marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Primul blockbuster din istorie: 3 decenii de la monstrul ucigas care a terorizat America. Dezvaluirile inedite ale producatorilor la 37 de ani de la lansarea filmului Jaws  

"Jaws", filmul lui Steven Spielberg, inspirat de romanul cu acelasi nume al lui Peter Benchley, implineste in aceasta luna 37 de ani de la lansarea oficiala din 1975. Dupa 3 decenii, rechinul lui Spielberg, care a "inghitit" 300 de milioane de dolari in box-office, continua sa ii faca pe fani sa tremure.

Primul blockbuster din istorie: 3 decenii de la monstrul ucigas care a terorizat America. Dezvaluirile inedite ale producatorilor la 37 de ani de la lansarea filmului Jaws

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO

 

When beaches open this summer, you will be taken by Jaws, asa suna tagline-ul filmului care a ingrozit America acum 37 de ani. In 1975, americanilor le era frica sa mai intre in ocean dupa ce "Jaws" invada cinematografele si teroriza o planeta intreaga. "Jaws/Falci" a devenit la momentul lansarii cel mai profitabil film din istorie. Multi dintre cinefili au numit Jaws cel mai bun film din toate timpurile din genul sau.

 

Filmul a fost numit o capodopera, iar Spielberg laudat de toti criticii pentru creativitatea sa si inteligenta cu care a reusit sa transforme un thriller de vara intr-un film legendar, la care spectatorii sunt atat de ingroziti incat tipa de la inceput si pana la sfarsit.


 

 

 

Insa, Jaws a intampinat mult probleme pana a ajuns pe marile ecrane. Pelicula a primit din partea celor de la Universal un buget de 9 milioane de dolari si au avut la dispozitie 55 de zile sa filmeze. A reusit in 2 saptamani sa detroneze The Godfather din box-office, care era pana atunci cel mai profitabil film din istorie in SUA si a devenit  primul film care a castigat 100 de milioane de dolari din inchirieri de casete video.  Ajustat la inflatie si raportat la preturile din 2011, Jaws ar fi strans 2 miliarde de dolari.
 

 

 

 

Filmul lui Spielberg este considerat cel care a lansat moda blockbusterelor de vara, un sezon care pana atunci nu aducea mult profit in cinematografie. Desi a mai avut parte de 3 continuari (Spielberg nu s-a mai implicat in nici una), primul film ramane definitoriu atat pentru cariera lui Spielberg cat si pentru cinematografia mondiala, schimband cu totul regulile la Hollywood.


 

"Jaws" a fost difuzat pentru prima data la televiziune in SUA in 1979, la 5 ani de la lansare si a stabilit un nou record, fiind cel mai urmarit film din istoria televiziunii, dupa clasicul "Pe aripile vantului".

 

 

Dupa 37 de la lansare, Jaws a devenit un film cult si o capodopera a genului horror. Filmul care a inventat termenul de blockbuster ramane unul dintre cele mai apreciate de catre critici si are un scor perfect de 100% pe celebrul site de recenzii Rotten Tomatoes.

 

Celebrul critic Roger Ebert spunea despre Jaws ca "este un film senzational care iti da fiori incontinuu, un thiller genial care functioneaza perfect pentru ca are niste personaje construite real si uman."

 

 

 

 

"Am inceput filmul fara scenariu, fara actori si fara rechin" a fost declaratia celebra a lui Richard Dreyfuss despre cat de grea a fost productia filmului.

 

Autorul romanului, dar si producatorul filmului, David Brown, cei care au adus la viata infricosatoarea poveste a atacurilor unui rechin asupra unui grup de studenti aflati pe insula Amity au vorbit pentru Empire despre realizarea filmului care a fost considerat primul blockbuster din SUA.

 



 

 

Adaptarea cartii:


Peter Benchley: "A fost o adevarata provocare, mai ales cand am auzit de realizarea unui film. A fost primul roman despre un peste, nu am crezut ca se poate crea o pelicula. Mi se parea imposibil sa antreneze un rechin, iar despre tehnologie nu credeam ca este suficient de dezvoltata pentru a crea un asemenea personaj".


David Brown: "Dupa ce am citit manuscrisul, mi s-a parut incredibil, iar prima persoana la care m-am gandit a fost Steven Spielberg".

 

Actorii din film:
Peter Benchley: "A fost o distributie extraordinara. Cand m-au intrebat prima data despre cine vreau sa joace in film, le-am spus Paul Newman, Robert Redford si Steve McQueen. Mi-au spus ca nu au nevoie de staruri. Au adus trei actori incredibili care au ajutat la crearea unei imagini realistice care a atras publicul".


David Brown: "Am cautat actori credibili mai mult decat staruri. Au fost si cateva vedete care ne-au refuzat oferta".


Realizarea filmului:

Peter Benchley: "N-am petrecut prea mult timp pe platoul de filmare. A fost vreme urata, m-a uimit rabdarea de care a dat dovada Steven. Imi amintesc scena in care 400 de oameni stateau pe plaja aproape inghetati..se presupunea ca trebuie sa fie vara".


David Brown: "A fost dificil. Bugetul a fost de 9 milioane de dolari, ceea ce astazi nu ar mai reprezenta nimic".

 

 

 

Despre rechin:


Peter Benchley: "In realitate au fost trei rechini. Unul in partea stanga, unul in dreapta si unul pe centru. Au fost pusi pe sanii hidraulice".


David Brown: "Ne-am folosit si de talentul lui Robert Mattey pe care l-am rugat sa ne deseneze o creatura incredibila, dar si o serie de parti ale rechinului. Am avut probleme de ordin tehnic".

 

Sursa: Empire
 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies