marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Pro Cinema iti aduce Festivalul Filmului Studentesc de Scurt-Metraj “Geo Saizescu, pe 14 si 15 noiembrie

O editie cu totul speciala, dedicata fondatorului Facultatii de Arte a Universitatii Hyperion, a  Festivalului International de Teatru si Film Studentesc Hyperion (“Hyperion Stud Art Fest”),  maestrul Geo Saizescu.  Practic, o lunga istorie de pasiune si entuziasm, o rampa de lansare a talentelor cinematografice ale tinerei generatii, se afla in spatele celor XI editii ale “Hyperion Stud Art Fest”, gandite si create de maestrul Geo Saizescu.

Pro Cinema iti aduce Festivalul Filmului Studentesc de Scurt-Metraj Geo Saizescu, pe 14 si 15 noiembrie


Timp de  trei zile, intre 14 si 16 noiembrie, la Sala Union (“Paul Calinescu”)  a Cinematecii Romane,  vor putea fi vizionate cele mai interesante si expresive scurt-metraje si mediu-metraje ale studentilor si absolventilor scolilor de film din Bucuresti (promotiile 2012, 2013).


Directorul festivalului este regizorul Catalin Saizescu. Juriul -  alcatuit din criticul de film Cristina Corciovescu, regizorul de film Constantin Popescu,  directorul de imagine Tudor Mircea si actorul Bogdan Dumitrache – este condus de  scriitorul, editorialistul si filmologul  Cristian Tudor Popescu. 

 
 In competitie vor fi prezente peste 50 de productii apartinand  Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L.Caragiale”, Universitatii Hyperion – Facultatea de Arte “Geo Saizescu” si  Universitatii  Media.  Nu va lipsi niciun gen cinematografic al scurt-metrajului, de la cel de fictiune, documentar, pana la cel experimental.  Filmele vor fi proiectate joi, 14 noiembrie, intre orele 15 si 20.00, iar, vineri, 15 noiembrie, intre orele 15.00 si 22.00. O selectie a filmelor din competitie vor fi redifuzate pe canalul de televiziune Pro Cinema, joi, 14 noiembrie si vineri, 15 noiembrie, in intervalele orare 16.00-19.00 si 01.00-04.00.


Deschiderea propriu-zisa a festivalului va avea loc joi, 14 noiembrie,  la ora 20.30, cand va fi proiectat ultimul lung metraj de fictiune al maestrului, “Iubire Elena”. Vor fi prezenti la evenimentul inaugural, personalitati din lumea filmului, a teatrului, critici, precum si prietenii de-o viata ai creatorului indragitului personaj Pacala.


  In ultima zi a festivalului, sambata, 16 noiembrie,  inainte de Gala de decernare a premiilor, va  fi proiectat de la ora  19.00,  primul  mediu-metraj al maestrului Geo Saizescu,  “Doi vecini”, din 1958, realizat dupa schita omonima a lui Tudor Arghezi. 
 Aceasta sarbatoare a filmului studentesc de scurt-metraj este organizata de Institutul European de Cultura pentru Comunicare, Cunoastere si Educatie prin Imagine, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Arhivei Nationale de Film, alaturi de Universitatea Hyperion si Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film din Romania. 

Pe 14 noiembrie, marele regizor Geo Saizescu, cel supranumit “regele comediei romanesti”, ar fi implinit 81 de ani.  In semn de pretuire pentru opera sa, pentru tot ceea ce a realizat in filmul si teatrul romanesc, in calitate de regizor, actor, scenarist, profesor,  deschizator de drumuri atat in miscarea cinecluburilor din Romania, cat si in ctitorirea primei Facultati Particulare de Arta din Bucuresti, dar si a primei reviste de umor international, “Harababura”,   Festivalul de Film Studentesc - “Hyperion Stud Art” -  ii va purta numele, fiind  innobilat de spiritul si generozitatea  domniei sale. 

Va asteptam in numar cat mai mare la  Festivalul de Film Studentesc “Geo Saizescu”,  Hyperion Stud Fest, editia a- XII -a, sa ne bucuram impreuna deopotriva de triumful tineretii si al traditiei, caci fara recunoasterea valorii predecesorilor nostri, nu avem cum sa construim viitorul.


Si foarte important: intrarea la Festival e libera!
 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies