Dupa dealuri, cel mai astepat film romanesc al anului a avut in sfarsit premiera de gala si in Romania. Dupa ce a incantat Europa si a triumfat la festivalurile importante de profil, a venit randul romanilor sa se bucure de o noul film al lui Cristian Mungiu, premiat de doua ori la Cannes in 2012.
Regizorul Cristian Mungiu a declarat, joi seara, dupa premiera de gala a filmului "Dupa dealuri", care a avut loc la cinema Patria din Bucuresti, ca pelicula, care a primit premiul pentru scenariu si interpretare feminina, anul acesta, la Cannes, este una in care "actorii sunt cei mai expusi".
Regizorul Cristian Mungiu a spus ca trofeul pentru interpretare primit la Festivalul de la Cannes de Cristina Flutur si Cosmina Stratan reprezinta, de fapt, "un premiu pentru scoala romaneasca de actorie".
Mungiu a mai spus, pe scena, inainte de a incepe proiectia, ca "Dupa dealuri" este o productie la care s-a muncit timp de doi ani. "A fost o munca in conditii foarte dificile. Cea mai grea a fost partea de filmare si o sa vedeti de ce", a spus acesta.
La randul sau, actrita Dana Tapalaga a declarat, cand s-a urcat pe scena, dupa proiectie, alaturi de colegii actori Cristina Flutur, Cosmina Stratan si Valeriu Andriuta: "Sper ca ati vazut un film care vorbeste despre adevar, despre simplitate, despre nadejde si dragoste".
Pe de alta parte, Cristian Mungiu s-a declarat nemultumit de calitatea proiectiei de la premiera. "Va multumim pentru rabdare. Cred ca calitatea proiectiei reflecta starea cinematografiei romane (...) Imi pare bine ca proiectia s-a desfasurat pana la capat", a mai spus regizorul.
"Mi-as dori ca acesta sa fie un semn de interes general pe care publicul il are. Mi-as dori ca si maine sa fie la fel. Ma indoiesc ca asa va fi", a spus Cristian Mungiu, in fata unei sali pline, de 1.000 de locuri.
Filmul "Dupa dealuri", in regia lui Cristian Mungiu, intra in cinematografele din Romania vineri, iar traseul lungmetrajului cuprinde peste 40 de orase, unele dintre ele fara sali de cinema.
Seri de gala in prezenta echipei sunt organizate si la Iasi (vineri) si Cluj (sambata). In prima saptamana, filmul scris si regizat de Cristian Mungiu si inspirat de romanele non-fictionale ale Tatianei Niculescu Bran va putea fi vazut si de spectatorii din Timisoara, Arad, Craiova, Constanta, Bacau, Pitesti, Ploiesti, Targu Mures, Brasov, Braila si Tulcea. In luna noiembrie, pelicula propusa de Romania la Oscarul pentru cel mai bun film strain din 2013 va putea fi vizionata si la Sibiu, Piatra Neamt, Oradea, Deva, Botosani, Alba Iulia, Bistrita, Ramnicu Valcea si in alte localitati. Filmul va ajunge si in orase care nu mai dispun de cinematograf, precum Calarasi, Alexandria, Slobozia, Miercurea Ciuc si Lugoj, iar proiectiile vor fi organizate in case de cultura, teatre si alte spatii pentru spectacole. Detalii despre orasele si salile unde ruleaza "Dupa dealuri" vor putea fi gasite in permanenta pe site-ul filmului, www.dupadealuri.ro.
"Dupa dealuri" a rulat in avanpremiera la Vaslui si la Campina, la sfarsitul lunii septembrie. In paralel, cariera filmului premiat la Cannes pentru scenariu si interpretare continua in marile festivaluri ale lumii. Notorietatea filmului, construita dupa Festivalul de la Cannes de numeroasele cronici elogioase aparute in presa internationala, este confirmata de proiectiile sold out - cu cateva zile inainte de rulare - de la Haifa, Hamburg, BFI London Film Festival si New York Film Festival.
Recent, lungmetrajul "Dupa dealuri" a castigat marele premiu al sectiunii Filmmakers of Tomorrow - FEDEORA, la Festivalul International de Film de la Haifa, trofeu acordat de un juriu desemnat de Federatia Criticilor de Film din Europa si Zona Mediteraneana. "Dupa dealuri" a fost desemnat cel mai bun film si la Festivalul de la Vukovar (Croatia) si la Herceg Novi (Muntenegru).
In jur de 40 de tari, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie si Rusia, au cumparat drepturile de distributie ale filmului. Distribuitorul roman este Voodoo Films.
"Dupa dealuri" spune povestea a doua fete, Alina (Cristina Flutur) si Voichita (Cosmina Stratan), care au crescut impreuna la orfelinat si s-au regasit apoi intr-o manastire izolata din Romania. Alina vrea sa plece de acolo pentru a se stabili in Germania si isi doreste ca Voichita sa vina cu ea. Insa Voichita este atasata profund de viata de la manastire. Atunci cand Alina il infrunta pe preot, tanara este dusa la spital, iar persoanele care o ingrijesc incep sa creada ca este posedata de diavol.
Sursa: Mediafax.ro
Aceasta este povestea primei nave de transport americane capturate de pirați în ultimele două secole.