marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Brigitte Bardot, prima femeie care a aparut in bikini la Cannes. Actrita care a inventat masura zero si relatia ei de iubire/ura cu cel mai celebru festival de film

In 2013, se implinesc 60 de ani de cand legendara Brigitte Bardot isi incepea istoria scandaloasa cu Festivalul de la Cannes. In 1953, isi facea aparitia pe croazeta o tanara de 18 ani, blonda, fermecatoare si cu o talie atat de subire, incat parea ca nu respira.

Brigitte Bardot, prima femeie care a aparut in bikini la Cannes. Actrita care a inventat masura zero si relatia ei de iubire/ura cu cel mai celebru festival de film

Actori Relationati

GALERIE FOTO: 19 imagini inedite cu Brigitte Bardot

 

Brigitte Bardot n-a fost doar un sex-simbol pentru generatii intregi, ci si o actrita care a spart toate barierele si a revolutionat lumea filmului, prin frumusete, curaj si talent. Femeia care a inventat masura zero a pasit prima data pe covorul rosu de la Festivalul de Film de la Cannes, cand avea doar 18 ani si era necunoscuta, insa a fascinat pe toata lumea cu aparitia ei electrizanta.

"Prima data cand am fost la Cannes avem 18 ani, eram o necunoscuta si nu stiam ce sa fac. Am venit alaturi de Roger Vadim, sotul meu, care era jurnalist la Paris Match in acea perioada,  dar toti cei de acolo erau niste necunoscuti pentru mine. In avion, am nimerit langa vedete precum Kirk Douglas, Lana Turner, Leslie Carson, iar eu eram foarte intimidata, ma ascundeam in spatele lui Roger Vadim, pentru ca eram stanjenita. Cand  pilotul i-a salutat si m-a prezentat, n-am stiu cum sa reactionez, am spus <<Buna, barbatilor>>. A fost nebunie, marinarii, pilotii, toti ma ridica si strigau Brigitte, iar eu ma simteam coplesita. Totusi, nimeni nu stia cine sunt pentru ca eram un nimeni".


Intrebata la 78 de ani cine ar putea juca rolul ei intr-un film biografic, vedeta a raspuns in urma cu cateva luni: "Nimeni nu poate, nu exista niciuna care ar putea sa joace acest rol", a declarat Brigitte Bardot, considerind ca ceea ce le lipseste tinerelor actrite franceze este personalitatea BB: "Ele au personalitatea lor, insa nu o au pe a mea".

 

Brigitte Bardot, prima femeie care apare in bikini la Festivalul de Cannes din 1953


Pe 10 februarie 1951 o necunoscuta de 16 ani ajungea pe prima pagina in celebra revista franceza Paris Match. Era inceputul unui mit care a revolutionat imaginea femeii in toata lumea.

Obraznica si libertina, BB reprezenta tineretea Frantei - asa arata imaginei ei la vremea respectiva in presa glamour franceza.  Sexualitatea exploziva a lui Brigitte a luat cu asalt lumea si efectul pe care l-a avut asupra a milioane de barbati care nu mai vazusera o femeie ca ea niciodata a fost electric.




"Am primit apelativul de scandaloasa cu placere, chia rdaca nu l-am cautat. Nu am incercat decat sa fiu ceea ce voiam eu sa fiu, adevarata, naturala"
a declarat actrita intrebata cum reactioneaza la modul in care a fost etichetata de presa de-a lungul tineretii sale.

Amintirile superbei actrite franceze de la Cannes n-au fost intodeauna splendide: "In 1967 nu a fost deloc placut. Multimea si presa devenisera isterice, ma hartuiau si ma abuzau. Toti au spus ca politia era depasita de situatie in acel an. E un lucru dureros de care mi-am adus aminte, insa am fost acolo ca sa ii fac pe plac sotului meu de atunci, Gunter Sachs, care prezenta un film facut in Kenya, si pe care sunt sigura ca nu l-ar fi aratat fara sa fiu eu acolo. De atunci nu m-am mai dus" a spus actrita pentru CNN.
 


Actrita a boicotat constant prestigiosul eveniment dupa ce a fost respinsa la o petrecere luxoasa din timpul festivalului, iar in 1967, cameramanii, fotografii si fanii aproape ca au sarit pe ea atunci cand a venit sa prezinte un premiu special.

Insa, nimeni nu ii poate contesta valoare de diva si sex-simbol al unor generatii intregi. Bardot a avut curaj sa reinveteze moda: in perioada in care erau in voga formele voluptoase ca ale lui Marylin Monroe, Bardot a adus masura zero ca etalon de frumusete.

 

In 1956, Bardot dadea toate regulile peste cap in filmul "And God Created Woman", regizat de Roger Vadim si care a transformat-o intr-un sex simbol. Actrita a uimit cu talia ei, de doar 48 de cm. Desi a devenit celebra pe intreg mapamondul, Bardot a gustat si din partea amara a celebritatii:

"Dupa acest film, Roger Vadim a devenit un regizor faimos in intreaga lume, iar eu o actrita celebra, dar reversul medaliei era ingrozitor. Toata viata mea a fost intoarsa cu susul in jos. Am fost urmarita, insultata, adorata. M-am simtit de multe ori prizoniera, captiva, viata mea privata devenise publica."


Intrebata de ziaristii de la CNN ce anume a facut-o un un star de referinta pentru cinematografia franceza, Bardot ramane modesta: "Nu stiu. Cred ca eu am ajuns si am plecat la timpul potrivit din aceasta lume. Latura mea salbatica si independenta i-a deranjat pe unii, iar pe altii i-am facut sa se simta mai liberi."

Bardot a descris in 5 cuvinte celebrul Festival de Film de la Cannes: "Vis, international, eleganta, stralucire, artificial."


Brigitte Bardot, a devenit sex-simbol de talie mondiala in anii '60, a jucat in 48 de filme si musicaluri printre care cele mai celebre sunt Contempt (1963), And God Created Woman (1956), Viva Maria! (1965), Spirits of the Dead (1968)  si a inregistrat 80 de cantece.

In anii 1990, profitand de notorietatea mondiala de care se bucura, Brigitte Bardot si-a exprimat in mod public parerea, in termeni foarte critici, despre imigratie, anumite aspecte legate de homosexualitate si despre curentul islamic din Franta, fiind condamnata de cinci ori de tribunalele franceze la plata unor amenzi, pentru incitare la ura rasiala.

Sursa foto: Getty/Hepta


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies