marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Cele mai bune 12 filme ale lui Harrison Ford, starul care de 4 decenii este cel mai mare erou al Americii

La 70 de ani, Harrison Ford se poate lauda cu o cariera stralucitoare la Hollywood. Chiar daca nu a obtinut decat o singura nominalizare la Oscar in cariera, actorul a lansat poate cele mai populare francize din istoria cinematografiei si s-a transformat in anii '80 si '90 in eroul favorit al americanilor. Iata cele mai bune filme ale sale.

12.Clear and Present Danger/ Singur impotriva prededintelui(1994)
Distributie: Harrison Ford, Willem Dafoe , Anne Archer
Regie: Phillip Noyce


Nominalizat la doua premii Oscar filmul bazat dupa un roman al lui Tom Clancy il aduce pe Harrison Ford in rolul lui Jack Ryan, un agent CIA intreprinzator prins in razboiul cu cartelurile columbinene de droguri. Pelicula care poarta semnatura producatorilor filmului Patriot Games a doborat recorduri de box-office in 1994 si a reprezentat un succes financiar urias pentru Harrison Ford.

11. Patriot Games/Jocuri Patriotice ( 1992)
Distributie: Harrison Ford, Sean Bean, Anne Archer
Regie: Phillip Noyce


In filmul bazat dupa un roman al lui Tom Clancy, Ford este un fost agent CIA aflat in vacanta cu familia in Londra si care supravietuieste unui atentat, reusind sa salveze si alte cateva persoane. Insa actul lui de curaj va atrage atentia teroristilor si astfel el va fi nevoit sa asiste la cea mai grea misiune din viata lui: salvarea propriei familii. Filmul este o experienta tensionata si plina de actiune iar Ford a demonstrat inca o data ca era cel mai mare star de box office al acelei perioade.

10 Air Force One (1997)
Distributie: Harrison Ford, Gary Oldman, Glenn Close
Regie: Wolfgang Petersen


Rolul de presedinte ii vine ca o manusa actorului iar “Get off my plane” ramane una dintre cele mai celebre replici ale lui Ford. Cel mai puternic om din lume este obligat sa tina piept unor teroristi si sa-si apere familia chiar in avionul prezidential. Scenele pline de suspans de la bordul avionului, jocul de exceptie al lui Ford, Gary Oldman (in rol de terorist) si Glenn Close, efectele speciale si tensiunea psihologica au facut din acest film un mare succes de box-office in 1997.

9. What Lies Beneath/ Dincolo de aparente (2000)
Distributie: Harrison Ford, Michelle Pfeiffer si Katharine Towne
Regie: Robert Zemeckis


Desi ne-am obisnuit sa il vedem pe Harrison Ford in rolul eroului, in acest film actorul a schimbat putin registrul, jucand un rol negativ (cel putin aparent). Regizorul Robert Zemeckis a spus ca cei doi actori, Harrison Ford si Michelle Pfeiffer au fost prima si singura optiune pentru rolurile sotiilor Spencer. Un thriller captivant care te tine cu sufletul la gura pana la capat si in care incerci sa descifrezi rolul lui Ford: este erou sau personaj negativ? Filmul a avut incasari de 290 de milioane de dolari.

8. Presumed Innocent/ Presupus Nevinovat ( 1990)
Distributie: Harrison Ford, Raul Julia, Greta Scacchi
Regie: Alan J. Pakula


Harrison Ford face unul dintre cele mai bune roluri incercand sa isi demonstreze nevinovatia in filmul ecranizare a best-seller-ului lui Scott Turow. Personajul sau, procurorul Rusty Sabich este acuzat de uciderea unei colege de munca care ii fusese si amanta asa ca procurorul se trezeste principalul suspect. Scenariul complex si interpretarea actorului au facut ca acest film sa fie considerat unul din cele mai reusite din genul sau.

7. Working Girl/ O femeie face cariera (1988)
Distributie: Melanie Griffith, Harrison Ford, Sigourney Weaver
Regie: Mike Nichols

Working Girl este o comedie inteligenta pentru care Ford a fost numit James Stewart al generatiei sale. Actorul joaca rolul unui loverboy (broker) in filmul care a reprezentat pentru Melanie Griffith adevaratul debut in cinematografie. Actorul se trezeste prins intre simpatica si inteligenta secretara jucata de Melanie Griffith si intepata si manipulatoarea sefa a ei interpretata de Sigourney Weaver.

6.Witness/Martorul (1985)
Distributie: Harrison Ford, Kelly McGillis, Lukas Haas
Regie: Peter Weir

Harrison Ford e senzational in rolul lui Book, politistul care intra cu capul inainte in lumea non-violenta a comunitatii Amish din Pennsylvania incercand sa apere un baietel care este martorul unei crime. Filmul i-a adus lui Ford prima si singura nominalizare la Oscar din cariera.

5. American Graffiti (1973)
Distributie: Richard Dreyfuss, Ron Howard, Paul Le Mat, Harrison Ford

Regie: George Lucas

Harrison Ford are un rol mic, insa memorabil ca Bob Falfa, un cowboy singuratic care colinda strazile din California in 1962 intr-un Chevy dorind sa-l provoace pe Big John Milner (Paul Le Mat) la o competitie pentru a arata cine are cea mai rapida masina. Filmul este o comedie despre doi adolescenti care dupa balul de absolvire, pleaca intr-o excursie pentru a profita la maximum de putinul timp care le-a mai ramas pana la asa-zisa maturizare, insa totul va degenera.

4.The Fugitive (1993)
Distributie: Harrison Ford, Tommy Lee Jones, Sela Ward
Regie: Andrew Davis


“I didn’t kill my wife!” tipa Harrison Ford pe fuga de un Tommy Lee Jones care face orice ca sa-l captureze. In “The Fugitive”, Harrison Ford este acuzat pe nedrept de uciderea sotiei sale si este condamnat pentru crima.  In timp ce este transferat catre o inchisoare de securitate maxima, autobuzul in care se afla Richard Kimble, personajul interpretat de Ford, este implicat intr-un accident violent. Supravietuind accidentului, Kimble decide sa evadeze si sa il prinda singur pe adevaratul criminal. Insa pe urmele sale porneste seriful Sam Gerard, interpretat de Tommy Lee Jones, care a si primit Oscarul pentru rol secundar.

3. Seria “Star Wars” (1977-1983)
Regie: George Lucas


Han Solo l-a facut celebru pe Harrison Ford, dar cu siguranta ca n-ar fi fost atat de indragit personajul daca nu era jucat de Ford. Actorul a jucat in primele trei filme facute de George Lucas, filme care au intrat in istorie si au revolutionat industria filmului.

2. Blade Runner (1982)
Distributie: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young
Regie: Ridley Scott

In 2019, intr-un Los Angeles futuristic, Harrison Ford este sclipitor in rolul unui vanator de replicanti(androizi) facand milioane de fani se se intrebe timp de multi ani: este Richard Deckard ( personajul sau) om sau android? Filmul lui Ridley Scott considerat o ciudatenie, tocmai pentru ca iesea din tipare si aducea o noua perspectiva asupra modului in care trebuie sa arate un film este azi considerat unul dintre cele mai bune science fiction-uri din istorie. Bonus cea mai tare replica din film a lui Harrison Ford: “They don’t advertise for killers in the newspaper. That was my profession. Ex-cop. Ex-blade runner. Ex-killer.”

1.Seria "Indiana Jones" (1981-2008)
Regie: Steven Spielberg

"Hey, Luke. May the force be with you!" Dupa ce a a intrat in pielea personajului Indiana Jones, Ford a devenit cel mai iubit erou de la Hollywood. Nimeni nu va putea sa joace acest personaj asa cum a facut-o actorul in una dintre cele mai populare francize din lume. Si totusi, nu Ford a fost prima optiune pentru a-l intepreta pe erou, ci Tom Selleck, insa actorul s-a retras, iar George Lucas, producator executiv al seriei n-a rezistat si l-a distribuit in film. Si bine a facut, pentru ca Ford a devenit eroul preferat al Americii.
 


Modifică setările cookies