marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Cannes 2012:  "Amour", regizat de Michael Haneke, a castigat marele premiu, Palme d'Or, Cristian Mungiu, printre castigatori. Vezi lista completa aici

Cea de-a 65-a editie a Festivalului de la Cannes s-a incheiat in aceasta seara, pe 27 mai, dupa 11 zile de stralucire si multe filme bune. Michael Haneke a triumfat inca o data si a obinut Palme d'Or cu filmul "Amour", la 2 ani dupa ce castigase acelasi premiu pentru The White Ribbon. A fost o seara de vis si pentru regizorul roman Cristian Mungiu, care a obtinut doua premii cu "Dupa dealuri", pentru cel mai bun scenariu si cea mai buna interpretare feminina, actritele Cristina Flutur si Cosmina Stratan.

Cannes 2012: Amour , regizat de Michael Haneke, a castigat marele premiu, Palme d Or, Cristian Mungiu, printre castigatori. Vezi lista completa aici

GALERIE FOTO: Imagini de pe covorul rosu la Festivalul  de la Cannes!

Marii castigatori

Palme d'Or - "Amour" de Michael Haneke

Marele Premiu al Juriului (Grand Prix) - "Reality" de Matteo Garrone

 

Premiul de regie - Carlos Reygadas, pentru "Post Tenebras Lux"

 

Premiul pentru scenariu - Cristian Mungiu, pentru "Dupa dealuri"


Premiul de interpretare masculina - Mads Mikkelsen, pentru "The Hunt" de Thomas Vinterberg


Premiul de interpretare feminina - Cosmina Stratan si Cristina Flutur, pentru "Dupa dealuri" de Cristian Mungiu


Premiul juriului - "The Angels' Share", al lui Ken Loach


 Caméra d'Or - "Beasts of the Southern Wild" de Ben Zeitlin


 Palme d'Or pentru scurtmetraj- "Sessiz-Be Deng/ Silent", de L.Rezan Yesilbas

20:57 Regizorul Michel Haneke urca pe scena pentru a-si ridica premiul. Este aplaudat intens, insa n-a fost nici o surpriza, filmul sau fiind ovationat si laudat de toti critcii si membrii juriului. La 2 ani dupa ce a dat lovitura cu The White Ribbon, Haneke iese inca o data castigator si triumfa la cel mai prestigios film din lume

 

 

20:53 Castigator Palme d'Or: "Amour", regia Michael Haneke


20:50 Audrey Tatou si Adrien Brody urca pe scena pentru a anunta marele premiu, castigatorul Palme d'Or

 

20: 46 A venit randul doamnelor, iar castigatoarele la categoria cea ma buna actrita sunt romancele Cosmina Stratan si Cristina Flutur din "Dupa dealuri" al lui Cristian Mungiu

 


20;41 Cel mai bun actor: Mads Mikkelsen ("The Hunt")


 

20: 36 Romanul Cristian Mungiu se afla pentru a doua oara in competitie la Cannes si a iesit castigator si de aceasta data. Premiul pentru cel mai bun scenariu cu Dupa dealuri este al doilea din cariera sa, la Festivalul de Film de la Cannes
 

20:50 Grand Prix a fost castigat de filmul Reality, regizat de Matteo Garone


20:35 Cristian Mungiu castiga premiul pentru cel mai bun scenariu cu filmul "Dupa dealuri"

20:32 Prix du Jury a fost castigat de filmul Angel's Share, regizat de Ken Loach

 

20:29 Benh Zeitlin aproape ca a izbucnit in lacrimi la ridicarea premiului, a multumit juriului si a tinut un discurs scurt, dar emotionant. "Le multumesc tuturor celor de acasa" a spus regizorul.


 

20: 30 Nanni Moretti, directorul juriului a prezentat membrii juriului, iar designerul Jean Paul Gautier a fost aplaudat la scena deschisa, mai mult decat oricare alt membru.

 


20:28 Castigatorul Camera d'Or: Beasts of the Southern Wild, al regizorului Benh Zeitlin. Acest premiu se acorda regizorilor aflati la debut. Benh Zeitlin a participat si la Sundance cu acest film, unde a fost la fel de bine primit.
 

20:25 Kylie Minogue a urcat pe scena pentru a inmana premiul pentru cel mai bun scurtmetraj. Castigator: Sessiz-Be Deng, al regizorului turc L Rezan Yesilbas.

 

20:21 Berenice Bejo, actrita care a cucerit pe toata lumea in The Artist, a urcat pe scena in aceste momente, in calitate de gazda: "Nimic nu poate impiedica arta, nici macar ploaia" a spus actrita, incercand sa destinda atmosfera dupa ce ploaia a pus stapanire pe croazeta.

 

20:15 Inca o editie a celui mai prestigios festival de film din lume a ajuns la sfarsit. Gala de premiera a Festivalului de Film de la Cannes va incepe in cateva clipe. Desi ploua, vedetele isi fac apartia pe covor rosu, pentru a participa la una dintre cele mai stralucitoare seri pentru filmul mondial. Actrita franceza Audrey Tatou a sosit si ea, dar cel mai zambitor este regizorul Michael Haneke, al carui film Amour i-a cucerit pe membrii juriului si are cele mai mari sanse la Palme d'Or.


 

 

Ziua 11: In penultima seara a a Festivalului de Film de la Cannes, Reese Whiterspoon si Matthew McConaughey au fost vedetele care au stralucit pe covorul rosu. Cele doua staruri au fost prezenti la premiera filmului "Mud", aflat in competitie pentru marele premiu. Pentru Matthew McConaughey, acesta este al doilea film cu care participa in acest an, dupa ce The Paperboy a starnit valuri zilele trecute. Reese a aratat splendid si a radiat de fericire, fiind vizibil insarcinata cu al treilea copil. Ramane de vazut cine va fi castigatorul celui mai prestigios festival de film din lume, care isi va inchide portile pe 27 mai.



 


Ziua 10: La Cannes a fost momentul lui David Cronenberg care a avut premiera filmului Cosmopolis si a eroilor din Twilight . Robert Pattinson a lasat in spate lumea din Saga Amurg si a intrat in lumina reflectoarelor cu un rol cu ajutorul caruia vrea sa se relanseze. Pe covorul rosu actorul a fost insotit de prietena Kristen Stewart si de co-starul Juliette Binoche.
 


Ziua 9:
Joi la Cannes a fost ziua lui Matthew McConaughey, Nicole Kidman si Zac Efron. Pelicula cu cei 3 in distributie - The Paperboy in regia lui Lee Daniels a starnit aprecieri mixte. Pe covorul rosu la premiera si-a facut aparitia si fotomodelul Heidi Klum, insa Nicole Kidman a fost preferata fotografilor de la Cannes.

 


Ziua 8:  A debutat pelicula Holy Motors a regizorului francez Leos Carax si care a devenit filmul despre care toata lumea vorbeste pe Croazata. La premiera si-a facut aparitia si Kylie Minogue care face parte din distributia filmului alaturi de Eva Mendes.

Tot miercuri a avut loc premiera dramei On The Road, ecranizare a romanului lui Jack Kerouac care i-a strans pe covorul rosu pe Garrett Hedlund, Sam Riley, Kristen Stewart, Viggo Mortensen si Kirsten Dunst. Filmul desi extrem de asteptat nu a impresionat cinefilii.

 

Ziua 7:  A saptea zi a fost cu siguranta ziua lui Brad Pitt la Festivalul de Film de la Cannes. Unul dintre cele mai asteptate filme de la Cannes a avut premiera ieri. Killing Them Softly, thriller-ul violent regizat de Andrew Dominik si cu Brad Pitt in rolul principal a starnit valuri pe croazeta. O parte din critici au fost cuceriti de film, mentionand ca este un thriller care isi depaseste limitele genului, creioneaza artistic actuala conditie a societatii americane, dar si a lumii criminalilor. Mai mult, un critic de film de la The Guardian a spus despre Killing Them Softly ca este un candidat serios la titlul de cel mai bun film al anului.
 


Asa cum era de asteptat, Brad Pitt a cucerit covorul rosu si a demonstrat inca o data  ca ramane si la 48 de ani in topul celor mai atragatori actori din lume. Spre surprinderea tuturor acesta n-a venit insotit de Angelina Jolie nici la conferinta de presa si nici la premiera filmului, insa ziaristii au tabarat pe el cu intrebari despre nunta. Ca de obicei, acesta a fost rezervat in detalii si a vorbit mai mult despre filmul sau, in care mai apare Ray Liotta si Richard Jenkins.

Fanii s-au isterizat cand si-au vazut actorul preferat si intreaga atentie a ziaristilor a fost captata in cea mai mare parte a zilei de catre Brad Pitt si noul sau film. Pe covorul rosu s-au mai perindat vedete ca Diane Kruger si Joshua Jackson, Jeremy Irons.

 

 

 

 

 

 

Ziua 6: A sasea zi a Festivalului de Film de la Cannes a continuat sa aduca stralucire pe covorul rosu, dar si filme bune. De aceasta data a venit randul filmelor "In Another Country", "You Ain't Seen Nothin' Yet" si "Like Someone in Love" sa fie cap de afis.

Povestea despre viata, oportunitati si viata din "Like Someone in Love" a lui Abbas Kiarastami a fost bine primit, cei de la Hollywood Reporter au scris despre film ca este o "drama incantatoare, care prezinta intr-un mod impresionant jocul pasiunilor si a identitatilor".

 

Pe covorul rosu au fost prezente vedete ca Gerard Butler, care a fost vazut la bratul frumoasei romance Madalina Ghenea, Diane Kruger alaturi de iubitul ei,  Joshua Jackson si noua fata Bond, Berenice Marlohe. Legendarul regizor Roman Polanski si-a facut si el aparitia alaturi de Nastassja Kinski.

 

Berenice Marlohe

 

Ziua 5:  Actritele romance au facut senzatie la Cannes si in aceasta zi. Aparitia Monicai Barldeanu pe covorul rosu de la Cannes a atras toate privirile. Actrita romanca a fost si la premiera filmului "Lawless", care a fost foarte bine primit de catre critici. Alte doua filme au avut premiera, "Amour", regizat de Michael Haneke si The Hunt, al lui Thomas Vintenberg. Cristina Flutur si Cosmina Stratan, protagonistele filmului "Dupa dealuri", regizat de Cristian Mungiu, au ajuns pentru prima data pe covorul rosu de la Cannes. O aparitie de neuitat si-a facut si Madalina Ghenea, fotomodeul roman care a atras atentia tot mai mult in ultimele luni, dupa ce s-a spus ca ar fi avut o relatie cu actorul Leonardo DiCaprio.

 

Monica Barladeanu

 

Ziua 4: Cannes-ul a fost invadat de romani si americani, dupa ce au avut loc premierele filmelor "Lawless" si "Dupa dealuri/Beyond the Hills". Pentru a doua oara in cariera, Cristian Mungiu paseste pe covorul rosu de la Cannes, dupa ce a avut loc premiera fimului sau, "Dupa dealuri", cu care se afla in competite pentru marele premiu. Povestea filmului este inspirata de evenimentele tragice ce au avut loc la Manastirea Tanacu si i-a facut pe criticii straini sa-l numeasc "Exorcistul, in varianta filmului de arta".

 

Jessica Chastain, Tom Hardy si Shia LaBeouf au fost vedetele care au stralucit pe covorul rosu de la premiera "Lawless", care aduce in prim plan povestea a trei frati, care in vremea prohibitiei decid sa puna bazele unui grup de traficanti de alcool. Tom Hardy a dezvaluit la Cannes ca pentru rolurile de dur se antreneaza jucand board-game-uri. "Ma pregatesc pentru aceste roluri jucand Scrabble. Si trebuia sa devin un dur, mai ales ca Jessica Chastain, colega mea, m-a batut. Am jucat si Battleship" a spus amuzat Hardy.

 

Tom Hardy si Jessica Chastain

 

Cristian Mungiu, Cristina Flutur, Cosmina Stratan, Valeriu Andriuta


Jessica Chastain


 

Madalina Ghenea


Ziua 3: Premiera animatiei "Madagascar 3: Europe's Most Wanted" a adus pe covorul rosu o pleiada de vedete de la Ben Stiller la Jessica Chastain si frumoasa Salma Hayek. Tot pe 18 mai a avut loc premiera filmului "Reality" prezent in competitia oficiala. Clasicul "Once Upon a Time" a avut parte de o proiectie speciala unde Robert De Niro a fost surprins intr-o ipostaza mai rara, alaturi de nevasta sa Grace Hightower.

Insa cea mai mare gafa a zilei a venit din partea actorului Sean Penn care in timpul unei gale de caritate pentru ajutorarea victimelor din Haiti a inceput sa injure pe scena socandu-i pe Ewan McGregor, Gerard Butler, Diane Kruger si Jessica Chastain. Actorul a vorbit in numele organizatiei umanitare pe care a deschis-o in Haiti si a fost suparat ca vedetele nu se implica mai mult. Ulteriorul starul si-a cerut scuze dand vina pe vodca pe care a consumat-o in timpul petrecerii.


Ziua 2: 
Actrita franceza Marion Cotillard a stralucit la premiera filmului Rust & Bone, in regia lui Jacques Audiard.



Ziua 1:
Actritele Eva Longoria si Diane Kruger au atras atentia in fastuoasa ceremonie de deschidere a Festivalului de la Cannes.

Actrita franceza Bérénice Bejo, interpreta personajului Peppy Miller din filmul "The Artist", lansat chiar la Cannes anul trecut, a fost gazda galei de deschidere a festivalului, organizat sub semnul celebrei Marilyn Monroe - imaginea afisului oficial al evenimentului -, decedata in urma cu 50 de ani, fara sa fi pus vreodata piciorul la Cannes si nici in Franta, de altfel.


Inaintea galei de deschidere actritele Eva Longoria si  Diane Kruger au impresionat pe covorul rosu. Dupa ceremonia de deschidere, seara a continuat cu proiectia filmului "Moonrise Kingdom", regizat de americanul Wes Anderson.


Cu 91 de filme, dintre care 22 in cursa pentru trofeul Palme d'Or, si o pleiada de staruri, festivalul va sarbatori cea de-a 65-a editie cu mult fast si stralucire: Nicole Kidman, Brad Pitt, Tilda Swinton, Bruce Willis si Marion Cotillard - aceasta pentru prima data in competitie la Cannes - sunt asteptati pe Croazeta, ca si Sean Penn, care si-a confirmat prezenta pentru a participa la o colectare de fonduri pentru Haiti.



In afara de presedintele sau, cineastul italian Nanni Moretti, juriul care va decerna trofeul Palme d'Or din 2011 ii va include pe actorii Diane Kruger, Emmanuelle Devos, Hiam Abbas si Ewan McGregor, regizorii Raoul Peck si Alexander Payne, dar si pe creatorul de moda francez Jean-Paul Gaultier, un cinefil declarat.

Membrii juriului vor avea dificila sarcina de a alege dintre operele cinematografice ale unor regizori afirmati si deja celebri, precum francezii Alain Resnais si Jacques Audiard, canadianul David Cronenberg si iranianul Abbas Kiarostami, sau ale unor regizori mai putin cunoscuti de marele public, precum australian Andrew Dominik si mexicanul Carlos Reygadas.


Cele sapte premii principale ale Festivalului de la Cannes vor fi decernate pe 27 mai, la gala de inchidere.
 

Bérénice Bejo

Cannes va sarbatori formal cea de-a 65-a aniversare duminica, 20 mai, printr-un dineu de gala si un foc de artificii, una dintre numeroasele petreceri care contribuie la farmecul noptilor de pe Croazeta.

Anul acesta, Romania este reprezentata in competitia oficiala de filmul "Dupa dealuri", de Cristian Mungiu. Pelicula marcheaza revenirea regizorului roman in competitia oficiala a Festivalului de la Cannes, la cinci ani dupa premiul Palme d'Or obtinut cu drama "4 luni, 3 saptamani si 2 zile".


Regizorul Paul Negoescu participa la editia de anul acesta a Festivalului de la Cannes, in sectiunea Semaine de la Critique (17 - 25 mai), cu filmul independent "Orizont".


De asemenea, proiectul "Nu ma atinge-ma", de Adina Pintilie, a fost selectionat pentru Atelierul 2012 al sectiunii Cinéfondation de la Festivalul de Film de la Cannes, unde au fost alese 15 proiecte din 15 tari, ale caror regizori vor participa la eveniment, intre 18 si 25 mai, in timp ce filmul de scoala "Tabara din Razoare", in regia lui Cristi Iftime, a fost ales in sectiunea Cinéfondation.
 

Eva Longoria

Sursa foto: Getty


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies