marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

De la vanzator de pantofi la icon cultural: Al Pacino face 72 de ani. Cele mai bune 10 filme din cariera sa

Probabil cel mai bun actor ale generatiei sale, Al Pacino implineste pe 25 aprilie 72 de ani. Cu 8 nominalizari la Oscar pentru cel mai actor, insa cu o singura statueta castigata pentru "Scent of a Woman", Pacino a ajuns la statutul de icon cultural.

De la vanzator de pantofi la icon cultural: Al Pacino face 72 de ani. Cele mai bune 10 filme din cariera sa

GALERIE FOTO: 30 de imagini din cariera lui Al Pacino!


In acest an se implinesc si 40 de la lansarea filmului de care se leaga intreaga cariera a lui Al Pacino - The Godfather.


Dupa 4 decenii, aparitia lui Al Pacino in Nasul este una definitorie pentru cariera acestuia, insa nu toti l-au dorit in acest film. Studiourile Paramount isi doreau mai mult un actor ca Robert Redford sau Ryan O'Neal. Singurul care nu s-a indoit nici o clipa de Al Pacino a fost Francis Ford Coppola. Totusi i-a chemat la probe de Robert De Niro si Martin Sheen pentru rolul lui Michael Corleone. Proba lui Pacino n-a fost excelenta, era palid si nesigur. Insa sotia lui George Lucas a fost fermecata de sarmul lui. "Te dezbraca cu privirea" a fost replica acesteia dupa ce a vazut proba. Pana la urma, Coppola a mers pe varianta cu Al Pacino pentru rolul lui Michael.
 

Cand era tanar, ii placea sa imite actorii pe care ii vedea in filme, incerca diverse voci si stari emotionale. Chiar daca orele de la scoala nu ii erau pe plac, isi gasea linistea in piesele de teatru ale scolii. Dupa ce a renuntat la scoala, Al s-a hotarat sa inceapa viata de actor, gasind roluri mici in productii de teatru. La incepu  Pacino nu facea prea multi bani si traia in saracie.
 

Al Pacino, imagine din 1974


Inainte de a deveni un actor profesionist, Pacino a avut mai multe locuri de munca cum ar fi: portar, mesager, vanzator de pantofi, hamal, baiat de birou, comedian, curatator de fructe si vanzator de ziare. Intr-un interviu pentru revista Playboy, Pacino a marturisit ca a fost concendiat de la primul sau job de portar la teatru pentru ca se admira prea mult in oglinzile de pe perete. Totul s-a schimbat din 1966, cand a fost acceptat la cursurile faimosului profesor de actorie Lee Strasberg.


Pacino a inceput sa obtina roluri mai importante si a castigat un premiu Obie pentru rolul din “The Indian Wants the Bronx”  si un premiu Tony pentru rolul din ”Does the Tiger Wear a Necktie?”. A devenit cunoscut dupa ce a jucat in ”Me, Natalie” (1969) si ”The Panic in Needle Park” (1971).Tot atunci se cautau protagonisti pentru ecranizarea romanului Nasul (The Godfather). Al Pacino reuseste sa participe la preselectie si il impresioneaza pe Francis Ford Coppola, desi toti ceilalti participanti la acest proiect cereau un actor mai cunoscut decat "nimicul ala de Pacino".

Francis l-a sustinut insa in continuare pe Pacino si i-a oferit rolul central al lui Michael Corleone. Din cauza aceasta, Coppola a fost speriat ca ar putea fi inlocuit cu un alt regizor, asa ca a filmat foarte repede. Cand filmul a fost lansat, a avut un succes imens. Rolul lui Michael Corleone din seria “Nasul” l-a clasat pe locul 20 in topul “100 Greatest Performances of All Time” al revistei Premiere.

Al Pacino premiat cu Oscar pentru "Scent Of A Woman”, in 1992


Pacino si-a ales cateva dintre cele mai grele roluri din istoria cinematografiei. A fascinat cu interpretarile din ”Serpico” (1973), ”Dog Day Afternoon” (1975) si "And Justice For All” (1979) pentru care a primit nominalizari la Oscar.

Anii '80 au inceput cu doua insuccese de casa pentru Pacino: "Cruising" si "Author! Author!", care au avut incasari sub asteptari. Insa, in 1983 ”Scarface” al lui Brian de Palma are un succes urias, devenind un "basm" mafiot extrem de popular.

Anii '90 au fost, probabil, cei mai prolifici pentru Al Pacino, care obtine, in sfarsit, Oscarul pentru cel mai bun actor cu fimul ”Scent Of A Woman”, in 1992. “Godfather Part 3”, “Dick Tracy” si “Glengarry Glen Ross” sunt numai cateva din succesele lui Pacino. In ultima parte a acestui deceniu, au urmat “Carlito's Way”, “Heat”, “City Hall”, “The Insider” si “Donnie Brasco”.


Al Pacino, premiat de presedintele Barack Obama in martie 2012

Pacino a fost nominalizat pentru 8 premii Oscar, dar a castigat doar unul - pentru rolul din filmul “Parfum de femeie”(1992), dupa 21 de ani de la prima nominalizare.


Este un mare fan al muzicii de opera si al dramaturgului William Shakespeare. In tinerete, a suferit de insomnie cronica. La mijlocul anilor ’80 fuma patru pachete de tigari pe zi; in 1994 fuma doua pachete de tigari pe zi, dar s-a oprit din acest obicei pentru a isi proteja vocea. Acum fumeaza doar ocazional tigari pe baza de plante.

Cu toate ca niciodata nu a fost casatorit, Al Pacino are trei copii din numeroasele sale relatii. Cea mai mare este fiica Julie Marie (1989), facuta impreuna cu antrenoarea Jan Tarrant. Gemenii, Anton James si Olivia Rose(2001), au fost nascuti de actrita Beverly D’Angelo, cu care a avut o relatie din 1996 pana in 2003. Pacino a avut o relatie cu Diane Keaton, alaturi de care a jucat in trilogia “Nasul”. A mai avut relatii si cu Tuesday Weld, Marthe Keller, Penelope Ann Miller si Kathleen Quinlan.


Al Pacino, imagine de la filmarile pentru Stand Up Guys 


Cele mai bune 10 roluri ale lui Al Pacino


The Godfather( 1972)
Regie: Francis Ford Coppola
Distributie: Marlon Brando, Al Pacino, James Caan
Castigator a 3  Oscaruri

The Godfather Part II (1974)
Regie: Francis Ford Coppola
Distributie: Marlon Brando, Al Pacino, Robert Duvall
Castigator a 6 Oscaruri


3. Scarface ( 1983)
Regie: Brian De Palma
Distributie: Al Pacino, Michelle Pfeiffer,  Steven Bauer
Nominalizat la 3 Globuri de Aur


4. Dog Day Afternoon (1975)
Regie: Sidney Lumet
Distributie: Al Pacino, Michelle Pfeiffer,  Steven Bauer
Castigator al unui Oscar

 

 

 


5. Scent of a Woman (1992)
Regie:Martin Brest
Distributie: Al Pacino, Chris O'Donnell,  James Rebhorn
Castigator al unui Oscar


6. The Insider(1999)
Regie: Michael Mann
Distributie: Russell Crowe, Al Pacino, Christopher Plummer
Nominalizat la 7 Oscaruri

7. Carlito's Way (1993)
Distributie: Al Pacino, Sean Penn,  Penelope Ann Miller
Regie: Brian De Palma
Nominalizat la 2 Globuri de Aur

8.Serpico (1973)
Distributie: Al Pacino, John Randolph,  Jack Kehoe
Regie:Sidney Lumet
Nominalizat la 2 Oscaruri

9. Donnie Brasco (1997)
Regie: Mike Newell
Distributie: Al Pacino, Johnny Depp,  Michael Madsen
Nominalizat la Oscar

10. Heat ( 1995)
Distributie: Al Pacino, Robert De Niro, Val Kilmer
Regie: Michael Mann

Sursa foto: Getty

 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies