marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Cele mai asteptate 14 filme la Festivalul de la Venetia: povestea tinerei devenite un simbol al luptei pentru "dreptul de a muri" - cel mai impresionant film din 2012

Cinefilii se pregatesc pentru a 69-a editie a Festivalului de Film de la Venetia. Cel mai vechi festival de profil se va desfasura intre 29 august-8 septembrie si aduce in prima plan o varietate de filme impresionante. Cap de afis sunt regizorii Terrence Malick si Paul Thomas Anderson, care revin dupa o pauza de cativa ani. Iata care sunt cele mai asteptate filme de la Venetia. Dormant Beauty al lui Marco Bellocchio se anunta a fi unul dintre cele mai emotionante filme ale competitiei.

1. The Master (in competia oficiala)
Regie: Paul Thomas Anderson
Distributie: Philip Seymour Hoffman, Joaquin Phoenix, Amy Adams

La 5 ani dupa There Will Be Blood, Paul Thomas Anderson se intoarce cu un film care se anunta a fi una dintre cele mai mari surprize ale anului. Noul sau film are in centru relatia dintre un om carismatic, dar controversat, care a pus temeliile unui cult puternic in America cu cel care i-a devenit mana dreapta. Filmul ajunge in aceasta toamna la doua festivaluri importante: cel de la Venetia si cel de la Toronto.

2. At any price (in competia oficiala)
Regie: Ramin Bahrani
Distributie: Zac Efron, Heather Graham, Dennis Quaid

Regizorul american de origine iraniana, Ramin Bahrani - autor al filmelor Chop Shopsau si Goodbye Solo aduce povestea lui Henry Whipple (Dennis Quaid), patron ambitios al unei afaceri prospere in domeniul agriculturii, care vrea ca fiul sau Dean (Zac Efron) sa ii urmeze drumul, insa acesta din urma s-ar orienta mai degraba catre cariera de pilot de curse.

3. To The Wonder (in competia oficiala)
Regie: Terrence Malick
Distributie: Ben Affleck, Rachel McAdams, Javier Bardem

Desi are o cariera intinsa pe 4 decenii, Malick nu a facut decat 6 filme in toata aceasta perioada insa recupereaza din greu in ultimii ani. Cel mai recent film al sau To The Wonder se centreaza pe povestea lui Neil (Ben Affleck), un barbat care nu isi mai gaseste scopul in viata si decide sa plece intr-o calatorie in Paris. Acolo, acesta incepe o aventura pasionala cu europeanca Marina (Olga Kurylenko). Neil revine acasa in Oklahoma si decide sa se insoare cu Marina, insa relatia lor se destrama la fel de repede cum a inceput si incepe o noua poveste de dragoste cu o fosta iubire din tinerete, Jane (Rachel McAdams). Desi ideea pare lineara si deloc spectaculoasa, surse apropiate regizorului au declarat ca acesta ar fi un film si mai experimental decat The Tree of Life, scriu cei de la Indiewire.

4. Something in the Air (in competia oficiala)
Regie: Olivier Assayas
Distributie: Lola Créton, Dolores Chaplin, Victoria Ley

Unul dintre cei mai interesanti regizori ai momentului, francezul Olivier Assayas se intoarce la Venetia la doi ani dupa aclamata biografie de 5 ore "Carlos". De data aceasta aduce o poveste semi-autobiografica: in Franta inceputului anilor '70, un tanar artist nu se regaseste in febra preocuparilor politice pe care o afiseaza prietenii si iubita lui. Neinteles in dorintele sale, preocupat de pictura si regie de film, Gilles trebuie sa invete sa faca fata unei Frante absorbite de violente, proteste si chemari la revolutie.

5. Dormant Beauty (in competia oficiala)

Regie: Marco Bellocchio
Distributie: Isabelle Huppert, Alba Rohrwacher si Maya Sansa

Italia va fi reprezentata de marele regizor Marco Bellocchio, cu un film controversat, despre un caz de eutanasie care a creat polemici in Italia, acum cativa ani. Pelicula sa Dormant Beauty / Bella addormentata cu Isabelle Huppert, Alba Rohrwacher si Maya Sansa prezinta ultimele 6 zile din viata unei tinere, Eluana Englaro, care a fost tinuta timp de 17 in moarte cerebrala, autoritatile nefiind de acord cu dorinta tatalui ei de a o deconecta de la aparate. Tanara a devenit un simbol al luptei pentru "dreptul de a muri". Justitia a decis oprirea aparatelor care o tineau in viata in mod artificial, la o clinica din Udine in 2009. Premierul de atunci Silvio Berlusconi - la unison cu Vaticanul - a incercat sa schimbe hotararea judecatoreasca printr-un decret de urgenta. Cazul a generat o dezbatare extrem de aprinsa pro si contra eutanasie in Italia. Filmul a avut o productie zbuciumata dupa ce regiunea autonoma Friuli-Venetia Giulia a incercat oprirea finantarii. Pelicula a fost amenintata cu boicotarea de catre asociatiile contra eutanasie.

