marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Birdman: Calaverul Negru al sufletului uman si al vanitatii

Birdman, al lui Alejandro Gonzalez Inarritu se desprinde cu totul de toate celelalte filme nominalizate la Oscar. Mult mai subtil, filmat intr-un stil neconventional, ca si cum am fi pe scena unui teatru, "Birdman" explodeaza atunci cand vine vorba de interpretari. Un Michael Keaton genial, o imagine suprarealista pe alocuri care te surprinde, o regie care iese din tipare fac din "Birdman" un film clasic, de neuitat.

Birdman: Calaverul Negru al sufletului uman si al vanitatii

Birmdan este un film poetic, care seamana cu o tragi-comedie, pana intr-un punct cand intelegi ca in spatele comediei sta ascunsa o drama umana pe care nu o poti controla. Inarritu exploreaza toata starile eroului sau Riggan, prin intermediul lui Michael Keaton de care o sa va indragostiti. Nu am mai vazut de mult o astfel de naturatele la un actor. 

 

 

"Birdman" expune drama traite de un fost actor din filme cu supereroi care vrea sa regaseasca gloria de odinioara cu ajutorul unui spectacol de teatru pe Broadway. Chinuit de faptul ca fanii sai l-au uitat si ca azi nu mai reprezinta nimic, Riggan vrea sa devina de neuitat cu o adaptare pe Broadway, prin care sa arate intregii lumi ca el este inca un spirit viu al actoriei.

 

 

Dar "Birdman" este mult mai subtil de atat. In fond, Inarritu ne arata o cursa infernala pentru validare, pentru recunoasterea individului in societate si meritele sale. Sigur, in primul rand al povestii vedem o satira la adresa Hollywood-ului si a jocurilor murdare din spatele stralucrii hollywoodiene. 

 

Nu pot sa nu remarc si elementul autobiografic din viata lui Michael Keaton. La fel ca personajul sau, Keaton a cunoscut faima in perioada in care il juca pe Batman si a devenit un simbol pentru o generatie intreaga. Dupa ce a renuntat la costumul Cavalerului Negru, popularitatea sa a scazut, dar iata ca el ne demonstreaza, la 63 de ani, cat de mult talent sta in spatele zambetului sau carismatic. Pe durata filmului, il vedem pe Keaton transformandu-se fizic si psihic de mai multe ori, ca si cum am avea povestile a mai multor personaje ce se nasc din acelasi individ.

 

 

 

 

Coloana sonora, formata din teme de jazz si tobe puternica, creeaza atmosfera intregului film, impreuna cu vocea din mintea lui Michael Keaton, pe care o auzim pe intreg filmul. 

 

Michael Keaton se inalta cu acest rol deasupra Hollywood-ului si ne arata cat de fin, versatil si minunat este jocul sau actoricesc. Riggan, eroul sau, este superb expus la limita dintre fragilitate, esec si nebunie. Dar la fel de buni sunt Edward Norton, care se ridica la inaltimea lui Keaton si Emma Stone, care are o scena de-a dreptul senzationala. Asa cum scria un critic de film in recenzia sa pentru The Telegraph, "Birdman este un Cavaler Negru al sufletului uman"

 

Filmul devine irezistibil pana la final, iar Inarritu te atrage in poveste prin modul in care este montat, editat, regizat si jucat. E ceva la "Birdman" care te face sa iti placa si sa-l transforme intr-un film special si clasic. Daca ar fi sa votez eu in locul celor de la Academia Americana de Film, pe 22 februarie i-as da Oscarul pentru cel mai bun film lui "Birdman" fara sa clipesc si Oscarul lui Michael Keaton pentru cel mai bun actor.

 

Verdict: 10/10

 

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies