marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Skyfall, cel mai de succes film in Europa anul trecut: ce record de box-office a inregistrat piata europeana in 2012

Filmele europene au generat o crestere cu 12% a numarului de spectatori in 2012 in raport cu 2011 si au obtinut o cota de piata record de 33,6% gratie succesului 007: Coordonata Skyfall, cel mai recent film din seria "James Bond", potrivit Observatorului European al Audiovizualului.

Skyfall, cel mai de succes film in Europa anul trecut: ce record de box-office a inregistrat piata europeana in 2012

Filmul 007: Coordonata Skyfall, o coproductie majoritar britanica, care prezinta cele mai recente aventuri ale agentului 007, a ridicat cota de piata a peliculelor europene distribuite in Uniunea Europeana la 33,6%.


Aceasta cota de piata reprezinta o crestere cu 5,6 puncte in raport cu 2011, care corespunde cotei de piata detinute de "007: Coordonata Skyfall" (44 milioane de spectatori in UE si 36 milioane de spectatori in America de Nord) . Acesta este totodata filmul cu cele mai mari incasari realizate de peliculele din franciza "James Bond", adica peste 1 miliard de dolari.

Numarul total al spectatorilor din cinematografele europene a inregistrat in schimb o usoara scadere, de -2,2%, ajungand la 933,3 milioane de persoane, cu diferente insa notabile intre tarile din UE. Astfel, in Portugalia s-au vandut in 2012 cu 12,1% mai putine bilete, in timp ce in Finlanda numarul biletelor vandute a crescut cu 19,7%, noteaza cei de la Hollywood Reporter.

 


In Romania, numarul total al spectatorilor din cinematografe a crescut de la 7,2 milioane, in 2011, la 8,4 milioane in 2012, reprezentand o crestere de 15,4%. Franta a vandut in 2012 cel mai mare numar de bilete in Europa - 203,4 milioane - insa numarul acestora a inregistrat o scadere cu 6,3% fata de anul 2011.


In ciuda acestor diferente, incasarile brute provenind din vanzarile de bilete de cinema la nivelul UE au crescut pentru al doilea an consecutiv si au atins nivelul record de 6,47 miliarde de dolari, un rezultat influentat insa si de cresterea preturilor biletelor gratie lansarilor numeroase de filme in 3D.
In afara de "007: Coordonata Skyfall", alte doua filme produse in UE figureaza in topul 20 al filmelor cu cei mai multi spectatori.


Filmul francez Intouchables (39,9 milioane de spectatori in UE) a devenit productia in alta limba decat cea engleza care a avut cel mai mare succes de casa din toate timpurile pe piata internationala. Un alt film francez, turnat insa in limba engleza, "Taken 2", apare si el in acest Top 20.

 

 

 


Cu toate acestea, filmele americane detin impreuna aproape doua treimi din numarul total al spectatorilor din 2012 (62,8%) si o cota covarsitoare din box office-ul european. Dupa "007: Coordonata Skyfall", urmeaza in acest clasament cele mai recente filme din francizele "Ice Age", "Batman", "Twilight" si "The Hobbit".


Potrivit aceluiasi studiu, aproape trei din patru cinematografe europene (74%) sunt de acum echipate cu dispozitive digitale. Aceasta cifra mascheaza insa disparitati foarte puternice. Franta si Marea Britanie sunt aproape de a incheia acest proces de modernizare a cinematografelor (92% respectiv 93%), la polul opus aflandu-se tari precum Spania (45%) si Grecia (sub 25%).


Observatorul European al Audiovizualului, infiintat in 1992, este un organism de serviciu public european, compus din 39 state membre si Uniunea Europeana, reprezentata de Comisia Europeana. Observatorul lucreaza in colaborare cu organisme partenere si cu profesionisti din sectorul audiovizual, are sediul la Strasbourg si functioneaza in cadrul serviciului juridic din cadrul Consiliului Europei.

 

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies