marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Edward Norton la 43 de ani: de ce nu a fost niciodata creditat pentru rolul din Kingdom of Heaven si cat de dur este personajul sau din The Bourne Legacy

Specializat in personaje cu personalitati multiple, cu probleme mentale sau care se deghizeaza: Primal Fear (1996), Fight Club (1999), The Score (2001), The Incredible Hulk (2008), American History X (1998), Death to Smoochy (2002), Kingdom of Heaven ( 2005), actorul revine de ziua sa in cinematografele din intreaga lume cu un rol negativ.

Edward Norton la 43 de ani: de ce nu a fost niciodata creditat pentru rolul din Kingdom of Heaven si cat de dur este personajul sau din The Bourne Legacy


GALERIE FOTO: 15 imagini din cariera lui Edward Norton!

Dublu nominalizat la Oscar, Edward Norton lanseaza in cinematografele din toata lumea dupa doi ani de absenta pelicula The Bourne Legacy unde se confrunta cu Jeremy Renner,  noul super asasin spion al francizei Bourne. Filmul vine in Romania pe 10 august, cu 8 zile inainte ca Edward Norton sa implineasca 43 de ani.


Thriller-ul de actiune The Bourne Legacy este un reboot al francizei Bourne in care Matt Damon a fost inlocuit cu Jeremy Renner si pentru care scenaristul Tony Gilroy si-a asumat rolul de regizor.Edward Norton a dezvaluit intr-un interviu pentru collider.com  ca joaca rolul unui personaj frustrat - Bryer care e vazut ca un personaj negativ fiindca ordona asasinarea agentului de elita Aaron Cross (Jeremy Renner) si a aliatei acestuia, virusologa Marta Searing (Rachel Weisz).
 


 

"Un personaj negativ este cineva care gaseste o placere imensa in a face lucruri ingrozitoare. Nu cred ca aceasta descriere i se potriveste nici macar un pic personajului meu. Si nici nu cred ca el comite in mod obisnuit faptele pe care le comite acum. Tony Gilroy l-a conturat pe Byer ca pe o persoana extrem de frustrata si de ezitanta. El se gandeste indelung si cu seriozitate la ceea ce poate incerca sa faca pentru a evita sa recurga la masuri drastice.


Atunci cand vine momentul in care simte ca trebuie sa faca cele mai rele lucruri, arata ca o persoana izbita in plin de un camion. Nu este bucuros ca le face, dar consider ca Byer percepe toate acestea ca pe o latura neplacuta a serviciului foarte dificil pe care il are" a povestit actorul care a lansat in acest an la Cannes un film foarte apreciat - "Moonrise Kingdom" regizat de Wes Anderson, in care joaca alaturi de Bruce Willis si Tilda Swinton ( pelicula nu a avut insa o lansare mondiala).


Intrebat de ce nu a fost creditat pentru rolul din Kingdom of Heaven (2005) al lui Ridley Scott unde il interpreteaza pe regele Ierusalimului actorul a dezvaluit: "Am vrut sa dau o nota de mister personajului".

Numele actorului nu a fost folosit deloc in promovarea filmului iar cinefilii nu l-au recunoscut in rolul Regelui Baldwin care poarta o masca pe fata desfigurat fiind de lepra. Asediul Ierusalimului din filmul cu care Ridley Scott reia perioada extrem de agitata si tulbure din istoria omenirii - cruciadele - este regizat impresionant si contine secvente de lupta magistrale iar din distributie fac parte Orlando Bloom, Liam Neeson si Eva Green. Ideea de a fi necunoscut publicului i-a apartinut chiar actorului care si-a dorit sa faca personajul mai interesant iar interpretarea i-a iesit de minune.




"Nu vreau sa fac filme pentru toata lumea, ci pentru mine, prietenii mei si persoane cu aceeasi sensibilitate ca a mea" a declarat actorul ale carui ultime doua filme "Stone" si "Leaves of Grass" au fost lansate direct pe DVD. Actorul este pregatit sa revina insa la rolurile mari.


Vorbind despre cariera sa actorul a povestit ca a fost atat de inspirat de trilogia Lord of The Rings incat a decis sa accepte rolul din The Incredible Hulk (2008). " M-am temut atunci cand au auzit ca se face The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring sa nu fiu dezamagit, insa ce a iesit m-a inspirat sa fac The Incredible Hulk " a povestit actorul care a debutat pe marile ecrane cu Primal Fear, dupa ce Leonardo DiCaprio a refuzat acel rol. 


Edward Norton a fost unul din cei 2.000 de aspiranti care au concurat pentru rolul ramas liber. Norton a absolivit prestigioasa Universitate Yale, luandu-si licenta in istorie, dar a urmat si numeroase cursuri de actorie si de limba japoneza.  Edward Norton este una dintre cele mai cunoscute figuri de la Hollywood si vorbeste fluent spaniola, japoneza si franceza.

 


Succesul comercial si critic de la Primal Fear care i-a adus prima nominalizare la Oscar si un Glob de Aur,  l-a facut instantaneu pe Edward Norton un produs fierbinte la Hollywood la doar 27 de ani, iar ofertele au inceput sa curga. In acelasi an, Edward Norton si-a aratat talentul cu performanta din The People vs. Larry Flynt (care l-a impresionat suficient de mult pe regizorul David Fincher pentru a-l chema in filmul sau, Fight Club) dar si in filmul lui Woody Allen, Everyone Says I Love You.


Filmul American History X i-a asigurat statutul de unul dintre cei mai promitatori actori din generatia sa. Dupa ce a pus mai multe kilograme de masa musculara, pentru acel rol, Edward Norton a avut o interpretare  uimitoare, care i-a adus a doua nominalizare la Oscar.



 


Edward Norton a aparut in filme precum Rounders din 1998, cu Matt Damon, Fight Club, cu Brad Pitt si Helena Bonham Carter, din 1999, The Score, alaturi de Robert De Niro, in 2002 , Death to Smoochy alaturi de Robin Williams in 2002 , 25th Hour alaturi de Philip Seymour Hoffman in 2002 , The Illusionist alaturi de Paul Giamatti in 2006 sau TheThe Painted Veil alaturi de Naomi Watts in 2006.

Actorul care i-a dedicat filmul "Keeping the Faith" (2000) mamei sale, moarta in 1997 din cauza cancerului este renumit pentru discretia absoluta cu care isi inconjoara viata privata. "O sa am un infarct atunci cand nu o sa pot sa mai merg cu metroul" - declara Norton care a fost implicat in trecut in relatii de lunga durata cu actrita si cantareata nord-americana Courtney Love (1996 – 1998) si cu actrita mexicana Salma Hayek (1999 – 2003). Edward Norton s-a logodit in 2011 cu iubita sa, producatoarea de film Shauna Robertson, cu care are o relatie de peste sase ani.


 

 

 

 


 


 

 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies