando
5.30%
Jack Nicholson
7.13%
Paul Newman
2.07%
Clint Eastwood
3.44%
Al Pacino
23.91%
Robert Redford
1.16%
Clark Gable
1.92%
Gregory Peck
0.79%
Buster Keaton
0.21%
Humphrey Bogart
1.98%
Sean Penn
0.49%
Dustin Hoffman
1.07%
John Wayne
1.34%
Tom Hanks
6.98%
Gary Cooper
0.18%
Morgan Freeman
5.91%
Sidney Poitier
0.15%
Jack Lemmon
0.52%
Denzel Washington
4.93%
Harrison Ford
2.71%
Jeff Bridges
0.49%
Spencer Tracy
0.37%

Modifică setările cookies