marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Festivalul de Film de la Berlin 2013: The Grandmaster, povestea cu arte martiale care a cucerit Europa. 10 filme despre care se va vorbi tot anul

Cursa pentru castigarea Ursului de Aur de la Berlin, primul mare festival cinematografic european al anului, a inceput joi seara, intr-un stil kung fu, prin proiectia filmului "The Grandmaster", regizat de chinezul Wong Kar Wai, presedintele juriului.

Festivalul de Film de la Berlin 2013: The Grandmaster, povestea cu arte martiale care a cucerit Europa. 10 filme despre care se va vorbi tot anul


Wong Kar Wai a fost ovationat de spectatorii prezenti la eveniment atunci cand a pasit pe covorul rosu alaturi de starurile din filmul sau, actorul lui fetis Tony Leung si actrita Zhang Ziyi.


Proiectat in afara competitiei, acest film biografic despre Ip Man, celebrul maestru de arte martiale care l-a antrenat pe Bruce Lee, o legenda a cinematografiei asiatice, a dat semnalul de deschidere a celor 11 zile (7 - 17 februarie) de festival, in timpul carora vor fi proiectate peste 400 de filme. Un numar de 24 de lungmetraje din 22 de tari au fost retinute in selectia oficiala, dintre care 19 se afla in cursa pentru obtinerea Ursului de Aur, ce va fi decernat pe 16 februarie.

10 filme care fac valuri la Festivalul de Film de la Berlin


1. The Grandmaster

Regie: Wong Kar Wai
Distributie:  Tony Leung, Zhang Ziyi.

The Grandmaster este inspirat din viata maestrului de arte martiale care l-a antrenat pe Bruce Lee. Filmul il face pe spectator sa plonjeze in universul filosofiei si al codurilor de onoare ale maestrilor de arte martiale, in primii ani ai Chinei moderne. Scenele de lupta, filmate sub ploaie, adeseori noaptea sau in interior, cu incetinitorul, arata felul in care gestul, care poate ucide, se inradacineaza intr-o profunda stapanire a trupului si a spiritului si intr-un mod de viata bazat pe modestie.

2. Pozitia copilului
Regie: Calin Peter Netzer
Distributie:  Bogdan Dumitrache, Luminiţa Gheorghiu

Romania este si ea reprezenta la Berlin de pelicula Pozitia Copilului, regizata de Calin Peter Netzer si cu Bogdan Dumiatrache in rolul principal. "Pozitia copilului" vorbeste cu emotia si umor despre relatia dintre o mama dominatoare si fiul ei adult. E un film despre dragostea parintilor care poate, uneori, sa ii sufoce pe copii, dar si un film despre coruptie si trafic de influenta, care contamineaza societatea noastra pana la nivel "capilar".

 



3. Side Effects

Regie: Steven Sodebergh
Distributie: Rooney Mara, Channing Tatum, Jude Law,  Catherine Zeta-Jones.

Filmul lui Sodebergh are premiera mondiala in cadrul Festivalului de la Berlin, in afara competitiei. Side Effects este foarte asteptat de catre cinefili, mai ales ca regizorul Steven Soderbergh a declarat ca dupa acest film si proiectul pentru Tv Behind The Candelabra, se retrage din cariera cinematografica. Filmul este un thriller despre lumea medicamentelor si substantelor interzise cu Rooney Mara, Channing Tatum, Jude Law si Catherine Zeta-Jones.


 



4. The Necessary Death of Charlie Countryman

Regie: Fredrik Bond
Distributie: Shia LaBeouf, Evan Rachel Wood, Mads Mikkelsen


Un alt film aflat in competitie pe care toata lumea il asteapta este The Necessary Death of Charlie Countryman. The Necessary Death of Charlie Countryman, in regia lui  Fredrik Bond este o poveste de dragoste intre un calator pe nume Charlie Countryman jucat de Shia LaBeouf ce se indragosteste de o frumoasa femeie romanca pe nume Gabi, jucata de Evan Rachel Wood. Charlie ajunge disperat sa-i castige inima fetei tulburate de fostul ei iubit, un barbat violent, interpretat de Mads Mikkelsen. Productia The Necessary Death of Charlie Countryman a fost filmata la Studiourile MediaPro din Buftea iar Shia LaBeouf si Evan Rachel Wood au laudat Romania si au spus ca s-au simit extraordinar la noi in tara.

 



5. Promised Land

Regie: Gus Van Sant
Distributie: Matt Damon, Frances McDormand, John Krasinski

Filmul Promised Land vrea sa aduca in lumina efectele nocive pe care le are metoda numita fractionare hidraulica - fracking - care consta in despicarea rocilor, in mod artificial, la adancimi de 3-6 kilometri, milioane de litri de apa sunt injectate in sol, sub o presiune imensa si apa este amestecata cu susbtante toxice si cancerigene, printre care si benzina. Exploatarea gazelor de sist a provocat cutremure in Statele Unite ale Americii, cu magnitudinea de pana la 4 grade pe scara Richter.De ce este atat de controversat filmul regizat de Gus Van Sant si in care Matt Damon joaca rolul unui agent ce trebuie sa convinga locuitorii unui orasel sa acorde unei mari companii drepturile de exploatare a gazelor in acea zona? Filmul, care este scris chiar de cei doi actori Matt Damon si John Krasinski, a atras atentia prin finantarea sa extrem de controversata.


6. Maladies
Regie: Carter
Distributie: James Franco, David Strathairn, Catherine Keener


James Franco este peste tot, actorul este printre cei mai ocupati. Starul, care va lansa in martie in cinematografele din Romania filmul fantezie Oz: The Great and The Powerful, vine la Berlin cu Maladies, un film despre un actor tanar care renunta la cariera din cauza unor probleme mintale. Acesta, impreuna cu sora sa, tulburata emotional si bunul lui prieten incearca sa convietuiasca si sa isi traiasca vietile in timp ce "nebuniile" lor se intersecteaza. Filmul are abia acum premiera mondiala, desi este gata de aproape 2 ani.



7. Closed Curtain
Regie:Jafar Panahi
Distributie: Maryam Moqadam, Jafar Panahi

Duoa This is Not a Film, Jafar Panahi, a reusit sa faca si al doilea film. Acestuia i s-a interzis timp de 20 de ani sa faca filme in Iran si a primit o sentinta de 6 ani de inchisoare din partea autoritatilor iraniei. Panahi a reusit sa infrunte sistemul, care ii considera creatia defaimatoare si ajunge la Berlin cu Closed Curtain, un film claustrofobic despre pierderea libertatii si o meditatie despre singuratate.

 

8. Camille Claudel
Regie: Bruno Dumont
Distributie: Juliette Binoche

Juliette Binoche revine in atentia cinefililor cu un rol emotionant, dur si imrpesionat. Actrita o joaca pe sculptorita frantuzoaisca Camille Claudel intr-un nou film care aduce in prim plan viata tulburata a artistei. Camille a fost incarcerata de catre familie intr-un spital de boli mintale si n-a mao avut ocazia sa sculpteze niciodat. Actiunea filmului are loc aproape in intregiem in interiorul spitalului.
 

9. Before Midnight
Regie: Richard Linklater
Distributie: Ethan Hawke, Julie Delpy

Un film pe care cinefilii il asteapta nerabadatori la Berlin este Before Midnight, care desi nu se afla in competitie, a starnit deja valuri la Festival. A treia parte a seriei se lanseaza la 18 ani de la primul film,Before Sunrise,  care a fost vazut in premiera tot la Berlin, unde Richard Linklater obtinea Ursul de Aur pentru regie. Povestea de dragoste dintre  Céline (Julie Delpy) si Jesse (Ethan Hawke), care  a inceput in tren, a fost continuata cu Before Sunset in 2004 si iata ca si-a gasit deznodamantul in 2013.



10. Dark Blood

Regie: George Sluizer
Distributie: River Pheonix, Jonathan Pryce

La 20 de ani de la moartea lui River Pheonix, fratele lui Joaquin Pheonix, fanii acestuia au ocazia sa vada ultimul film pe care l-a facut, Dark Blood, care se va lansa la Berlin. Regizorul a tinut ascunse ultimele filmari ale lui River Phoenix de teama sa nu fie distruse, iar in ultimii ani a lucrat la ele. Pelicula este povestea unui tanar ramas fara nevasta care traieste singur intr-un desert unde au fost testate arme nucleare. Traind ca un pusnic acesta asteapta sfarsitul lumii si construieste papusi Katchina despre care crede ca au puteri magice.  Atunci cand un cuplu ajunge in desertul sau acesta ii tine ostateci si incepe o relatia cu femeia.George Sluizer l-a rugat pe Joaquin Phoenix sa puna vocea pentru povestirea lui River de pe fundal.

 

 



Modifică setările cookies