marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Documentarul „Cold Waves” - istoria recenta intr-o ora si 50 de minute

„Cold Waves” nu se rezuma la o prezentare a unor fapte care au avut loc in urma cu 20-30 de ani. Cei nascuti dupa 1989 pot afla foarte multe lucruri despre un episod de istorie pe care multi inca incearca sa-l ingroape.
Documentarul „Cold Waves” - istoria recenta intr-o ora si 50 de minute

A fost odata un om care se lupta si el cum putea pentru respectarea drepturilor omului in timpul regimului ceausist din Romania. In speranta ca va scapa de el, Securitatea i-a dat acestui om pasaport si l-a lasat sa plece la Paris. Numai ca spre surpriza lor, omul s-a intors in tara, unde a continuat sa fie luat la „interogatorii” si batut sistematic. Si a mai fost colonel de securitate, care a lucrat la directia arta cultura si care a fost la un moment dat seful compartimentului Eterul, infiintat pentru a lupta impotriva posturilor de radio straine care emiteau in limba romana.

Primul este Vasile Paraschiv, un fost muncitor pe care acum nu il mai baga aproape nimeni in seama. Al doilea este Ilie Merce. Acesta a lucrat in Serviciul Roman de Informatii pana in 1996. Intre 1990 si 1996 a fost Prorector si Decan al Facultatii de psihosociologie si sef sector invatamant la Academia de Politie. Acum se afla la al doilea mandat de deputat in Parlamentul Romaniei.

Premiere in toata tara

Paraschiv si Merce sunt doar doua dintre personajele filmului lui Alexandru Solomon, “Cold Waves/Razboi pe calea undelor”, recent lansat in cinematografele din tara. Dupa premiera de gala de la Bucuresti la care au participat o mare parte din personajele peliculei, filmul a fost lansat tot in prezenta a catorva dintre protagonisti in Oradea si Cluj. Regizorul si o parte din protagonisti vor fi prezenti si la proiectiile de laIasi (7 decembrie), Constanta (13 decembrie), Timisoara (14 decembrie), Arad (21 decembrie), iar de anul viitor la Sibiu (18 ianuarie), Brasov (25 ianuarie), Targu Mures (1 februarie) si Craiova (8 februarie), pentru a raspunde intrebarilor spectatorilor.

Dar, dupa modelul caravanei filmului lui Cristian Mungiu, documentarul despre sectia romana a Radio Europa Libera va rula si in cateva orase in care numai exista cinematografe. Si, daca totusi il pierdeti, (incercati sa nu o faceti!),TVR-ul urmeaza sa il difuzeze candva, in 2008.

Consecintele in Romania anului 2007

Macar pentru indolenta si relaxarea cu care descrie Merce activitatea sa in fruntea serviciului Eterul, pentru relaxarea si raspunsurile (uneori amuzante) ale lui Carlos „Sacalul” despre prietenia sa cu liderii comunisti ai Romaniei, acest film trebuie neaparat vazut. „Cold Waves” nu se rezuma la o prezentare a unor fapte care au avut loc in urma cu 20-30 de ani. (Daca ar fi facut numai asta, tot ar fi fost de neratat.) Fireste, Neculai Constatin Munteanu, Monica Lovinescu, Emil Hurezeanu, Andrei Voiculescu, Serban Orescu, Nestor Ratesh, Ioana Magura Bernard, oamenii ale caror voci erau cunoscute atunci in intreaga Romanie, sunt personajele principale.

Solomon investigheza insa si presupusele cazuri de iradiere a trei dintre sefii sectiei romane, toti morti de cancer, sau atentatul cu bomba. Seful securitatii cladirii, jurnalisti straini care au reusit sa faca reportaje despre realitatea romaneasca a vremii, romanii care au avut de suferit in urma faptului ca au incercat sa ia legatura cu radioul, simpli ascultatori sau fosti membri de partid sunt si ei personaje ale acestui film. Iar investigatia lui Solomon nu se opreste in 1989. Acum fostul generalul de securitate Plesita a devenit vedeta media, colonelul Merce face legile tarii, procuratura germana se pregateste sa il incrimineze pe Carlos pentru atentatul de la Munchen (chiar daca, conform avocatei acestuia, nu sunt suficiente dovezi).

Si, poate cea mai importanta calitate a acestui film despre istoria recenta a Romaniei este ca Solomon nu este deloc incrancenat. El nu acuza pe nimeni, dar indirect, cativa dintre cei intervievati se autoacuza, fie si prin relaxarea cu care vorbesc despre niste atrocitati. „Cold waves” este un film care nu trebuie ratat de nicio categorie de varsta. In 1 ora si 50 de minute, cei nascuti dupa 1989 pot afla foarte multe lucruri despre un episod de istorie pe care multi inca incearca sa-l ingroape. Pe alocuri s-ar putea chiar amuza, fie si numai afland ce trebuiau sa faca parintii lor pentru a asculta o melodie.


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies