marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Brooke Shields, cea mai tanara actrita din istorie care a ajuns pe coperta Vogue, implineste 47 de ani

Una dintre actritele preferate de public in anii '80 implineste pe 31 mai 47 de ani. Aflata in showbiz de la 11 luni, vedeta este una dintre cele mai respectate actrite de la Hollywood unde a ajuns cunoscuta pentru  filme ca Laguna Albastra sau Pretty Baby.

Brooke Shields, cea mai tanara actrita din istorie care a ajuns pe coperta Vogue, implineste 47 de ani

Anii '80 au fost dominati de Brooke Shields, care aparea peste tot, de la panouri publicitare, reviste si reclame la filme. Reclamele indraznete pentru Calvin Klein si filmele "Pretty Baby"(1979) , "Laguna Albastra" (1980) in care a avut scene de sex explicite, desi era minora, au transformat-o intr-una dintre cele mai mediatizate actrite din acea perioada.


Brooke Christa Shields s-a nascut pe 31 mai 1965, in New York City.  Parintii ei au divortat la cateva luni de la nasterea ei. Tatal ei, Francis Alexander Shields, a fost un om de afaceri si mama ei, Terry Shields a fost actrita si fotomodel.

Cand Shields avea cinci zile, mama ei a declarat ca vrea ca fiica ei sa apara in showbiz:  "Este cel mai frumos copil si o sa o ajut in cariera ei". A  invatat la scoala de fete New Lincoln School pana in clasa a opta. Shields a absolvit The Dwight-Englewood School in Englewood, New Jersey in 1983.


La 12 ani a jucat rolul unei fetite prostituate in Pretty Baby (1978), un film  considerat riscant si controversat care a facut-o un star peste noapte. Acesta a fost urmat de un alt hit, Blue Lagoon (1980), in care a avut scene de sex explicite, motiv pentru care filmul a dat nastere la o sumedenie de scandaluri.

 

 

In timp ce promova filmul "Pretty Baby", un reporter a intrebat-o pe Brooke ce inseamna sa "fii bun in pat". Desi juca rolul unei prostituate,  avea doar 12 ani iar raspunsul a fost pe masura: "Atunci cand mi-e rau si vin de la scoala si ma urc in pat si mama imi aduce supa, asta e sa fii bun in pat".

Actrita a aparut intr-o serie de show-uri de televiziune. In 1980, ea a fost cea mai tanara invitata in The Muppet Show. In acelasi timp ea a fost cea mai tanara gazda a emisiunii ABC’s Fridays, un show asemanator cu Saturday Night Live. In 1981, Shields a aparut intr-un episod din serialul de televiziune Friends.

 

La 14 ani aparea pe coperta revistei Vogue, fiind pana astazi cel mai tanar model care a aparut pe coperta celebrei publicatii.


A primit un numar important de premii de-a lungul carierei - The People’s Choice din 1981 pana in 1984 pentru categoria Favourite Young Performer. In 1997, ea a fost onorata din nou cu premiul The People’s Choice pentru rolul sau in „Suddenly Susan” (1996). Pentru acest rol a primit si doua nominalizari la Globurile de Aur.  In a doua jumatate a anului 2000, Shields a jucat in seriale precum Nip/Tuck si Two and a Half Men. In 2005, a jucat in doua episoade ale serialului „Blue Lagoon Balls”.  In 2010, Brooke a jucat in comedia The Middle in rolul vecinei Patriciei Heaton, Frankie.


 

"Ma deranjeaza cand lumea crede tot felul de lucruri despre mine, ca ma deranjeaza tot timpul ceva, homosexualii sau mai stiu eu ce lucruri. Se gandesc ca sunt cea mai populara virgina. Dar nu si-au dat seama ca intotdeauna am fost inconjurata de grupuri eclectice."

Actrita a marturisit extrem de sincer intr-un interviu ca si-a pierdut virginitatea la 22 de ani, dar ca ii pare rau ca a asteptat atat. Pana atunci era incapabila sa se inteleaga pe ea insasi si sa faca acest pas.

 

S-a casatorit in 1997 cu jucatorul de tenis Andre Agassi si a fost devastata cand au divortat doi ani mai tarziu. S-a casatorit a doua oara in 2001 cu Chris Henchy. Brooke a urmat tratamente de fertilizare pentru a ramane insarcinata cu fiica lor, Rowan, nascuta in 2003.

In momentul in care a inceput sa sufere de depresie dupa nastere, a hotarat sa-si puna gandurile pe hartie. Cartea „ Down Came the Rain: My Journey Through Postpartum Depression” ofera o perspectiva dura si onesta a experientei ei si a altor femei dupa nastere. Actrita traieste in New York si  continua sa apare in filme, show-uri de televiziune si pe scena.

 



"Nu am fost niciodata o experta in moda. Pur si simplu vad tinute in reviste, le cumpar si le pun pe mine, chiar daca arat ca un clovn. Nu sunt genul de femeie ca Gwyneth Paltrow  sau celelalte fete cochete, desi mi s-a spus ca toate au stilistul propriu".

 


Fotografii nud cu Brooke, realizate de fotograful Garry Gross, atunci cand Shields avea 10 ani, au fost afisate intr-o galerie de arta din Manhattan in 1998.  Actrita l-a dat in judecata cu cativa ani in urma pe Gross, marturisind cu lacrimi in ochi ca fotografiile au stanjenit-o, dar judecatorii au hotarat ca este in regula ca fotografiile sa fie afisate.


Intre anii 1980 si 1985, a aparut pe coperta a mai mult de 300 de reviste internationale. A  primit  pentru reclama din 1981, la samponul Wella Balsam, 1 milion de dolari. Actritele ei preferate sunt Marilyn Monroe si Rita Hayworth. A refuzat rolul lui Catwoman in Batman Returns (1992), iar rolul a ajuns la Michelle Pfeiffer. A fost numita de revista People in topul celor mai frumosi oameni din lume in 2009.



 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies