marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Citizen Kane a fost detronat. Vertigo al lui Hitchcock, numit cel mai bun film realizat vreodata

Prestigioasa revista internationala de film Sight & Sound care publica la fiecare 10 ani un top cu cele mai bune filme facute vreodata si-a schimbat liderul pentru prima data in ultimii 50 de ani.

Citizen Kane a fost detronat. Vertigo al lui Hitchcock, numit cel mai bun film realizat vreodata

Din 1962, sondajele criticilor de specialitate publicate de revista “Sight & Sound” au plasat “Citizen Kane”, remarcabilul film de debut al lui Orson Welles, in varful topului celor mai bune pelicule realizate vreodata.


In 1998, American Film Institute l-a declarat cel mai bun film al tuturor timpurilor. De asemenea, i-au fost conferite premii la categoria cel mai bun film de catre New York Film Critics Circle si National Board of Review si i-a fost decernat un Oscar pentru scenariu. Din 2012 insa,  filmul Vertigo al lui Alfred Hitchcock va fi considerat pentru urmatorii 10 ani cel mai bun film facut vreodata, potrivit Sight & Sound.

In noile sondaje criticii l-au ales pe Vertigo in defavoarea lui Citizen Kane, un film vizionar pentru anul 1941, in care Orson Welles (care semneaza si regia, si scenariul) a intruchipat pe unul dintre cei mai puternici magnati de presa din Statele Unite ale Americii. Legenda “Cetateanului Kane” a fost in parte alimentata de faptul ca Welles avea doar 24 de ani in momentul realizarii filmului, precum si de similitudinile evidente dintre personajul principal si magnatul presei William Randolph Hearst. Acesta s-a luptat din rasputeri sa opreasca turnarea filmului, iar apoi nereusind sa-i impiedice difuzarea, a incercat sa-l discrediteze. Din multe puncte de vedere, “Cetateanul Kane” ramane o opera de un interes si o importanta majora.

Nominalizat la doua premii Oscar, Vertigo a fost foarte prost primit de critici si de public in momentul lansarii in 1958,  insa astazi este considerat o capodopera. Pelicula este un thriller psihologic cu James Stewart, Kim Novak si Barbara Bel Geddes, in care Alfred Hitchcock care ne manipuleaza cu umor, in maniera-i celebra. Filmul acesta despre dragoste si identitate este declarat de maestrul englez insusi ca fiind cel mai personal pe care l-a realizat vreodata.


Un fost detectiv din San Francisco este cautat de o veche cunostinta, care il roaga sa ii faca o favoare: aceea de a-i urmari sotia, care pare a suferi de niste tulburari psihice. Numai ca povestea reala este mult mai complexa. Detectivul insa nu stie nimic despre asta, ci isi face doar datoria. O datorie foarte placuta de altfel, fiindca se indragosteste de sotia prietenului sau si ar face orice sa o ajute.Frica de inaltime a detectivului il impiedica sa isi salveze iubita de la moarte, ceea ce ii va cauza o cadere nervoasa, bazata partial si pe sentimentul de vina care il apasa.

Top 10 cele mai bune filme realizate vreodata alese de critici:

"Vertigo" (Hitchcock, 1958)
"Citizen Kane" (Welles, 1941)
"Tokyo Story" (Yasujiro Ozu, 1953)
"La Règle du jeu" (Jean Renoir, 1939)
"Sunrise: a Song for Two Humans" (F.W. Murnau, 1927)
"2001: A Space Odyssey" (Stanley Kubrick, 1968)
"The Searchers" (John Ford, 1956)
"Man with a Movie Camera" (Vertov, 1929)
"The Passion of Joan of Arc" (Dreyer, 1927)
"8 ½" (Federico Fellini, 1963)


Top 10 cele mai bune filme realizate vreodata alese de regizori:

1. Tokyo Story (Ozu, 1953)
2. 2001: A Space Odyssey (Kubrick, 1968)
2. Citizen Kane (Welles, 1941)
4. 8 ½ (Fellini, 1963)
5. Taxi Driver (Scorsese, 1976)
6. Apocalypse Now (Coppola, 1979)
7. The Godfather (Coppola, 1972)
7. Vertigo (Hitchcock, 1958)
9. Mirror (Tarkovsky, 1974)
10 Bicycle Thieves (De Sica, 1948)
 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies