Festivalul de Film Studentesc “Geo Saizescu” a ajuns la final. Timp de trei zile, la Sala Union a Cinematecii Romane, au putut fi vizionate 51 de productii ale scolilor de cinema de la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC), Hyperion si Media.
Sambata, 16 noiembrie, juriul prezidat de scriitorul, editorialistul si filmologul Cristian Tudor Popescu, alaturi de criticul de film Cristina Corciovescu, regizorul Constantin Popescu, actorul Bogdan Dumitrache si directorul de imagine Tudor Mircea, a decis ca Trofeul Geo Saizescu pentru cel mai bun film din festival revine peliculei Pastila fericirii, in regia Ceciliei Felméri, de la UNATC.
De altfel, majoritatea distinctiilor a revenit Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica. Astfel, Premiul pentru cea mai buna regie a fost castigat de mediu-metrajul Rev(b)elion, realizat de Matei-Lucaci Grunberg, Premiul pentru cel mai bun film de fictiune l-a luat pelicula In acvariu, regia Tudor Jurgiu, care a luat si Premiul pentru cel mai bun scenariu.
Sanziana Vizinteanu a luat Premiul pentru cel mai bun film documentar – 13-, cu o marturie a unui fost detinut din inchisorile comuniste. Premiul pentru cel mai bun film experimental a revenit lui Alexandru Petru Badelita, pentru Pescuitorul de imagini, o interpretare extrem de interesanta a poemului omonim al lui Sasa Pana. Universitatea Media a castigat Premiul pentru cea mai buna imagine prin Serban Ionescu pentru filmul Ceasul rau, pisica neagra.
Cele mai asteptate premii au fost ca de obicei, cele de interpretare. Premiul pentru cel mai bun rol feminin a fost cucerit de talentata si expresiva Maria Mitu, in filmele Tati si In acvariu si, cel de interpretare masculina, lui Gabriel Costin, pentru jocul din savuroasa comedie Poc, Trosc si-un tort cu frisca. Mentiunea speciala a juriului a revenit Universitatii Hyperion, respectiv documentarului Dans, in regia lui Adi Tudorache.
Inainte de Gala de decernare a Premiilor, s-a proiectat primul mediu-metraj al maestrului Geo Saizescu, Doi vecini, realizat in 1958. A vorbit despre aceasta bijuterie cinematografica si despre prietenia cu marele regizor, criticul de film Calin Caliman.
Din pacate, absenta studentilor din sala de cinema in cele trei zile de proiectie, lipsa lor de interes fata de propria lor meserie, este mai mult decat ingrijoratoare. Si nu doar studentii au absentat, dar si profesorii lor.
In ciuda acestui aspect, Festivalul Studentesc de Film “Geo Saizescu”, al carui director a fost regizorul Catalin Saizescu, a reusit, pe de o parte,sa omagieze memoria celui care a creat comedii memorabile, de la Pacala, la Balul de sambata seara, Secretul lui Bachus, Secretul lui Nemesis sau Asta seara dansam in familie, iar pe de alta parte, a radiografiat nivelul scolii de film la ora actuala.
O tânără care vrea cu disperare să devină faimoasă pe internet reușește să atragă atenția atunci când se preface că este supraviețuitoarea unui atentat. Dar oare a meritat?