marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Anim’est 2010: Masterclass-uri, mese rotunde si intalniri electrizante

Intalnirile cu invitatii speciali, destinate publicului si pasionatilor de film de animatie, sunt si in acest an o parte importanta din programul Festivalului International de Film de Animatie Anim'est.

Anim’est 2010: Masterclass-uri, mese rotunde si intalniri electrizante

Timp de cinci zile, publicul bucurestean ii va putea intalni pe unii dintre cei mai prestigiosi animatori ai momentului – membrii ai juriilor Anim’est 2010, realizatori de film de animatie freelanceri sau reprezentanti ai unor universitati importante, vin la masterclass-urile Anim’est, cu intrare libera, gazduite, ca de obicei, de Cinema Union.

Marti, 12 octombrie 2010, doi dintre juratii Anim'est vin la Masterclass-ul sustinut de britanicul Phil Mulloy si intalnirea cu Simone Massi, ambii membri ai juriului sectiunilor Scurt si Lung metraj, vor suscita curiozitatea impatimitilor de animatie, fiind programate in ziua imediat urmatoare proiectiilor dedicate juriului, marti, 12 octombrie 2010, orele 12:00, 14:00.

Animatorul independent italian Simone Massi a castigat in 2007 Premiul anim’est pentru Cel mai bun Scurt Metraj, cu filmul Memories of dogs / La memoria dei cani, filmografia sa numarand 15 titluri premiate la festivaluri nationale si internationale. In afars de Anim'est 2007, Memories of dogs a fost premiat atat la Festivalul International de Film de Animatie de la Annecy – cel mai important festival de animatie din lume, cat si la Festivalul de Film de la Zagreb. De asemenea, a lucrat la seriale TV de succes precum Sushi – o productie MTV, TGR sau BLOB – difuzat de RAITRE.

Animatiile realizate de Phil Mulloy surprind partea intunecata a naturii umane si a valorilor contemporane, intr-o maniera umoristica si uneori socanta. Filmografia sa cuprinde peste 30 de titluri premiate la festivaluri internationale cum ar fi cele de la Annecy, festivalul de scurt metraj Curtas Vila do Conde, Hiroshima sau Zagreb. Printre cele mai cunoscute creatii ale animatorului britanic se numara seria The Ten Commandments / Cele zece porunci (1994-1996), o interpretare satirica si ireverentioasa a celor 10 porunci, sau The Chain (1998), unul dintre cele 30 de filme de animatie comandate de ONU pentru a prezenta publicului larg articolele Declaratiei Universale a Drepturilor Omului.

Starea filmul romanesc de animatie este adusa in prim plan si disecata la masa rotunda dedicata acestuia, joi, 14 octombrie 2010, ora 12:00, de catre Daniel Todoran-Rares, sociolog si redactor-sef al publicatiei online animationmagazine.eu, moderatorul discutiei. Alaturi de acesta se vor afla regizorul danez de origine romana si primul animator de papusi profesionist din Danemarca, Mihai Badica, animatorul Virgil Toader, scolit de Animafilm si unul dintre cei mai activi tineri realizatori romani de film de animatie, Matei Branea, alaturi de invitati din partea Centrului National al Cinematografiei, Ministerului Culturii si Patrimoniului National si producatori de film autohtoni, care vor analiza impreuna trecutul si prezentul animatiei romanesti, modul de pregatire a animatorilor romani, situatia studiourilor de animatie, modelele nordice, americane sau asiatice, subiecte inca tabu in peisajul cinematografic romanesc. Masa rotunda va fi urmata de proiectia filmelor selectionate in Competitia de Film Romanesc, ce va incepe la ora 14:00

Tot de catre Daniel Todoran-Rares va fi deschisa luni, 11 octombrie 2010, ora 12:00 si prezentarea studioului autohton de animatie 2D si 3D Golem, studiou specializat in spoturi publicitare, animatie si efecte speciale, infiintat de Catalin Chelu, Mihai Costin si Bogdan Lazar.

Gza M. Tth si Michiel Snijders, membri in juriul sectiunilor de Film Studentesc, Film Romanesc si Balkanimation vor sustine doua masterclass-uri inedite.

Cele patru scurt metraje regizate de Gza M. Tth: Ergo (2008), Ikarosz (1996), Maestro (2005) si Mama (2009) – se numara printre cele mai premiate filme scurte de animatie europene realizate in ultimii 15 ani si vor constitui subiectul masterclass-ului care va avea loc miercuri, 13 octombrie 2010, ora 12:00, la Cinema Union.

Producatorul Michiel Snijders va prezenta alaturi de Chris Mouw, producatoare si coordonatoare de distributte, compania il Luster Productions, infiintate in 1997, devenind, in doar cativa ani, cel mai mare producator de filme de animatie de scurt metraj din Olanda. Cei care vor sa afle mai multe despre ce inseamna productia de film de animatie au acum ocazia sa o faca, odata cu masterclass-ul de productie sustinut tot de Michiel Snijders, in continuarea prezentarii il Luster Productions, vineri, 15 octombrie 2010, ora 12:00.

O alta prezentare de neratat la Anim’est este cea a Scolii invitate la Anim'est in acest an, Universitatea de Arta si Design Moholy-Nagy – MOME din Budapesta, sustinuta de decanul facultatii, Jzsef Flp, miercuri, 14 octombrie 2010, ora 14:00, tot la Cinema Union, care va include discutarea celor 20 dintre cele mai bune scurt metraje si videoclipuri realizate de-a lungul istoriei de trei decenii a sectiei de animatie din cadrul universitatii. Infiintata in 1880, MOME este una dintre cele mai prestigioase institutii de invatamant superior din Europa Centrala si de Est in domeniul artelor, fiind specializata in Arhitectura si Design Interior, Design (de bijuterii, ceramica, produse diverse, textile si vestimentatie) si Media Art (film de animatie, fotografie, design media, grafica).

Vineri, 15 octombrie 2010, ora 12:00, va avea loc masa rotunda dedicata filmului de animatie din Balcani. Invitatii din regiune ai festivalului – regizorul sarb Aleksa Gajic, realizatorul surprinzatorului Edit and I, selectionat in Competitia de Lung metraj a Anim’est 2010; Lily Kontodima, regizoarea filmului grecesc Mr Tetelin, realizatorul filmului September, Stoyan Dukov, si regizoarea Once upon a many time, Eva Cvijanovic – selectionati in competitia Balkanimation; si Effie Pappa, realizator al scurtmetrajului selectionat in Competitia de Film Studentesc, 1.2 Million Children, vor dezbate situatia filmului de animatie din regiune, alaturi de invitatii romani ai festivalului si de experti provenind din alte tari de pe continent. Intalnirea va fi urmata, incepand cu ora 16:00, de proiectia filmelor selectionate in Competitia Balkanimation.

Cea de-a cincea editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim'est va avea loc in perioada 8-17 octombrie 2010 la Cinema Patria, Cinema Scala si Cinema Union din Bucuresti, si va fi urmata de un follow-up la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, in perioada 22-24 octombrie 2010.


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies