marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Colin Firth va juca in The Happy Prince, un film despre viata si cariera lui Oscar Wilde

Actorul britanic Colin Firth va juca in filmul biografic "The Happy Prince",  despre viata si cariera dramaturgului irlandez Oscar Wilde.

Colin Firth va juca in The Happy Prince, un film despre viata si cariera lui Oscar Wilde

Colin Firth, starul din "Discursul regelui", va interpreta rolul prietenului si confidentului dramaturgului, Reginald "Reggie" Turner, iar rolul principal va fi jucat de Rupert Everett, informeaza contactmusic.com.

De altfel, filmul va fi regizat de Rupert Everett, pe baza unui scenariu propriu.

Filmul "The Happy Prince" - in care vor mai juca Emily Watson si Tom Wilkinson - il prezinta pe celebrul dramaturg, aflat in ultimele lui zile de viata, in timp ce mediteaza la esecurile si dezastrele din viata sa, cu umorul si ironia care i-au caracterizat intreaga opera.

 


Rupert Everett isi va face debutul regizoral cu acest film. Actorul britanic a jucat in trecut alaturi de Colin Firth in adaptarile cinematografice a doua piese de Oscar Wilde - "Ce-nseamna sa fii onest/ The Importance of Being Earnest" (2002) si in "Sotul ideal/ An Ideal Husband" (1999).

Colin Firth este actor de film, teatru si televiziune, devenit celebru in 1995 gratie rolului din adaptarea pentru televiziune a romanului "Mandrie si prejudecata". Colin Firth si-a castigat reputatia unui star international dupa ce a jucat intr-o serie de productii cinematografice cu mare succes de casa, precum seria "Jurnalul lui Bridget Jones", musicalul "Mamma Mia!", "Fata cu cercel de perla" si "Pur si simplu dragoste/ Love Actually". Dupa ce a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor, in 2011, pentru rolul din "Discursul regelui", Colin Firth a mai jucat in "Gambit", alaturi de Cameron Diaz, dar si in drama "Tinker, Tailor, Soldier, Spy", despre Razboiul Rece, alaturi de actorii Gary Oldman, Tom Hardy si Benedict Cumberbatch.

Oscar Wilde s-a nascut pe 16 octombrie 1854, la Dublin, si este unul dintre cei mai renumiti reprezentanti ai estetismului din literatura britanica. Nascut intr-o familie burgheza protestanta, Wilde s-a remarcat printr-un parcurs scolar stralucit. Educat in spiritul lecturilor clasice, elev eminent la Trinity College din Dublin, Oscar Wilde si-a continuat studiile la Oxford, unde si-a construit un veritabil personaj de estet si de dandy, sub influenta prerafaelitilor. Dupa studiile universitare s-a mutat la Londra, unde a fost acceptat in inalta societate si in cercurile cultivate, ilustrandu-se in mai multe genuri literare.

A publicat volume de poezie, care respectau regulile cele mai stricte ale estetismului pur, dar nu a neglijat nici activitatile mai lucrative, punand bazele miscarii "Arta pentru Arta", sustinand numeroase conferinte in Statele Unite si Canada si avand o bogata activitate jurnalistica.


Povestile pentru copii, piesele de teatru si mai ales unicul sau roman, "Portretul lui Dorian Gray" - in care autorul exploreaza legaturile dintre frumusete, decadenta si duplicitate -, ii aduc lui Oscar Wilde, in anii 1890, pe langa niste citatii in tribunale, si mult dorita faima.


Prima lui piesa de teatru, "Salomeea" (1891), redactata la Paris, nu a putut fi jucata in Anglia, intrucat nu a obtinut licenta necesara, pe motivul ca acel text ar pune in scena personaje biblice. Confruntat pentru prima data cu rigorile moralei victoriene, Oscar Wilde si-a continuat cariera literara cu patru comedii de moravuri, care au facut din el unul dintre cei mai in voga dramaturgi din Londra. Indisociabile de talentul sau literar, personalitatea iesita din comun, ironia muscatoare, conversatia stralucita si stilul sau vestimentar au contribuit din plin la faima lui Wilde.


Declinul sau incepe in vara lui 1891, cand Oscar l-a intalnit pe lordul Alfred Douglas. In curand, cei doi devin iubiti si de nedespartit, pana la arestarea lui Wilde, patru ani mai tarziu, cand, dupa acuzatia de homosexualitate (pe atunci ilegala in Anglia), va fi condamnat la inchisoare. Ostil filosofiei si conventiilor morale ale epocii victoriene, Oscar Wilde duce o viata marcata de ostentatie cinica si de scandaluri, afisandu-si in mod public relatia sa homosexuala, fapt care ii aduce in 1895 o condamnare penala de doi ani inchisoare pentru ultragiu adus moralitatii publice.


 Dupa eliberare, ruinat financiar si cazut in dizgratie, Wilde mai traieste inca trei ani, cutreierand Europa si locuind in hoteluri ieftine. Ultimii ani din viata si i-a petrecut in singuratate si uitare. Dramaturgul irlandez a murit la Paris, pe 30 noiembrie 1900, si este inmormantat in cimitirul Père Lachaise.

 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies