marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

E imposibil sa nu-l iubesti. Jackie Chan a implinit 58 de ani. Povestea luptatorului de arte martiale caruia nimeni nu ii dadea sanse acum 30 de ani

Toti barbatii i-au vazut filmele si i-au imitat schemele in adolescenta. In urma cu 2 zile idolul a milioane de fani a implinit 58 de ani, insa pare neschimbat fata de momentul cand s-a lansat, in urma cu 40 de ani.

E imposibil sa nu-l iubesti. Jackie Chan a implinit 58 de ani. Povestea luptatorului de arte martiale caruia nimeni nu ii dadea sanse acum 30 de ani

GALERIE FOTO 20 de imagini din viata lui Jackie Chan

 

Jackie Chan este o figura cu totul deosebita la Hollywood. Dupa ce mai bine de 20 de ani a facut filme in tara sa natala, actorul chinez a reusit sa se afirme in cetatea filmului american, in anii '80. Primele sale filme pe taram hollywoodian au fost considerate esecuri, insa Chan nu s-a lasat doborat si a continuat sa munceasca din greu pana a avut succes.


Jackie Chan s-a nascut pe 7 aprilie 1954, in Hong Kong. Parintii sai au fost refugiati ai Razboiului Civil din China. De mic, energia sa debordanta i-a impresionat pe toti, de unde si-a atras si porecla "paopao", in traducere american "cannonball".


Chan a urmat scoala generala Nah-Hwa din Hong Kong, insa tatal sau l-a retras din primul an, dupa care a emigrat in Australia, unde a lucrat ca bucatar-sef pentru Ambasada Americana. Jackie Chan a urmat atunci cursurile Universitatii Chineze de Teatru din Canberra, Australia. 

In urmatorii 10 ani, actorul a muncit din greu pentru a-si perfectiona talentul in arte martiale si acrobatii si a facut parte din grupul Three Dragons, al carui membru era si Sammo Hung.

La 8 ani a aparut in Big and Little Wong Tin Bar (1962), iar la varsta de 17 ani a fost cascador in filmele lui Bruce Lee, Fist of Fury si Enter the Dragon.

In 1976, Chan a fost descoperit de Will Chan, un impresar care a fost dat pe spate de activitatile sale de cascador si i-a oferit un prim rol. Intial, acesta a incercat sa se inspire din stilul lui Bruce Lee, insa nu s-a adaptat foarte usor iar primele sale filme n-au fost deloc bine primite nici de public, nici de critici.

Doi ani mai tarziu, a dat lovitura in tara sa natala cu Snake in the Eagle's Shadow, unde a primit libertate totala din partea regizorului si a improvizat mai multe scene de bataie.
 

 

Willie Chan a devenit agentul sau si a ramas timp de 30 de ani. Acesta s-a ocupat de lansarea carierei lui internationale. Primul sau film la Hollywood a fost Battle Creek Brawl in 1980.


In 1982, a jucat in The Cannonball Run, un remake cu o distributie impresionanta: Burt Reynolds, Roger Moore, Farah Fawcett, Dom DeLuise, Peter Fonda, Dean Martin.  Pelicula a strans 100 de milioane de dolari incasari la nivel mondial. Desi a fost eclipsat de actorii mult mai celebri din distributie, a atras atentia cu scenele de lupta, folosite pe genericul de final.

La mijlocul anilor '80 acesta a renuntat la visul sau de a cuceri Hollywood-ul si s-a intors la filmele sale din Hong Kong, unde  a atras cu stilul sau unic, prin care combina artele martiale cu comedia.


Sfarsitul anilor '80 si anii '90 i-au adus succesul pe care acesta il astepta de doua decenii. A aparut in mai multe filme de succes ca Police Story 2, Armour of God II: Operation Condor, Police Story 3: Super Cop si Drunken Master II, inclus de revista Time in topul celor mai bune 100 de filme din toate timpurile. Chiar daca era in perioada de glorie, Chan a refuzat o serie celebra de roluri negative, pentru ca nu a vrut sa isi faca un tipar. Sylvester Stallone i-a oferit rolul lui Simon Phenoix din Demolition Man insa Chan a refuzat, iar rolul a ajuns la Wesley Snipes.

In 1995, americanii au fost cuceriti de el in Rumble in the Bronx, iar in anii urmatori a devenit o celebritate dupa ce a aparut in seria de filme Rush Hour, alaturi de Chris Tucker, care au strans impreuna aproape 900 de milioane de dolari la nivel mondial.


Printre filmele sale cunoscute de la Hollywood se mai numara si Shanghai Knights (2003), The Tuxedo (2002), The Medallion (2003). Insa, Chan era nemultumit de lipsa de control asupra productiei si de faptul ca intrase intr-un tipar de roluri. In 2003 si-a infiintat propria companie de productie, JCE Movies Limited.  A mai aparut in The Forbbiden Kingdom  si si-a imprumutat vocea in animatia Kung Fu Panda 2.


Jackie Chan si Chris Tucker

 


In 2010, Chan i-a impresionat pe fani cu primul sau rol dramatic in remake-ului filmului Karate Kid din 1984, iar in 2011 a lansat "1911", la care a fost regizor, producator si a jucat si rolul principal. 1911 este o drama despre razboiul din China.J ackie Chan este Huang Xing, unul din eroii Revolutiei Xinhai care a dus la detronarea dinastiei Qing si a contribuit la crearea Republicii Chineze dupa abdicarea "ultimului imparat", Puyi. Revolutia a fost un moment istoric pentru China si a marcat inceputul unei noi ere, cea a Republicii. 1911 reprezinta al 100-lea film din cariera sa.

Astazi, Jackie Chan este cunoscut in lumea intreaga iar talentul sau a fost recunoscut la nivel mondial. Are o stea pe celebrul bulevard Walk of Fame in SUA si pe Avenue of Stars din Hong Kong. O serie de jocuri video si desene animate manga au fost inspirate de catre el.


A incercat pe cat posibil sa fie un model pentru tineri si a refuzat orice fel de rol negativ  si n-a spus niciodata cuvantul "f**k" in filmele sale. Este implicat in mai multe actiuni caritabile si este unul dintre purtatorii de cuvant ai Guvernului din Hong Kong, fiind prezent la mai multe conferinte de presa si evenimente. In 1988 a infiintat fundatia de caritate Jackie Chan Charitable Foundation.

De-a lungul anilor a fost rasplatit cu numeroase premii in industria filmului, pentru scenografie si modul in care a inovat scenele de bataie. In total, filmele sale au strans incasari de 1.8 miliarde de dolari, cele mai profitabile fiind cele din seria Rush Hour. Pentru Rush Hour 3 a primit un salariu de 15 milioane de dolari, plus un procent de 15% din incasari.

 

Actorul chinez este iubit si pentru cat de umil a ramas, chiar daca a devenit un star international. In toate interviurile sale, actorul a demonstrat ca este un tip extrem de simpatic si cu capul pe umeri.
 

 

"Nu incercati sa fiti ca Jackie, Jackie e unul singur. In schimb, va rog, studiati calculatoarele" sfatul lui Jackie Chan pentru fanii sai tineri.

 

"Sunt nebun, dar nu sunt prost".

 

"Nu am vrut niciodata sa fiu al doilea Bruce Lee. Mi-am dorit sa fiu primul Jackie Chan".

 

"Urasc violenta din tot sufletul, sincer. E ironic, nu?"

 

"In America, industria e mai preocupata de relatii si implicatii emotionale si nu de cascadorii. In Hong Kong este exact invers: primul lucru ca importanta sunt cascadoriile. Acum, incerc sa combin lucrurile bune din America cu cele bune din China". Jackie Chan despre filmele sale si stilul sau

"Reclamele ma fac sa par ca un om dur, invinvicil. Dar e doar publicitate. Cine crede ca nu mi-e frica atunci cand fac cascadoriile e nebun de legat".

Jackie Chan la 58 de ani

 

Sursa foto: Getty


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies