marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Cum a ajuns Jean-Claude Van Damme unul dintre cei mai iubiti actori din filmele cu arte martiale. Imaginile pe care nu vrea sa le uite

Jean-Claude Van Damme este unul dintre cei mai cunoscuti actori din filmele cu arte martiale. Devenit celebru dupa rolurile pe care le-a jucat in Bloodsport, Kickboxer si Double Impact, actorul a ramas in lumina reflectoarelor dupa 28 de ani de la debutul in cinematografie, iar acum se pregateste pentru premiera productiei The Expendables 2.

Cum a ajuns Jean-Claude Van Damme unul dintre cei mai iubiti actori din filmele cu arte martiale. Imaginile pe care nu vrea sa le uite

 

Insa putini sunt cei care stiu ca o parte din succesul de care s-a bucurat inca de la primele secvente pe care le-a filmat la inceputul anilor '80 si care l-au transformat intr-unul dintre cei mai iubiti actori din productiile cu arte martiale se datoreaza copilariei pe care si-a dedicat-o antrenamentelor si celor sase ani in care a participat la o serie de concursuri de specialitate.

 

La varsta de 11 ani, Van Damme s-a inscris la cursurile de karate de la Centrul National din Bruxelles, iar opt ani mai tarziu avea sa faca parte din lotul national cu care a participat la diferite competitii internationale, iar in acest timp a facut si cinci ani de balet, "o arta, dar in acelasi timp unul dintre cele mai dificile sporturi. Daca poti supravietui antrenamentelor de la balet, poti face fata la orice alt sport". 

 

 

In cele 48 de meciuri pe care le-a sustinut in cariera de amatori, Van Damme, pe atunci concurent cu numele din nastere Van Varenberg, a pierdut doar patru confruntari, doua dintre acestea fiind in fata compatriotului sau, Patrick Teugels.
 

Una dintre cele mai importante competitii la care a participat Van Damme  a fost Campionatul Mondial de Kickboxing si Karate din 1979, atunci cand viitorul actor avea sa participe la cea mai intensa lupta din cariera. In meciul cu Sherman Bergman, Van Damme a suferit primul si singurul knock-out din cariera dupa ce a primit o lovitura puternica, insa a reusit sa se ridice si sa-l puna la pamant pe adversar.

 


 

A doua fata a lui Van Damme


In ciuda tuturor aparentelor, Jean-Claude Van Damme a ramas un om modest care si-a indreptat atentia spre educarea tinerilor si spre indrumarea acestora intr-o directie benefica pentru dezvoltarea personalitatii, dovada fiind si sfaturile pe care le ofera celor care isi doresc sa-i calce pe urme, la Hollywood.


"Cand te lupti si esti lovit si cazi la pamant, ai face bine sa te ridici sau altfel o sa ai necazuri. Exista o vorba pe care am auzit-o in Belgia, cred ca Jigaro Kano a spus-o: Daca te prabusesti de sapte ori, ridica-te de opt."


"Numarul unu in materie de filme cu arte martiale este Bruce Lee. Cand m-am uitat in trecut, am incercat sa ma inspir de la el. Celor care isi doresc sa ajunga staturi la Hollywood, nu le pot spune decat sa faca la fel ca el. In primul rand, trebuie sa fii intr-o conditie fizica perfecta. Uitati-va la fotografiile cu Bruce Lee din Enter The Dragon si veti vedea despre ce vorbesc. Apoi, la fel de mult conteaza si partea tehnica, aspect care trebuie imbunatatit pana la perfectiune." a spus Van Damme.


Si mai e un lucru pe care oricine trebuie sa-l tina minte: trebuie sa fii capabil sa accepti refuzurile si sa fii pregatit sa sari atunci cand apare o oportunitate. De exemplu, atunci cand au inceput filmarile pentru Kickboxer, producatorii s-au gandit la o alta varianta pentru rolul principal, insa nu au fost multumiti asa ca am profitat de ocazie si le-am cerut sa-mi acorde o sansa. Asa am ajuns sa obtin primul rol important. Asa ca nu trebuie sa existe teama de a vorbi. Imaginati-va ce s-ar fi intamplat daca nu as fi actionat asa", sunt doar cateva dintre sfaturile pe care Jean-Claude Van Damme le-a spus celor care isi doresc sa ajunga cat mai sus.

 

 

Visul lui Van Damme a fost acela un star la fel de cunoscut precum Bruce Lee, iar credibilitatea sa in materie de practicant al artelor martiale sa fie recunoscuta de toata lumea. Rolurile sin Kickboxer, Bloodsport, AWOL si The Universal Soldier l-au ajutat sa-si indeplineasca intr-o mare proportie visul, insa cu toate acestea exista indoieli daca colegii si critici de film il vor accepta vreodata cu acest statut.

 

 

O noua provocare
Dupa mai bine de doi ani in care au existat tot felul de speculatii, meciul dintre Jean-Claude Van Damme si Somluck Kamsing, campion olimpic la box in 1996, se pare ca va avea loc in decembrie 2012, in SUA. Meciul marcheaza revenirea in ring a lui Van Damme dupa o pauza de 20 de ani. Actorul vrea sa arate astfel ca la 51 de ani nu este terminat, asa cum spun multi critici despre el. 

Un moment jenant din istoria lui Jean Claude van Damme s-a petrecut in 1998 cand a fost batut de bodyguardul sau. „Imi pare rau ca s-a intamplat asa ceva. De atunci filmele sale noi au aparut doar pe DVD-uri”, avea sa marturiseasca bodyguardul pentru lvrj.com. 


Galerie foto


Modifică setările cookies