6. Passion (in competia oficiala)
Regie: Brian De Palma
Distributie: Rachel McAdams, Noomi Rapace si Paul Anderson


Lungmetrajul lui Brian De Palma, Passion, reprezinta un remake al unui film frantuzesc lansat in 2010, "Love Crime". Noul "Passion" are ca subiect povestea relatiei de dragoste, manipulare si gelozie dintre o femeie de afaceri Christine (Rachel McAdams) si protejata ei, Isabelle (Noomi Rapace).

7. Paradise: Faith (in competia oficiala)
Regie: Ulrich Seidl
Distributie: Maria Hofstätter, Nabil Saleh

Al doilea film din trilogia Paradise a regizorului austriac Ulrich Seidl trateaza povara unei casatorii intre doi oameni cu credinte diferite. Anna Maria, tehnician radiolog, isi dedica tot timpul liber muncii misionare. Paradisul ei, credinta in Iisus si Fecioara Maria, este naruit atunci cand sotul, un musulman de origine egipteana, se intoarce acasa dupa ani de absenta. Primul film din trilogie, Paradise: Love a participat in competitia pentru Palme d'Or de la Festivalul de la Cannes in 2012.

8. Outrage: Beyond (in competia oficiala)
Regie: Takeshi Kitano
Distributie: Takeshi Kitano, Ryo Kase, Toshiyuki Nishida

Poltica... putere... sange... coruptie. Poate cel mai cunoscut si indragit regizor, actor si prezentator TV din Japonia, la ora actuala, Kitano revine la vechea lui obsesie – mafia japoneza. Outrage: Beyond este o continuare a lui Outrage din 2010 despre gangsterii care intra intr-un vartej de tradari si razbunari din cauza unei neintelegeri.

9. Spring Breakers (in competia oficiala)
Regie: Harmony Korine
Distributie: James Franco, Selena Gomez si Vanessa Hudgens

Comedia-drama Spring Breakers a lui Harmony Korine cu James Franco, Selena Gomez si Vanessa Hudgens a atras atentia publicului pentru ca spune povestea a patru adolescente care beau, se drogheaza si jefuiesc o banca pentru a face rost de bani de vacanta. Cele patru sunt eliberate pe cautiune de un dealer de droguri si arme, care doreste in schimbul generozitatii sale cateva favoruri... deloc cuminti.

10. The Reluctant Fundamentalist (In afara competitiei)
Regie: Mira Nair
Distributie: Kate Hudson, Kiefer Sutherland, Liev Schreiber

The Reluctant Fundamentalist cu o distributie formata din Riz Ahmen, Kate Hudson, Kiefer Sutherland, Live Schreiber si Martin Donovan este un thriiler politic despre un pakistanez absolvent de Princeton care vaneaza succesul pe Wall Street insa ajunge sa fie prins intre aspiratiile profesionale, o criza de ostatici si loialitatea catre tara natala.

11. Bad 25 (In afara competitiei)
Regie Spike Lee.
Distributie: Martin Scorsese, Justin Bieber, Chris Brown

“Bad 25” este un lungmetraj realizat pentru a sarbatori 25 de ani de la lansarea albumului “Bad”, din 1987, dupa cinci ani de la succesul planetar al precedentului album al lui Michael Jackson, “Thriller”. Documentarul a fost produs si regizat de Spike Lee, in colaborare cu Sony Records si Epic Records.“Il veti vedea pe prietenul meu Michael asa cum nu l-ati mai vazut niciodata”, a declarat marele regizor american, intr-un interviu acordat cotidianului La Repubblica.

12. Love Is All You Need
Regie: Susanne Bier
Distributie: Pierce Brosnan, Kim Bodnia si Trine Dyrholm

Regizoare daneza premiata cu Oscar pentru cel mai bun film strain in 2011 cu "In a Better World" va prezenta la Venetia comedia romantica Love Is All You Need: povestea a doua familii foarte diferite care se intalnesc in Italia cu ocazia unei nunti meticulos aranjate, insa nimic nu decurge conform planului.

13. The Company You Keep (In afara competitiei)
Regie: Robert Redford
Distributie: Robert Redford, Shia LaBeouf, Julie Christie

"The Company You Keep“, cel mai recent proiect regizat de veteranul Robert Redford este un thriller politic asteptat cu mare interes in mare parte din datorita distributiei fantastice Robert Redford, Shia LaBeouf, Julie Christie, Nick Nolte, Chris Cooper, Stanley Tucci, Susan Sarandon, Richard Jenkins, Brit Marling si Stephen Root. Inspirat din romanul “The Company You Keep” din anul 2003 al scriitorului Neil Gordon, filmul urmareste povestea lui Jason Sinai (Robert Redford), un nord-american din organizatia radicala de stanga Weather Underground, care este cautat de FBI de aproape patru decenii pentru un jaf comis la o banca din Michigan in anul 1974.
 

14. The Iceman (In afara competitiei)
Regie: Ariel Vromen
Distributie: Chris Evans, James Franco and Winona Ryder

Un thriller cu o distributie de zile mari: Michael Shannon, Winona Ryder, Chris Evans, Ray Liotta, James Franco despre viata lui Richard Kuklinski, un criminal cu sange rece, care era angajat in timpul noptii de catre diverse clanuri mafiote pentru a executa persoane incomode, ce stateau in calea activitatilor lor infractionale.
 


Modifică setările cookies