“Spielberg al Rusiei”, asa cum a fost numit de unii critici, Nikita Mihalkov aduce la Pro Cinema un film sensibil pana in cele mai ascunse detalii, pe 22 martie la CineTePrinde, de la ora 23.00: “Barbierul din Siberia”.
Filmul, care a deschis Festivalul de Film de la Cannes din 1998, este cea mai bine conturata poveste a lui Mihalkov, in care politica este lasata la o parte si inlocuita de o dragoste sincera care supravietuieste greutatilor exilului.
Personajele principale, interpretate de Julia Ormond (“Sabrina”, “Legenele toamnei”) si de actorul preferat al lui Nikita Mihalkov, pe care l-a folosit in majoritatea filmelor sale, Oleg Menshikov, isi urmeaza povestea de dragoste pana in cele mai uitate colturi ale Siberiei.
In “Barbierul din
Filmul a primit Premiul de Stat al Rusiei si a fost una din sursele zvonului despre ambitiile prezidentiale ale lui Mihalkov. Totusi, regizorul s-a rezumat la a administra industria cinematografica rusa.
In ciuda opozitiei vehemente a altor regizori, Nikita Mihalkov a fost ales Presedintele Societatii Cinematografice Ruse si din anul 2000 organizeaza Festivalul de Film de la Moscova. Mihalkov este recunoscut pentru convingerile sale politice fundamentaliste, el fiind un aprig sustinator al nationalismului rus si al ortodoxiei, pe care o numeste “principala forta care se opune McDonald-izarii culturale”.
In cariera sa, Nikita Mihalkov a primit peste 50 de premii la festivaluri internationale de film, printre care cele mai spectaculoase sunt Oscarul pentru “Soare inselator”, film pentru care a castigat si Marele Premiu a Juriului la Cannes in 1994 si o nominalizare la Premiile BAFTA in 1996, Premiul Special al Festivalului de Film de la Venetia in 2007 pentru “aportul genial adus cinematografiei”, si tot la Venetia, Leul de Aur pentru “Aproape de cer”. Anul acesta, Nikita Mihalkov a mai primit o nominalizare la Oscar la categoria “Cel mai bun film strain” pentru cea mai recenta pelicula a sa, “12”.
“Barbierul din Siberia”, alaturi de “Soare inselator”, “Aproape de cer” si “Ochi negri”, ramane unul din filmele memorabile ale cinematografiei ruse, iar Nikita Mihalkov unul dintre cei mai profunzi si perfectionisti regizori.
Aceasta este povestea primei nave de transport americane capturate de pirați în ultimele două secole.