marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Cosmina Stratan si Cristina Flutur, actritele romance care au cucerit Cannes-ul. Debutul glorios care le-a adus recunoastere in intreaga lume: Cristian Mungiu are o maniera magistrala de a-si ghida actorii

Seara de vis pentru romani la Cannes. Cosmina Stratan si Cristina Flutur, actritele din rolurile principale in filmul "Dupa dealuri" de Cristian Mungiu, au obtinut premiul pentru interpretare femininala Festivalul de la Cannes, duminica. Cele doua actrite se afla la debut, acesta fiind primele lor roluri intr-un lungmetraj.

Cosmina Stratan si Cristina Flutur, actritele romance care au cucerit Cannes-ul. Debutul glorios care le-a adus recunoastere in intreaga lume: Cristian Mungiu are o maniera magistrala de a-si ghida actorii

Emotionate, cele doua actrite au urcat pe scena de la Palais des Festivals de la Cannes pentru a-si primi premiul pentru prestatia din filmul regizat de Cristian Mungiu.

"Cristian Mungiu are o maniera magistrala de a-si ghida actorii", a spus Cristina Flutur, multumindu-i regizorului, alaturi de Cosmina Stratan.
 

 

Cosmina Stratan si Cristina Flutur sunt amandoua din Iasi, prima este nascuta in 1984, a doua in 1987 si sunt printre cele mai tinere castigatoare de la Cannes din istorie. La  28 si 25 de ani, romancele noastre au cucerit lumea la cel mai prestigios festival de film din lume.

 


Filmul "Dupadealuri/ Beyond the Hills" spune povestea a doua fete, Alina (Cristina Flutur) si Voichita (Cosmina Stratan), care au crescut împreunala orfelinat si s-au regasit apoi intr-o manastire izolata din Romania. Alina vrea saplece de acolo pentru a se stabili în Germania si isi doreste ca Voichita savinacu ea. Insa Voichita este atasata profund de viata de la manastire. Atunci cand Alina îl înfruntape preot, tanara este dusa la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep sa creada ca este posedatade diavol.

 


Cristian Mungiu este scenaristul si regizorul filmului "Dupadealuri/ Beyond the Hills", recompensat duminica la Cannes si cu premiul pentru cel mai bun scenariu.


Cristian Mungiu este detinatorul unui premiu Palme d'Or pentru filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", primit în 2007.

 

Cristian Mungiu a fost mai mult decat inspirat atunci cand a ales sa ofere rolurile princiaple unor actrite debutante, fara nici o experienta, dar cu studii de specialitate. "Am stiut de la inceput ca pentru rolurile astea va trebui sa caut - nu aveam pe nimeni in cap dinainte si stiam ca va fi dificil. Cautam actori care sa poata sa para oameni simpli, nesofisticati, cu putina educatie si cu acea infatisare aparte pe care o capata uneori oamenii credinciosi. Am hotarat sa vad personal la casting cat mai multe dintre actritele care aveau varsta, accentul si cat de cat infatisarea potrivite. "


 


Naturaletea Cristinei a fost punctul cheie pentru rolul din "Dupa dealuri". "Pe Cristina Flutur am chemat-o dupa ce am vazut pe net o fotografie de-a ei in care avea ceva in privire ce imi dadea sperante ca putea fi ea personajul. Pe Cosmina Stratan am urmarit-o intai intr-o proba data in absenta mea - o proba in care ii dadeau lacrimile; secventa nu cred ca cerea neaparat acel lucru, insa capacitatea ei de a genera emotie era coplesitoare. Abia mai tarziu am aflat ca sunt amandoua iesence ca si mine - ca majoritatea actorilor pe care i-am ales in final pentru film. Bineinteles, nu din pricina asta i-am ales, insa banuiesc ca felul lor de a vorbi - care imi e familiar - se traduce cumva in capul meu drept natural, firesc.

 

"Dupa dealuri" s-a aflat printre filmele favorite la marele premiu Palme d'Or si a fost recompensat pentru cel mai bun scenariu si cea mai buna interpretare feminina.

 

Sursa foto: Getty


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies