marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Festivalul de Film Studentesc Geo Saizescu: "Pastila fericirii” a castigat marele trofeu, filmul care a impresionat pe toata lumea

Festivalul de Film Studentesc “Geo Saizescu” a ajuns la final. Timp de trei zile, la Sala Union a Cinematecii Romane, au putut fi vizionate 51 de productii ale scolilor de cinema de la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC), Hyperion si Media.

Festivalul de Film Studentesc Geo Saizescu: Pastila fericirii a castigat marele trofeu, filmul care a impresionat pe toata lumea


Sambata, 16 noiembrie, juriul prezidat de scriitorul, editorialistul si filmologul Cristian Tudor Popescu, alaturi de criticul de film Cristina Corciovescu, regizorul Constantin Popescu, actorul Bogdan Dumitrache si directorul de imagine Tudor Mircea, a decis ca Trofeul Geo Saizescu pentru cel mai bun film din festival revine peliculei Pastila fericirii, in regia Ceciliei Felméri, de la UNATC.


De altfel, majoritatea distinctiilor a revenit Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica.  Astfel, Premiul pentru cea mai buna regie a fost castigat de mediu-metrajul Rev(b)elion, realizat de Matei-Lucaci Grunberg, Premiul pentru cel mai bun film de fictiune l-a luat pelicula  In acvariu, regia Tudor Jurgiu, care a luat si Premiul pentru cel mai bun scenariu.  


Sanziana Vizinteanu  a luat Premiul pentru cel mai bun film documentar – 13-, cu o marturie a unui fost detinut din inchisorile comuniste. Premiul pentru cel mai bun film experimental a revenit lui Alexandru Petru Badelita, pentru Pescuitorul de imagini, o interpretare extrem de interesanta a poemului omonim al lui Sasa Pana.  Universitatea Media a castigat Premiul pentru cea mai buna imagine prin Serban Ionescu pentru filmul Ceasul rau, pisica neagra.

Cele mai asteptate premii au fost ca de obicei, cele de interpretare.  Premiul pentru cel mai bun rol feminin a fost  cucerit de talentata si expresiva Maria Mitu, in filmele Tati si In acvariu si, cel de interpretare masculina, lui Gabriel Costin, pentru jocul din savuroasa comedie Poc, Trosc si-un tort cu frisca. Mentiunea speciala a juriului a revenit Universitatii Hyperion, respectiv  documentarului Dans, in regia lui Adi Tudorache.
Inainte de Gala de decernare a Premiilor, s-a proiectat primul mediu-metraj al maestrului Geo Saizescu, Doi vecini, realizat in 1958. A vorbit despre aceasta bijuterie cinematografica si despre prietenia cu marele regizor, criticul de film Calin Caliman. 


Din pacate, absenta studentilor din sala de cinema in cele trei zile de proiectie, lipsa lor de interes fata de propria lor meserie, este mai mult decat ingrijoratoare. Si nu doar studentii au absentat, dar si profesorii lor.

In ciuda acestui aspect, Festivalul Studentesc de Film “Geo Saizescu”, al carui director a fost regizorul Catalin Saizescu, a reusit, pe de o parte,sa omagieze memoria celui care a creat comedii memorabile, de la Pacala, la Balul de sambata seara, Secretul lui Bachus, Secretul lui Nemesis  sau Asta seara dansam in familie, iar pe de alta parte,  a radiografiat nivelul scolii de film la ora actuala.

 


Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

O nouă seară Agatha Christie, cu al său genial detectiv, Hercule Poirot - Moarte pe Nil

După un scenariu de Michael Gree și bazat pe romanul omonim din 1937 al celebrei scriitoare de romane polițiste, este o continuare a filmului Crimă în Orient Express (2017), a fost produs de Branagh, Ridley Scott, Judy Hofflund și Kevin J. Walsh.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies