marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Catherine Deneuve, actrita pentru care timpul sta in loc. Cum arata la 68 de ani femeia care a schimbat cinematografia franceza si a fost muza lui Yves Saint Laurent

Catherine Deneuve, una dintre cele mai mari actrite franceze si un simbol pentru cultura franceza, a implinit ieri 68 de ani.

Catherine Deneuve, actrita pentru care timpul sta in loc. Cum arata la 68 de ani femeia care a schimbat cinematografia franceza si a fost muza lui Yves Saint Laurent

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO

 

Frumusetea ei misterioasa si talentul nemarginit au transformat-o intr-una din femeile cele mai adorate atat de barbati, cat si de femei, de-a lungul a mai multor generatii. Chiar si la varsta asta, Catherine Deneuve incanta cu aparitia ei, dupa ce a demonstrat ca este o artista desavarsita.

 

Nascuta pe 22 octombrie, in 1943, la Paris, Catherine Deneuve - "la grande dame du cinema francais" a inceput prestigioasa cariera in cinema in 1957. Pe parcursul celor 51 de ani petrecuti in lumea filmului, a jucat in peste 100 de pelicule in care a interpretat roluri dintre cele mai complexe, care au facut-o, nu o data, sa se reinventeze complet.


Cand spui Deneuve spui Franta, nu degeaba numele ei a fost legat de cele mai mari simboluri ale francezilor. Una dintre cele mai respectate actrite din industria filmului francez Catherine a intruchipat-o ani la randul pe Marianne – simbolul national al Hexagonului. Surprinzator vedeta mondiala nu a ajuns datorita unui film, ci dupa aparitia de mare succes mai ales in SUA a reclamei la Chanel No5 – “Don’t hate me because I’m beautiful”.


Deneuve a fost muza lui Yves Saint-Laurent, cel care a imbracat-o in filmele Belle de Jour, Heartbeat, Mississipi Mermeaid si Un Flic. S-a lansat cu numele de Dorleac, dar a preferat mai tarziu numele de fata al mamei deoarece se creau confuzii intre ea si sora ei, actrita de asemenea: Francoise Dorleac.

Cele doua surori au jucat impreuna intr-un film, The Young Girls of Rochefort (1967), dar cu putin timp inainte de lansarea peliculei, Francoise a murit intr-un accident de masina. Pierderea surorii mai mari a fost o lovitura grea pentru Deneuve care s-a dedicat multor proiecte pentru a depasi momentul.

S-a nascut intr-o familie de actori fiind a treia din cele patru fete ale cuplului. Crescuta ca o fata cuminte, educata la Scoala Catolica, Catherine Deneuve a sfidat din adolescenta conventiile vremii. De la 17 ani a aratat ca nu ii este teama sa infrunte prejudecatile oamenilor: atunci s-a mutat cu regizorul ucrainian Roger Vadim, un barbat deja divortat de doua ori, avand aproape dublul varstei ei: 33 de ani.


La 19 ani nastea primul ei copil Christian, fiul lui Vadim, dar numai o luna mai tarziu se despartea de el si rupeau orice legatura. Trei ani mai tarziu, la 21 de ani, cand cariera ei de actrita incepea sa infloreasca cu rolurile din "Umbrelele din Cherbourg" si “Repulsie” se marita cu fotograful englez David Bailey dupa o relatie de 2 saptamani. Ea nu vorbea engleza fluent, iar el nu se descurca in franceza: problemele lor de comunicare par romantice, dar au dus repede la despartire. Singurul ei mariaj s-a terminat dupa 7 ani si a facut-o sa dea celebra replica: “Casatoria nu are niciun sens atat timp cat exista divortul. Dragostea este suferinta. Intotdeauna este o parte care iubeste mai mult.”


De la formidabila prestatie in rolul Genevieve Emery, adolescenta indragostita si derutata din musicalul atipic, castigator de Palme d’Or, "Umbrelele din Cherbourg" (1964), la ucigasa schizofrenica din "Repulsie" (1965) sau gospodina-prostituata din "Belle de Jour" (1967), de la rolurile de "femme fatale" din filmele lui Francois Truffaut, "Sirena de pe Mississipi" (1969) si, mai ales, "Ultimul metrou" (1980), la cele de muncitoare in halat care canta si danseaza in "Dansand cu noaptea" (2000) sau de sotie suspectata de crima in straniul "Opt femei" (2002), fiecare aparitie a lui Catherine Deneuve are ceva electrizant, iar filmele din distributia carora face parte nu pot trece neobservate.


In 2007, Deneuve si-a imprumutat vocea personajului Doamna Satrapi, mama Marjanei Satrapi in "Persepolis", filmul de animatie care a castigat Premiul Juriului la Cannes, iar in 2008 actrita a fost din nou prezenta pe afisul unuia dintre filmele selectionate in competitia pentru Palme d'Or, "Conte de Noel". In 2010 a aparut alaturi de Gérard Depardieu in comedia Potiche.

Eleganta sa pura si alba, intruchiparea ideii de chic frantuzesc si feminism au plasat-o in randul marilor simboluri ale cinematografiei ca Brigitte Bardot, Sophia Lorren sau Marilyn Monroe

 



In filmul The Hunger (1983), o poveste moderna cu vampiri regizata de Tony Scott, ea si David Bowie joaca un cuplu da vampiri din Manhattan care isi cauta victime pentru sange proaspat. Filmul a devenit un clasic al genului, iar scena de sex dntre Deneuve si Susan Sarandon a transformat-o pe frantuzoaica intr-un simbol al femeilor lesbiene.

Vorbeste italiana, engleza si germana si a lansat un album alaturi de Serge Gainsbourg. A fost aleasa de Empire Magazine pe locul 38 in topul celor mai sexy staruri din istorie.

Desi nu s-a mai casatorit niciodata a avut numeroase relatii: prin bratele ei au trecut Johnny Hallyday, Clint Eastwood si regizorul François Truffaut care a suferit o adevarata criza dupa despartirea de ea. Insa marea iubire a vietii sale a fost considerat actorul italian Marcello Mastroianni cu care a facut 5 filme si caruia i-a fost alaturi pana la mortea sa ( de cancer) in 1996. Pe langa baiatul nascut la 19 ani, mai are o fata - Chiara cu Marcello Mastroianni.
 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies